Hållbart till det extrema/Resilient Design 

Resilient design möter klimatkrisen med hållbara lösningar – arkitektur visar vägen framåt i en värld av extrema väder och osäkerhet.

Att prioritera hållbarhet i ett försök att bekämpa klimatförändringar har blivit mainstream inom designindustrin. Men vad kan arkitekter göra när planeten ändå verkar vända sig mot oss? Den accelererande globala uppvärmningen och dess negativa effekter – skogsbränder, torka, översvämningar och andra naturkatastrofer – framhäver ett tillvägagångssätt inom arkitektur som, även om det inte är nytt, snabbt vinner anhängare runt om i världen.

Resilient design syftar till att mildra påverkan av externa hot genom uppfinningsrika lösningar. Tänk på resilient design som en kusin till hållbarhet: De två är länkade, men inte samma sak. – Hållbarhet handlar om hur du etablerar något regenerativt genom att använda resurser på ett lämpligt, helst netto-noll-sätt, säger Seattle-arkitekten Robert Hutchinson. Resiliens är förmågan att hantera eller motverka en händelse, vare sig det är en kortsiktig katastrof eller långsiktiga påfrestningar. I huvudsak undersöker resilient design den miljömässiga situationen i en viss region och utvecklar innovativa sätt att minska skadliga effekter. Ett av Hutchinsons projekt, beläget i centrala Mexiko och designat tillsammans med arkitekten och husägaren Javier Sanchez, är en off-the-grid-bostad inom ett naturreservat utan anslutning till kommunalt vatten. Området har regniga somrar men extremt torra vintrar. Genom att förutse årliga vattenbehov skapade Hutchinson och Sanchez en reservoar som fylls under regnperioden och lagrar tillräckligt med vatten för att försörja familjen under vintern.

På andra håll svarar arkitekter på andra katastrofer som hotar den byggda miljön. I Beirut har arkitekten Lina Ghotmeh designat Stone Garden, ett lägenhetsblock med en armerad betongstruktur och en kammad jord-och-betongfasad för skydd vid jordbävningar (trots vissa mindre skador stod byggnaden emot explosionen i hamnen 2020 som ödelade staden.) I New Orleans ligger Mithūns Louisiana Children’s Museum, som byggdes efter orkanen Katrina, vid kanten av en lagun. Arkitekterna tog hänsyn till potentiell vatteninträngning genom att höja byggnaden över översvämningszonen på djupt placerade pålar.

Samtidigt har den nigerianske arkitekten Kunlé Adeyemi, från det Amsterdam-baserade företaget NLÉ, utvecklat ett flexibelt prototypsystem av sammankopplingsbara flytande moduler tillverkade av prefabricerat trä, som anpassar sig till förändrade flod-, sjö- och havsnivåer och gör det möjligt att bygga prisvärda strukturer på vatten. Hutchinson och Sanchez diskuterar ofta hur de koncept som används i deras bostadsdesign kan skalas upp för att hjälpa kommuner, inklusive Mexico City, som historiskt sätt nu upplever en ny extrem nivå av torka. – Som arkitekter, säger han, måste vi vara de som försöker genomföra förändring. 

CC-Tapis – Les Arcs Collection av Charlotte Perriand

Matta CC-Tapis - Les Arcs Collection av Charlotte Perriand

Känd för sitt modernistiska arbete och sin tro på att bättre design kan förbättra samhället, förblir Charlotte Perriand, som dog 1999 vid 96 års ålder, ett av de mest hyllade namnen i branschen. Ett projekt, designen av skidorten Les Arcs i franska Alperna som Perriand arbetade med i mer än 20 år, var tänkt att inkludera en uppsättning randiga textilpaneler, men på grund av en stramare budget föll de till slut bort.

Ritningarna för dessa textilier förblev arkiverade i Perriands arkiv i Paris i mer än 50 år. Fram till 2023, då CC-Tapis lanserade Les Arcs Collection, bestående av fem handknutna mattor som visar de tidigare osedda färgstudierna av den franska arkitekten. Från US $6,880.

