Carnegie Bank

Magi ruiner och årgangs-champagne

Magi, ruiner & årgångschampagne

Mystik, medeltid, ruiner och kalkstensklippor.
Ja, det handlar om Visby. Och faktiskt om årgångschampagne. Den medeltida staden var nämligen basen för det exklusiva event som Dom Pérignon ordnade för den utvalda skara som bjudits in för att uppleva företagets senaste vintagevin.

En upplevelse som såklart byggde på unika smaksensationer – men därtill storslagen stimuli för övriga sinnen. Kulinariska sensationer, mästerliga framträdanden och makalösa vyer sammanfattar eventet koncist, men först: vad är då kopplingen mellan Gotland och Dom Pérignon Vintage 2013?

– Vi har drömt om att hosta en upplevelse på Gotland i många år – speciellt i den förtrollande medeltidsstaden Visby. En ö med över 100 kyrkor och som varit omgiven av kungar, gudar och mystik är precis vad Dom Pérignons varumärkeshistoria innehåller, säger Christina Ericsson, Nordic Marketing Director Moët Hennessy, som ingår i Bernard Arnaults konglomerat LVMH.

DOM PÉRIGNON VINTAGE 2013
serveras uppe på Högklint, klipphöjden strax utanför Visby.
DOM PÉRIGNON VINTAGE 2013 serveras uppe på Högklint, klipphöjden strax utanför Visby.

Med tanke på husets starka betoning på tidsaspekten som en av de grundläggande vid champagnetillverkningen klarnar sambandet ännu mer. Den långa och svala odlingssäsongen som satt sin prägel på den torra, kryddiga och mineralhaltiga årgången är tydlig. För trots friska smaktoner av gula plommon, aprikoser, apelsin, kardemumma och vetiver, vittnar vintageskörden om en mycket sofistikerad, komplex och mogen karaktär. Vem Visby vore personifierad må stå osagt, men stadens uråldriga kalkstensgrund och kulturarv klingar fint mot karaktärsbeskrivningen ovan. Därtill kan framställningsåret 2013 beskrivas i termer av kontraster. Efter en kall, blöt vinter och en grå och extremt regnig vår blomstrade regionen i en av de varmaste och soligaste somrarna i husets historia. Något som visade sig vara särskilt fördelaktig för druvornas kvalitet. Vilket i sin tur givit drycken en förträfflig balans mellan syrlig och fyllig.

Nu berättar varje årgång från Dom Pérignon en unik historia om det specifika året.

– Både Gotland och årgångschampagnen bär på en inspirerande historia där kopplingen till kalkrik mark är uppenbar. Visby ger inte bara besökaren storslagna vyer, utan påminner också om de element som är grunden för såväl champagne som Gotland. Jorden (kritan), solen, vinden och, naturligtvis, mystiken, säger Christina Ericsson.

TRERÄTTERS
middag signerad Operakällarens stjärnkock Viktor Westerlind i Sankta Karin kyrkoruin i Visby.
TRERÄTTERS middag signerad Operakällarens stjärnkock Viktor Westerlind i Sankta Karin kyrkoruin i Visby.

Nu berättar varje årgång från Dom Pérignon en unik historia om det specifika året. Men hur tolkades då detta i det omtalade eventet i Visby? En ingående steg-för-steg-skildring finns inte utrymme för, men den inledande och minst sagt svindlande lunchen uppe på klipporna på Högklint ger en god hint om upplevelsen. Följt av en efterföljande champagneprovning i 1200-talsruinen Helgeand med akrobatisk uppvisning. Följt av specialkomponerad trerätters signerade Operakällarens stjärnkock Viktor Westerlind. Ackompanjerad av pianist, manskör och självklart Dom Pérignon Vintage 2013 en masse.

Upplevelsen är svårbeskriven i ord, men texten som följer med presentationen av årets vintagevin sätter tonen för Dom Pérignons kreativa ambition: ”En evig strävan efter harmoni som en källa till känslor.”

FAKTA
Dom Pérignon är ett vintagevin, vilket innebär att det enbart görs av druvor från ett specifikt år, ett år som anses vara av exceptionell skörd. Detta innebär att årgångar från olika år alla har sin egen individuella karaktär. Den första årgången av Dom Pérignon var 1921. Namnet kommer ursprungligen från Benediktinmunken Pierre Pérignon, mer känd som Dom Pérignon, född 1638 i Saint-Menehould i Champagne. Denne spelade en stor roll i utvecklingen av tillverkningsmetoderna för champagnevinerna. Vinet görs på 55 % Chardonnay och 45 % Pinot Noir. Varje årgång produceras i omkring 5 miljoner flaskor. Dom Pérignon Vintage 2013 finns i butik nu.

Text: Sofia Edgren