Carnegie Bank

Vem vill du vara

Vem vill du vara?

En solnedgång och djup tacksamhet till livets fina stunder satte i gång tankarna kring att skapa hälsa för alla. Vad kan vi göra för att fler ska må bra? Starten blev BKM som idag består av ett starkt team av livsentusiaster med fokus på att förbättra välbefinnandet hos varje individ – med hjälp av kunskap och kosttillskott.


– BKM (uttalas become) kom till sommaren 2022 när jag och Li Karlsen var på fridykningsresa tillsammans i Kaş i södra Turkiet där vi besökte vännerna Onur och Alix, som har Eminé Estate, en idyll vid medelhavskusten som drivs helt naturligt av regnvatten och solenergi. Efter en lång dag ute till havs satt vi mot solnedgången med utsikt över Medelhavet bland olivträden och diskuterade hur vi kunde bidra till en bättre värld, säger Tolga Duran, medgrundare och en av eldsjälarna bakom BKM. – Då vi delar liknade intresse för hälsa och wellness så började vi prata om att ta fram produkter som skulle kunna bidra till övergripande välmående och fokus på presterande kvinnor och män.
Tillsammans med mina barndomsvänner Richard och Mehmet, som också har ett stort intresse för biohacking & longevity (båda kallbadar varje morgon och kör intermittent fasting sen flera år tillbaka), började vi spåna på de primära problemen vi alla fäktas mot i vardagen. Tills sist och inte minst hade vi äran att träffa den unga tech-entreprenören Anton i Stockholm som också hade likasinnade bekymmer och tankar kring hälsa. Då var teamet komplett!

Men historian går djupare än så

Li var med om en allvarlig bilolycka för många år sen där hon skadade sig ordentligt. Efter en lång och tuff rehab-period lyckades hon trots allt komma in och steg snabbt upp i graderna till kapten. Men Li var inte klar där. Efter 15 år i försvaret valde hon att satsa helhjärtat på fridykning och blev snabbt svensk och nordisk mästarinna, samt i år även världsrekordhållare i isdykning. Lägg där till säkerhetschef inom en kvinnorättsorganisation och därefter inom försvarsindustrin. – ⁠Idag är Li bosatt på Mauritius för att dels kunna fridyka för hennes träning, men även för nöjes skull med delfiner och valar. Hon anordnar även retreats med havet som bas för helhetshälsa. Så BKM är även en del av Lis livshistoria.

Det är inte vem du är, men vem du blir – “it’s who you become (BKM)”BKM presenterar ett unikt sortiment av kosttillskott, framtagna för specifika syften där ni fångat människan i sin helhet och vardag. Berätta mer om urvalet. – Den moderna livsstilen vi lever idag leder ofta till kompromissade sömnmönster, mindre fysisk aktivitet och försummad psykologisk hälsa, vilket skapar en rad utmaningar som påverkar alla aspekter av livet. Från minskad produktivitet till ansträngda personliga relationer. Konsekvenserna är långtgående och djupt kännbara. Därmed ville vi fokusera på smarta kosttillskott där vi blandar naturliga ingredienser, mineraler, viktiga vitaminer, svampar och örter, utvecklade för att jobba med hälsan inifrån och ut med optimal biotillgänglighet.

BKM sortiment: 

  • Tranquil med fokus på kvalitativ djup sömn för optimal återhämtning utan att bli groggy.
  • Ulta Focus verkar för längre mental skärpa utan rastlöshet och dippar.
  • Harmonized med fokus på hormonell balans för kvinnor med fokus på antistress och kortisolbalans.
  • Glow + för finare hud, hår, naglar och ligament.
  • NAD +, longevity, hjärnhälsa och cellulär reparation.

Hur ser ni att man får ut det mesta av era kosttillskott?

– Vi har skapat dessa produkter för daglig förbrukning, samtliga går att kombinera. Vi rekommenderar ej för barn och gravida eller för ammande kvinnor. Det är viktigt för oss att tänka på helhetshälsa, även om vi har arbetat länge för att ta fram högkvalitativt innehåll med ingredienser baserade på forskning och studier så är kosttillskotten inte den enda lösningen till att må bra från insidan ut. Det gäller också att sätta rutiner i sin vardag, ex. utöver kosttillskott så är det minst lika viktigt att ha bra sömnrutiner, som att inte äta eller dricka alkohol precis innan man går och lägger sig, undvika det blåa ljuset från mobilen och tv, och att gå och lägga sig och vakna hyfsat samma tid varje dag även på helgerna. Genom att hjälpa sätta rutiner, utbilda, och lyfta fram viktiga frågor kan vi tillsammans skapa ett community där vi då förhoppningsvis kan bidra med förbättrad hälsa och välbefinnande för alla där ute.

Vad är det långsiktiga målet med communityn BKM?

– Vi hade nyligen ett lyckat lanseringsevent på Soho House i Stockholm som vi kommer att återskapa kontinuerligt med föreläsningar och spännande aktiviteter framöver. Det är viktigt för oss att jobba med just community och skapa ett tryggt och trovärdigt forum för just wellness-världen. Det här är bara början! 

Text: Emilia Radow Ingvarson 
Bilder: Matt Porteous

Här hittar du fler artiklar för dig som är intresserad av träning & hälsa.