Frank Lloyd Wright av Steelcase

Ett samarbete mellan två stora namn inom amerikansk design, Frank Lloyd Wright Racine Signature Desk från Steelcase, återskapar den design som Wright skapade 1939 för SC Johnsons administrationsbyggnad i Racine, Wisconsin.

Ursprungligen producerat av Steelcase och en del av en större återintroduktion i samarbete med Frank Lloyd Wright Foundation, förblir Racine Signature Desk, med sina flernivåytor och sin trio av lådor, lika stilfullt funktionellt i hemarbetets era som det var under tiden för manuella skrivmaskiner. US $11,050.

Marset Fragile Lamp

Belysning Marset Fragile Lamp

När Jaume Ramírez betraktade den typiska formen för en bordslampa – rund kropp, konisk skärm – kom han fram till att detta funktionella föremål var redo för en ny tolkning. Den Barcelona-baserade designern omtolkade siluetten med en raffinerad uppsättning geometriska former.

Enkel men elegant, Fragile-lampan, skapad för Marset, är en belysningslösning helt i glas (tillgänglig i antingen transparent eller bärnstensfärgad). En cylindrisk glödlampa som löper genom dess mitt – en hyllning till minimalismen som djärvt exponerar lampans inre funktioner. US $1,620.

Living Divani Ark Armchair

Den senaste möbeln i det pågående samarbetet mellan designern David Lopez Quincoces och det italienska märket Living Divani, är Ark-fåtöljen. Ett skulpturalt möbelstycke som fångar Quincoces djärva, grafiska stil och intresse för att experimentera.

Resultatet är en studie i komposition där fåtöljen balanserar raka linjer med kurvor, ett tungt ryggstöd med tunna ben, och mjuka ytor med stål och trä.

För Quincoces, som också driver Milan’s Six Gallery tillsammans med sin partner, Fanny Bauer Grung (en del av deras arkitektkontor Quincoces-Dragò & Partners), var tanken att skapa en fåtölj som går bortom bara en annan plats att sitta på. Mission accomplished. Pris på förfrågan.

Stol Living Divani Ark Armchair

Molteni&C Archway Sideboard

Designad av den avlidne milanesiske arkitekten och designern Rodolfo Dordoni för Molteni&C, är skänken Archway en skattsökande upplevelse. Tillverkad med en nedsänkt Calacatta-marmorplatta, lackerade sidor och en trähylla, öppnar skåpet för att avslöja ett vackert lackerat inre. Dess integrerade handtag är skurna i en 45-graders vinkel för att underlätta användning – en detalj som kännetecknade Dordonis arbete. US $22,695.

Gloria Cortina Origin II

Presenterad av Sean Kelly Gallery på årets TEFAF Maastricht, är soffbordet Origin II av den mexikanska designern Gloria Cortina ett monumentalt möbelstycke. Tillverkat av svart onyx och vit raku-glaserad keramik, har varje av de fem bord i begränsad upplaga, produktionen av vilka tog flera månader att slutföra, unika märken.

Enligt Cortina är Origin II inspirerat av skapelsen av universum. ”Mörker och ljus, sol och måne, där cirkeln och den keramiska insatsen är som två skilda element som kommer samman för att bilda en egen vacker värld”, säger hon. US $50,000.

Qeeboo Cobble Collection

Utemöbler Qeeboo Cobble Collection

Qeebos hållbara, väderbeständiga utemöbelset Cobble är slankt och inbjudande, med tillräcklig tyngd för att stabilisera en terrass, uteplats eller poolområde. Utvecklat av industridesignern och inredningsdesignern Elisa Gargan Giovannoni (hustru till Qeebos grundare Stefano Giovannoni, som lanserade varumärket i Milano 2016), framkallar möblerna den lekfulla italienska andan genom form och färg. Förutom neutrala nyanser är borden och stolarna tillgängliga i en saftig citrusorange och djupröd merlot. Bordet har till och med ett alternativ för en integrerad ishink (eller planteringskärl) om du så önskar, så du kan ha en kall fl aska nära till hands. En lösning som gör att värden kan delta i samtalet vid bordet. Stol från US $578, bord från US $2,800.

