Carnegie Bank

Marcus Cirin

Är tid årets mest hälsosamma gåva?

Förvandla dina klappar i år och ge något tidlöst – ditt engagemang och tid. En värdefull present att ta med in i det nya året.

Har du hört talas om vår planets blå zoner? Det är områden där befolkningen enligt statistik lever längre, friskare och med färre sjukdomar än i övriga världen. Dan Buettner är författare, utforskare och myntare av uttrycket. Med sitt intresse för hälsa och faktorer som påverkar vår livslängd har Dan under tjugo år destillerat ned sina upptäckter till ett par punkter som visat sig spela stor roll för ett långt liv. Det handlar inte bara om att nå en hög ålder, utan även om möjligheten till ett friskt och kvalitativt liv där du känner dig lycklig.

Tvärtemot vad vi kanske tidigare trott är hård träning en faktor som i sammanhanget är av mindre betydelse även om det är viktigt för vårt välmående. Vid intervjuer med människor som fyllt hundra år eller mer, poängteras vikten av att känna mening med sitt liv och att:

Bibehålla ett socialt nätverk.

Vårda sina djupa relationer.

Äta mat som är säsongsbetonad och består av mycket grönsaker och fibrer.

Tänka på återhämtning där du lär dig att varva ned.

Lära dig att vara närvarande i nuet.

Ha en tro eller någon form av spirituellt liv.

Och att inkludera vardagsmotion i form av fysiskt arbete och rörelser som utmanar.

Det community som de blå zonerna utgör har dessa punkter som en naturlig del av sin vardag. Det har till och med visat sig att det går att återskapa samma resultat på andra platser i världen där levnadsstandarden avviker ifrån dessa. Vi kan dra nytta av informationen och applicera kunskapen på oss själva och dem vi bryr oss om.

I år tror jag därför att gåvor som skapar gemenskap, förstärker våra relationer och kanske skapar nya sådana, är ett hett tips. Upplevelsepresenter är inget nytt, men jag tänker mig något annat. Överväg att ge bort den mest värdefulla gåvan av alla – din tid och din fulla uppmärksamhet.

Genom nyfikenhet håller du din hjärna alert.

Djupa relationer är något jag uppskattar. Det ger mig perspektiv och insikter om vad jag kan lära mig mer om. Därför finns det en till punkt jag tror har betydelse för ett långt liv – nyfikenhet. Genom nyfikenhet håller vi vår hjärna alert. Den stimulerar vår kreativitet och låter oss utforska och växa – oavsett ålder. Med fräscha ögon och en ny känsla av mening som bevisat bidrar till ett längre liv, kan det nya året inte bli annat än gott.

MARCUS CIRIN började sin träning i tidig ålder. Med kampsport som grund såg han potentialen i hur vi med små medel kan förändra och stärka vår kropp till att jobba för oss istället för emot oss. Genom sin dedikation till träning och strävan efter kunskap om människokroppen, arbetar han idag som personlig tränare och konsult inom träning och hälsa i Stockholm.

Med över 20 års erfarenhet coachar Marcus sina klienter till att nå sin målsättning genom att kombinera fysisk styrka med mentalt fokus och närvaro för att uppnå en känsla av helhet som sträcker sig bortom träningspassets varaktighet.

marcus@robbreport.se

Text: Marcus Cirin

Bild: Jorge Mix & Kenny Jonson