För vinylfansen bjuder den här blandningen av nya och klassiska modeller på himmelsk ingenjörskonst, ljudåtergivning och design.
Thomas Edison uppfann fonografen 1877, nio år efter att Patek Philippe skapade sitt första armbandsur. Och precis som vilken skivspelare som helst kan få en platta att snurra och skapa ljud så kan vilken klocka som helst visa tiden – men skillnaden mellan funktionell och fantastisk är lika enorm i båda fallen. Idag finns det klockor som kostar lika mycket som de senaste supersportbilarna, och skivspelarna i den här artikeln är precisionsmaskiner byggda med en otrolig nivå av ingenjörskonst och hantverkskunnande. De lyckas göra något så fundamentalt som att spela en vinylskiva till en sublim upplevelse.
Bergmann Galder
Från danska Bergmann kommer skivspelaren Galder som har ett tryckluftssystem där skivtallriken svävar på en luftkudde för att reducera friktion och eliminera missljud. Det går att välja mellan fyra olika tonarmar, och vinylskivan hålls stadigt på plats med hjälp av vakuum. Välj mellan en 22 kilos skivtallrik i aluminium eller en variant i koppar som väger 40 kilo. Motorn är monterad separat och driver skivan med en rem för att isolera den från vibrationer. Med Bergmanns linjärspårande tonarm Odin kostar Galder 37 000 dollar i mattsvart och silver eller 50 000 med 24 karats guldplätering.
Woodsong Audio Thorens TD124
Sällsynta klassiska skivspelare från både Thorens och Garrard driver skivspelaren med hjälp av ett svänghjul, vilket ger musiken en kraft och stabilitet som är svår att åstadkomma med remdrift eller direktdrift. Chris Harban på Woodsong helrenoverar och blueprintar dem med tonvikt på hastighet, stabilitet och ljudlös drift. Customlackeringar och socklar i olika exotiska träslag upphöjer skivspelare som Thorens TD124 till visuella och akustiska konstverk.
TechDAS Air Force Zero
På 1980-talet utklassade Hideaki Nishikawas designer för Micro Seiki dåtidens digitala teknologi. 2010 grundade han TechDAS för att höja nivån ytterligare, och den nya 329 kilo tunga Air Force Zero är den mest kompromisslösa skivspelare som någonsin har tillverkats. Den remdrivna besten använder vakuum för att hålla LP:n på plats på en skivtallrik bestående av fem skivor som svävar på luft. Priset ligger på 450 000 dollar med en Graham tonarm och den är utan tvekan den ultimata skivspelaren.
Pro-Ject Signature 12
Signature 12 är den österrikiska tillverkaren Pro-Jects bästa skivspelare. Modellen kostar 12 000 dollar och har en solid rektangulär basplatta, i svart pianolack eller mahogny, och en aluminiumram designad för att dämpa vibrationer. Ett remdriftsystem med svänghjul använder två motorer för att rotera skivtallriken i polerad aluminium och spelaren styrs med touchkontroller. Lägger man till 2 000 dollar får man det så kallade Superpack Upgrade med en enkelupphängd 12 tums tonarm med Sumikos mest avancerade tonhuvud Palos Santos Presentation med rörlig spole.
DUBBLA TEKNIKER
McIntosh Labs tillhör hi-fi -industrins pionjärer och är lika populära idag som på den gamla goda tiden när far i huset rökte pipa, sippade på en scotch och lyssnade på Frank på en påkostad stereo. McIntosh är kända för sina läckert blå instrument, den solida byggkvaliteten och det utsökta ljudet. Företagets komponenter fortsätter att leverera musik på bred front. I denna tradition hittar vi MC901 för 35 000 dollar, en kompakt förstärkare som driver en enda högtalare.
Det som gör den unik är att det är den första designen i ljudåtergivningens historia som använder både transistorer och klassiska radiorör (med effekter på 600 respektive 300 watt) kombinerat i en och samma produkt. – Den är inspirerad av vår historia med rörförstärkare på 1940-talet innan vi introducerade produkter med transistorer på 60-talet, säger Charlie Randall, president på McIntosh Labs, om den innovativa konfi gurationen. – Finessen med de dubbla teknologierna är att lyssnaren får det bästa av två världar. För mellanregister och höga toner har den det klassiska rörljudet, och för de låga frekvenserna har den transistorernas överlägsna effekt och kvicka respons. Sinatra har nog aldrig låtit bättre.
Text: Robert Ross
VINYL REWIND
Inför sitt 95-årsjubileum återlanserar Bang & Olufsen en klassisk skivspelare från 70-talet.
Inom ljudvärlden har Bang & Olufsen skapat produkter så tidlösa som väl någon av Eames vilstolar eller Guccis loafers med hästbett. Den danska tillverkarens mönster har utmärkt sig ända sedan dess Bauhaus-inspirerade radioapparater från 1930-talet, även om mycket av den speciella moderna estetiken definierades på 1960- och 70-talen av den framlidne designern Jacob Jensen som skapade omkring 234 produkter. Ett av Jensens landmärken var skivspelaren Beogram 4000 från 1972, som med sin tangentiella tonarm och eleganta utsmyckning i aluminium och trä låg år före sina samtida i både form och funktion. För att hedra varumärkets 95-årsjubileum erbjuder B&O nu 95 exemplar av Beogram 4000c Recreated Limited Edition, den första produkten i företagets nya klassikerinitiativ. Efter en global sökning efter Beogram 4000-seriens originalskivspelare returnerades varje exemplar till samma fabrik i Struer i Danmark där de tillverkades för nästan 50 år sedan. Likt en totalrestaurering av en klassisk bilmodell plockades de sedan ner till det nakna chassit innan de noggrant byggdes upp igen. Ursprungliga aluminiumdelar anodiserades i en varm champagneton, med ny utsmyckning formad i solitt ekträ från samma träleverantör som använts av B&O sedan 1949. Till skillnad från originalet innehåller den återskapade skivspelaren en inbyggd phono-förförstärkare, så att användarna kan lägga vinyluppspelning direkt till alla nuvarande B&Odrivna högtalare (eller annan utrustning) via RCA eller 3,5 mm linjenivåanslutningar. Avgörande för ljudet är en ny SMMC moving-magnet-patron tillverkad av Soundsmith i samarbete med B&O. Priset är 11 000 dollar. Varje enhet är numrerad och förpackad i en handgjord låda av solitt ekträ, en presentation som kommer att få audiofilernas huvuden att snurra redan innan nålen sjunker ner.
Denna champagnetonade minnesspelare återupplivar sin föregångare från 1970-talet med modern högtalarintegration.
Text: Robb Report