Collection Aman Interiors Migumi by Kengo Kuma

Migumi by Kengo Kuma Aman, känt för sin internationella portfölj av hotell och resorts, lanserade Aman Interiors i slutet av 2023 som ett sätt för kunder att ta varumärkets urbana designkänsla in i sina hem. Förutom Foundations-kollektionen av möbler samarbetar Aman med ledande namn inom designindustrin för att producera begränsade upplagor. Det första sådana släppet, Migumi, är designad av den välkände japanske arkitekten Kengo Kuma och inkluderar ett matbord och en stol. Materialpaletten – vit ek, Calacatta-marmor, stål – har en grund i miljömässig koppling, och produktionen (Migumi är handgjord i Higashikawa) lägger stort värde på hantverk. Pris på förfrågan.

Collection Aman Interiors Migumi by Kengo Kuma


De La Espada Azores Collection

Soffa De La Espada - Azores Collection

Framtaget som öar av designern Luca Nichetto för De La Espada, består Azores-kollektionen av ett konfigurerbart set med fem soffor och fyra små bord som är tänkta att passa i en mängd olika utrymmen. Varje komponent är uppkallad efter en ö i den portugisiska arkipelagen, med mjuka kurvor som inbjuder till långa eftermiddagar av avkoppling. Tillgänglig i en rad olika klädselsalternativ – sammet, läder och tyg – vilar Azores-sofforna på baser av trä med inslag som förstärker öns inspiration och hjälper till att förankra möblemanget i vilken inredning som helst. Från US $11,770.

Kök Reform Column 

Konstruerad som en protest mot kantiga kök, ligger Column, designad av Inga Sempé för det danska företaget Reform, steget före. Genom att omfamna mjuka kanter och rundade detaljer eliminerar Sempés design överflödiga knoppar för att skapa en slät, oavbruten form med handtag som sträcker sig från topp till botten. vid första anblicken smälter de samman med skåpdörrarna.

Sempé beklagar att de flesta kök i hemmet idag inte ser annorlunda ut än industriella kök: ”Som en summa av kuber. Vi är tvungna att leva omgivna av dessa kuber, och jag är trött på det. Jag ville bara göra något varmt och annorlunda.” Pris på förfrågan.

Kök Reform Column 

Pulkra Compage Collection

Compage är ett modulärt system av betongbordstillbehör, designat av Martinelli Venezia för Pulkra. Inspirerade av det latinska ursprunget till ordet “compage”, som betyder struktur och förening, skapade designerna kollektionen med idén att dess individuella element. Två brickor, en ljusstake och en rökelsehållare – kan visas i olika konfi gurationer beroende på ägarens personlighet och stil. Meditativt att se på (de släta ytorna och materialets tunna tjocklek kommer från Pulkras bearbetningsteknik) och ännu mer att arrangera, visar Compage på potentialen hos ett enkelt material genom graciösa former och genomtänkt komposition. US $1,405/set.

Karakter 925 Scarpa Lounge Chair

Fåtöljen 925 Scarpa, introducerad 1966 av paret Afra och Tobia Scarpa, har återutgivits genom det danska märket Karakter. Varumärket fångar den tidlösa skönheten i italiensk modernistisk design.

Det är ingen överraskning att den armstödsfria loungens skulpturala kombination av eleganta kurvor och en kraftig, kantig ram har gett den en plats i den permanenta samlingen vid Museum of Modern Art i New York City. US $4,595.

Få inspiration och upptäck de senaste trenderna inom mode & design, klicka här.