Golf på italienskt sätt

Ta chansen att spela Italiens ombyggda mästerskapsbana, bara några minuter från Rom, innan Ryder Cup- lagen gör det.

Genom att vara värd för den prestigefyllda golftävlingen Ryder Cup hoppas man få den italienska golfen att svänga.
Marco Simone Golf Club: Stuart Franklin/Getty Images

Med ordspråket ”Alla vägar bär till Rom” var det kanske oundvikligt att Ryder Cup, golfens mest prestigefyllda evenemang, så småningom skulle hamna hos den eviga staden Rom. Och nu när tävlingens 44:e upplaga, som avgörs vartannat år, och för första gången i Italien, drar igång på Roms nyrenoverade Marco Simone Golf & Country Club i september, kommer de amerikanska och europeiska lagen inte bara att tävla om golfvärldens dominerande ställning. Arrangörerna säger att de också kommer att spela för den italienska golfens framtid.

– Golf har inte riktigt slagit igenom i Italien, säger Guy Kinnings, DP World Tours Ryder Cup-chef. Golfen är först det 16:e mest populära tidsfördrivet. Är detta det arv vi vill lämna? Detta vill vi förbättra.

Det blir inte lätt. Enligt en undersökning av världens golfbanor av R&A, ett av golfsportens styrande organ, har Italien bara 321 golfbanor tillgängliga för sin befolkning på 60 miljoner, ett undermåligt förhållande jämfört med andra golfnationer som till exempel England, som har 2 270 banor som är tillgängliga för ungefär samma antal människor.

Men enligt Gian Paolo Montali, Italiens generaldirektör för Ryder Cup-projektet 2023, börjar planen inte med att bygga fler banor – för det första behöver Italien fler golfare. Montali vill ha 120 000 registrerade spelare till 2027, en höjning från de 87 000 som kallade sig golfare 2015, då Italien gjorde det osannolika och tackade nej från Tyskland, Österrike och Spanien för att arrangera det eftertraktade evenemanget.

– Vi behöver kulturell förändring i det här landet, säger Montali, som coachade Italiens volleybolllag till en silvermedalj vid OS i Aten 2004 och senare arbetade för italienska fotbollsklubbarna Juventus och AS Roma.

– Vi vill visa att det här är en sport som är öppen för alla och att det inte är så dyrt som folk tror. Om folk börjar spela golf blir de kära i spelet.

Montali vill också ha fler golfturister i Italien.

– En turist som besöker Rom stannar två och en halv dag, säger han.

– Men när golfspelare kommer hit för att spela golf blir de kvar här i fyra och en halv dag. Om de styrande förstår detta och Italien blir en golfdestination kommer det att ha en mycket betydande inverkan på landet.

Roms klimat, historia, kultur, mat och hotell är redan ett dragplåster (de som bor på Rom Cavalieri, ett Waldorf Astoria Hotel, kan besöka stadens första och enda Michelin-trestjärniga restaurang, La Pergola), men att ha en Ryder Cup-plats cirka 1,5 mil från den monumentala Spanska trappan bör locka golfare från hela världen.

De kommer att mötas av en tuff golfutmaning, med branta höjdskillnader och snygga, böljande greener, plus ett antal ”riskbelöningshål”, till exempel det nåbara par-4 16:e hålet, där statistiskt sett de flesta matcher sannolikt kommer att avslutas. Ryder Cup-banor har vanligtvis ett stort besöksintresse bland vanliga golfare, och italiensk golf kommer att satsa på golfare som gör resan till Marco Simone.

Montali säger att Italien inte har råd att missa chansen.

– Det vore dumt att inte utnyttja Ryder Cup, säger han. Det måste vara en startpunkt för oss!

Text: Robin Swithinbank