Vem behöver torra land?

Tillsammans är Brittiska Jungfruöarna (BVI) Karibiens inofficiella huvudstad ifråga om integritet. BVI:s lista över femstjärniga resorter är ett ”Vem är vem” när det handlar om avskildhet och många av dessa ligger på helt egna öar. Den mest kända är den 29 hektar stora Necker — som Richard Branson köpte innan han ens fyllt 30 och som nu har plats för 40 gäster — men extremsportälskande besökare bör satsa på Eustatia istället, där det finns ett vattensportcenter fullpackat med leksaker, allt under överinseende av den professionelle kiteboardåkaren och instruktören Charlie Smith. Från oktober kan båtfantaster dessutom helt lägga beslag på niorummaren Saba Rock precis intill, som anlades som dykbas på 1960-talet innan det gjordes om till hotell, medan den enorma Guana, med sina 340 hektar, känns mer som ett eget land för 35 gäster.

Richard Branson har tillbringat mer än två år med att återuppbygga Necker Island, inklusive helt nya Bali Hi House med egen pool direkt på stranden.

Alla dessa resorter öppnas nu igen efter en lång period av total nedstängning. Orkanen Irma ödelade området för fyra år sedan, slet upp de flesta av träden och förstörde eller orsakade allvarliga skador på 85 procent av alla byggnader. Återhämtningen gick relativt snabbt, men sedan kom pandemin och orsakade ny förödelse.

Orkanen Irma ödelade området för fyra år sedan, slet upp de flesta av träden och 85 procent av alla byggnader förstördes eller skadades allvarligt.

Nu har BVI äntligen öppnat igen, med en nykomling som bonus bland dessa sedan länge etablerade resorter: Aerial. Den ligger på den 17 hektar stora Buck Island, strax sydost om Tortola och värderades till 25 miljoner dollar efter den tidigare ägarens död och snappades upp av 33-åriga Britnie Turner. Den Nashville baserade entreprenören och fastighetsutvecklaren blev betagen av BVI redan vid sitt första besök, tillsammans med Branson, på en retreat på Necker. (Hon har också anmält sig till att bli Virgin Galactic-passagerare nummer 800.) Efter Irmas förödande framfart bidrog Turner omedelbart till att hjälpa området och bosatte sig till och med på BVI i flera månader för att bidra till att driva hjälpprogrammen. Avsikten med det nya hotellet är att stödja hennes uppdrag för såväl ekonomisk som känslomässig uppbyggnad — vilket resulterade i Aerial. ”Syftet med denna ö var aldrig att bli en tillflyktsort för mig, en plats att slappa i vattnet”, säger hon. ”Poängen har alltid varit att åstadkomma så mycket gott som möjligt.” Resespecialisten Miriam Omphroy från Embark Beyond, som har specialkompetens när det gäller BVI, menar att Aerial sticker ut bland sina likar. ”Det är ett paradis i paradiset, en fredlig, helande plats där du kan återknyta till naturen och chansen att ge tillbaka får effekter på lokalsamhället”, säger hon.

Turner ser den privata ön som en stärkande retreat för upp till 30 gäster. (Priserna börjar på 40 000 dollar per natt, med ett minimum på tre nätter.) De fem bostäderna, som alla har stenmurar och trägolv av breda plankor, är medvetet öppna för vinden och för in naturen i rummen. Oväntade detaljer som gungor istället för stolar och en egen inspelningsstudio skapar en lekfull stämning. Byggnaderna är dessutom placerade i ett kluster, vilket utgör ett bättre skydd för landsbygden som till största delen är täckt av skog. Turner håller för närvarande på att bygga ett antal fristående villor i närheten, som ska kunna fylla dubbla funktioner, antingen för spabehandlingar eller som en överdimensionerad, ultraprivat svit. Egendomen drivs på ett hållbart sätt, med mat som kommer från öarnas gårdar. Det finns också ett komplett wellnessprogram, från rödljusterapi till miljöhealing. ”Naturen förändrar människor” , säger Turner. ”Den får dig att hitta syftet, meningen och energin som krävs för att kunna övervinna alla hinder.” Gästerna uppmuntras också att ge tillbaka till lokalsamhället, till exempel genom att märka sköldpaddor för bevarande insatser eller hjälpa till med städning av revet. Det finns även ett litet zoo med en twist: alla djur har räddats, som zebrorna som var tänkta att hamna på en jaktranch i Texas eller ponnyerna som öronmärkts för ett mexikanskt slakteri. Det kallas Redemption Farm.

Turner hoppas att hennes plan för Buck Island kan bli en mall som kan återanvändas någon annanstans. Hon har faktiskt redan fått förfrågningar. ”Det kommer inte att bli någon kopia av den här platsen” säger hon, ”men jag känner inte till jättemånga millennials som äger en ö där man kan läka, koppla av, ta det lugnt … och också ge något tillbaka. Det är ju faktiskt allt.”