Platser att besöka 2023

Det handlar om lyxig isolering och extraordinära destinationer.

Son Net Mallorca
SON NET, ett 1600-talsgods på Mallorca.

Vad är eliten inom resande på humör för under 2023?

Tänk Mallorca: Balearerna förkroppsligar den trend som innehåller ”små platser, otroliga platser och fantastiska vyer som ligger en liten bit bort från allt och alla”, säger Jules Maury, chef för Scott Dunn Private, en global prisbelönt reseoperatör med skräddarsydda resor som specialitet. Mallorca har Toscanas rustika charm men färre människor och en ny udd. United Airlines introducerade nyligen ett nonstop-säsongsflyg från Newark till huvudstaden Palma, vilket gör att amerikanerna för första gången får en enkel rutt till öarna.

Maurys personliga val på ön är Son Net med 31 rum på en egendom från 1600-talet som öppnar i april under överinseende av den spanska hotellägaren Finca Cortesin, med GM som skjutsar mellan de två fastigheterna. ”Det kommer att bli en grande dame, det mest fantastiska countryhouse-hotellet”, säger hon. Cari Gray från privatresespecialisten Gray & Co. håller med och noterar att fastighetens läge vid foten av Tramuntanabergen gör den idealisk för utomhusaktiviteter. ”Cyklingen är bland den bästa i Europa och den är väldigt rå”, säger hon. ”Det är vad folk vill ha.” Till sommaren kommer Virgin Limited Edition att lägga till ytterligare en egendom till ön: Son Bunyola. Det är en kombination av en gammal finca med moderna inslag som ligger på en 810 tunnland stor egendom, och det bästa är att de 26 rummen kommer att vara Tower Suites, varav en är inrymd i en fästning från 1400-talet.

Litet är vackert även i Afrika. I november kommer indiesafari-arrangören Angama, från Kenyas Maasai Mara, att lägga till en andra facility, Angama Amboseli, med bara tio rum. Den ligger i Kimana Sanctuary, en park som är känd för sina supertusker-elefanter med sina extremt långa betar men också för att ha lite lyx i närheten – fram tills nu. Angama är en vision skapad av industrialisten Nicky Fitzgerald, som gick i pension i mars (hennes dotter, Kate, är fortfarande chef för affärsutveckling); de är kända för att stödja lokala samhällen på konkreta sätt, oavsett om man utser en kenyansk GM eller arbetar med familjerna i Amboseli för att skapa en fristående verksamhet för hotellet. I Botswana kommer North Island Okavango att bestå av bara tre tältsviter som ligger precis vid deltat med samma namn. Det kommer att krylla av djurliv där under den torra säsongen när det startar i juni.

Båt North Island Okavango Botswana.
BÅTLIV PÅ NORTH Island Okavango i Botswana.

– Jag skulle bli förvånad om det är lätt att boka i enkelrum, säger Jonathan Goldsmith, från Cazenove + Loyd som menar att de allra flesta bokningarna kommer att vara buyouts.

Bhutan har länge fokuserat på sparsmakad, high-end turism som en modell för lyxresor till Asien och hållit antalet gäster lågt för minimal påverkan. Johannesburg-baserade & Beyond kommer att erbjuda ett ännu mer sällsynt riff på detta tillvägagångssätt när de importerar sin verksamhet i safaristil till landet i slutet av 2023 med Punakha River Lodge. Det kommer att vara sex lyxtält och två villor som ligger vid floden i ett område känt för sina risfält och chiligårdar.

– Detta kommer att föra filosofin om utforskning, fysisk aktivitet och bevarande till ett sammanhang, säger Jack Ezon från Embark Beyond. Han lyfter samtidigt fram platsens möjligheter för forsränning, kajakpaddling och simning samt fågelskådning i massor. Och även om resorten med 67 rum i Indonesiens Sumba, Cap Karoso, är större än de flesta exklusiva fastigheter, är dess läge en av landets mest orörda sandremsor.

Sovrum Beyonds Punakha River Lodge
FAMILJEVILLANS sovrum på & Beyonds Punakha River Lodge.

– Om du vill dyka eller snorkla i stil med Maldiverna, kan du göra det direkt från ditt rum på stranden, säger Ezon. Det är ett av de vackraste reven i världen.

(Se också upp för nya indonesiska ö-fastigheter från hotellägaren James McBride, som var den som först satte Sumba på den lyxiga resekartan och planerar att öppna Nihi Rote och Nihi Flores, troligen 2024.)

På andra håll i Asien har Japan nyss återöppnat för enastående resor där många av hotellen är förberedda med erfarenheter från OS. Jonathan Goldsmith tar upp Bellustar, ett femstjärnigt hotell med 97 rum, inom ett hotell på toppen av en skyskrapa i Shinjuku, med rum på närmare 1 000 kvadratmeter.

– Japan är verkligen en ny upplevelse och för ett hotell i en stad kommer det här att vara intressant, säger han.

Det finns en mängd nya lyxkryssnings-rederier och fartyg som kommer över hela världen. Explora Journeys är redo att vara ett av de större och ägs av kryssningsjätten MSC, det drivs till stor del av ett team som har hoppat av en lyxig atmosfär och gästfrihet någon annanstans.

– De säljer det som ett flytande hotell med resplaner som handlar om längre vistelser i hamnarna – upp till tre nätter så att du kan gå av och äta middag i hamnen, säger Embark Beyonds Ezon.

Det handlar inte om att bocka av saker.

– Titta också efter nya expeditions- fartyg, inklusive Seabourn Pursuit, med två ubåtar som kan gå under Antarktis vatten, samt Swan Hellenics Diana, från företaget känt för att kombinera långväga seglingar med förstklassig service. Men en bra paus i lyxig isolering kan också finnas på landsbygden någonstans, säger Cari Gray. Coffee Ridge i Tennessee kommer att välkomna vuxna resenärer till sina 15 villor placerade på över 300 hektar. En övernattning kommer när de öppnar att starta på 6 500 dollar, inklusive alla aktiviteter, som ridning med helikoptertransfer.

– De rider på tidvattnet av Blackberry Mountain, Smokies bubblar just nu, tillägger Gray.

Av: Mark Ellwood