Flexjet Praetor

Privatjet för skräddarsydda resor

Lyxen som det innebär att komma fram harmonisk och utvilad är fantastisk.

Flygbolaget Flexjet utökar nu med ett mellanstort plan. Det har precis varit på besök i Stockholm och Robb Report var på plats och fick en exklusiv presentation av flygplanet som spelar i en alldeles egen liga.

Att kunna resa bekvämt, smidigt och framför allt tryggt är en betydande del för många när det gäller resande. Flexjet är ett väletablerat flygbolag som trafikerar hela världen. För att kunna möta kundernas behov ingår plan i flera storlekar i deras flotta.

För Flexjet handlar det om att kunna skräddarsy resorna för att upplevelsen för kunderna ska kunna bli så behaglig och trevlig som möjligt samtidigt som den också behöver vara maximalt tidseffektiv. Därför är det extra intressant med nykomlingen i modellprogrammet som höjer nivån ytterligare ett snäpp och öppnar upp för mer möjligheter.

En tidig höstdag hos Industriflyg på Bromma flygplats presenterades Praetor 600, ett plan i mellanstorlek. Det läckra med just det här planet är inte bara ett snyggt och elegant utseende utan även att det innehåller nio bekväma och rymliga stolar utan att bli för stort. Och det är denna intressanta mellanstorlek som gör att det klarar transatlantiska uppdrag vilket det är stor efterfrågan på idag.

Man kanske inte är så många till antalet som ska resa och då vill man inte ha ett stort plan, det är också fördelaktigt att inte behöva mellanlanda någonstans. Många önskar att kunna flyga direkt vilket är en enorm fördel på längre resor. Modellen är dessutom exceptionell för sin storlek genom att planet också klarar landningar med korta landningsbanor. Det gör att val av något mer ovanliga destinationer blir avsevärt fler vilket gör att det i det närmaste bara är fantasin som får sätta stopp angående var de kommande resmålen ska bli.

Planets egenskaper med att kunna flyga transatlantiska resor samt klara tuffare landningar gör det till ett mycket attraktivt val. Den totala räckvidden ligger på 7 441 km med en flygtid på åtta timmar.

Prestanda och effektivitet är av ytterst stor vikt vid val av flygplan, men också hur själva upplevelsen är under resans gång. Bara att gå ombord och komma in i planet gör att man blir lugn beroende på den utsökta miljön. Inredningen är sparsmakad och stil- ren med flera olika nyanser av harmoniska toner i beige. Sätena är behagligt djupa med mjuk stoppning och det syns tydligt att de är välgjorda i noga utvalt skinn. Stolarna går att vrida samt fälla, och vill man sova eller vila går de att göra om till liggdel. Bord och paneler i trä är snyggt lackade med perfekt blank yta. Längre bak i planet är en soffa placerad som ger en känsla av loungedel och förbi den finns toalett. Visst är det ett plan i mellanstorlek, men kabinen är förvånansvärt rymlig med gott om utrymme där man utan problem kan sträcka ut och röra sig bekvämt.

Någonting tillverkaren också har satsat på är att luftens kvalité i kabinen ska vara så ren som möjligt. Den renas via ett HEPA-filter. Idag är också tekniken ombord en betydande och viktig del för resande, både när det gäller arbete och nöje, för att resan ska bli så bra som möjligt. I detta plan finns snabb wifi via Ka-band, HD-skärmar, ordentligt med arbetsyta och ladduttag. Skulle man hellre vilja slappna av och titta på film eller liknande går det också bra. En annan teknik för komfort som också har förbättrats är ljudnivån. Kupén upplevs tystare under färd än vad som är vanligt och den är utrustad med fly-by-wire och brake-by-wire, en teknik som minimerar turbulens och våldsamma rörelser. Tekniken är också positiv i säkerhetssynpunkt och är behjälplig för piloterna under resa samt vid start och landning.

Praetor 600 är ett toppmodernt flygplan som väl fyller ut de förväntningar man kan ha på ett modernt privatflygplan idag. Det går snabbt, är smidigt och man kan under flygningen arbeta, vila, äta eller bara koppla av och ladda energi.

Praetor 600

INTERIÖRT KABIN


Längd:
8,18 m Höjd: 1,83 m
Bredd: 2,08 m Bagageutrymme: 4,39 m3

EXTERIÖRT


Längd:
20,74 m Vingbredd: 21,5 m Kabindörrar: 1,65 x 0,8 m

PRESTANDA

Räckvidd: 7 441 km Flygtid: 8 tim Marschhöjd: 13 716 m Hastighet: 863 km/

Text och foto: Mia Litström