Inom oss alla finns en tyst röst som försöker vägleda oss mot ett mer hälsosamt och meningsfullt liv. Det blir extra tydligt nu när året lider mot sitt slut. Frågan är – om det är nu vi väljer att lyssna?
Traditionellt har nyår varit synonymt med förändring. Det markerar ett tydligt slut på det gamla och en start på det nya där vi vill göra saker annorlunda. Din motivation får en skjuts, och du känner dig redo att sätta igång. Trots det finns det något som håller dig tillbaka. Här behöver vi ta kontroll, fokusera och lägga upp en plan.
Varför misslyckas nyårslöften?
• Orealistiska mål: Ospecifika mål utan en realistisk tidsplan tenderar att prioriteras bort när resultaten tar längre tid än tänkt.
• Brist på planering: Det saknas ofta en konkret plan.
• Personlig anknytning: Vi är osäkra på om målen verkligen är rätt för oss.
• Extern press: Vi påverkas av sociala medier, jämförelser och vad vi tror är omgivningens förväntningar.
• Allt eller inget-mentalitet: Ett misslyckande kan leda till att vi ger upp helt.
Lyckas med dina nyårslöften och undvik fällor
• Skriv ner din målsättning: Sätt personliga mål som är meningsfulla för just dig.
• Positiv förstärkning: Belöna dig själv för dina framgångar, stora som små, på ett sätt som gynnar din resa.
• Flexibilitet: Var beredd på att anpassa dina mål om livet förändras.
• Hållbarhet: Fokusera på att skapa långsiktiga vanor snarare än att jaga snabba resultat.
Tips för att komma igång och lyckas med dina nyårslöften:
• Reflektera: Ta dig tid att fundera över vad som är viktigt för dig och vad du vill uppnå. Fråga dig själv varför det är betydelsefullt för dig.
Sätt SMART-mål: Specifika, Mätbara, Attraktiva, Realistiska och Tidsbundna mål. Om ett realistiskt mål inte känns tillräckligt motiverande, se det som ett första steg mot större drömmar – det viktiga är att du börjar.
Var snäll mot dig själv: Alla gör misstag. Det är en del av processen. När det händer, reflektera och försök igen.
Ett litet experiment
”Vad var roligast idag?” Det är frågan min son och jag ställer varandra varje kväll innan läggdags. Det började som ett litet experiment för några år sedan. Min förhoppning var att han, genom reflektion, skulle somna med en känsla av tacksamhet och hopp inför kommande dag. På sikt önskar jag att övningen skapar en medvetenhet om hans tankemönster och påverkar den inre dialogen så att den arbetar för honom.
Som personlig tränare ser jag ibland hur mina klienter förminskar sina framsteg och låter det forma deras självbild. Det är synd, och framför allt orättvist med tanke på all den tid och ansträngning de har lagt ned. Förändring är jobbigt men nödvändigt för utveckling. Vissa upplever dessutom en ökad press att prestera ännu mer, i stället för att fokusera på och glädjas åt sina resultat.
Vår inre röst bär på en historia, men den behöver inte definiera vår framtid. Genom att reflektera över våra framsteg, stora som små, uppmärksammar vi vad som fungerar, vad som ger oss glädje och hur vi kan växa – vi blir mentalt starkare.
I slutändan handlar det om att lita på oss själva och ta små steg i rätt riktning – steg som kan vara skillnaden mellan att bara önska förändring och att faktiskt skapa den.
Så jag vill fråga dig: Vad var roligast i år?
Text: Marcus Cirin
Foto: Kenny Jonson
Vill du läsa mer om träning – Klicka här