Bilarna i 2025 års Robb Report Car of the Year är de sinsemellan mest olika någonsin i tävlingens historia – från en fyrcylindrig gatracer med 400 hästkrafter till en helelektrisk bil med galna 1 900 hästar. Röstningen är avklarad och vi har ett resultat…
Ett påfallande motsatsförhållande definierar de mest exklusiva av dagens bilar. Effektsiffror som ansågs extrema för bara några år sedan är idag vanliga i fordon från vardagsbilar till lyxbilar och grand tourers, alla med en liknande nivå av utrustning. Att många modeller är baserade på samma plattformar spelar stor roll.
Men när det gäller bakgrunden till de ökade hästkraftssiffrorna är ingenjörernas målsättningar ofta totalt olika – ett resultat av att hela motorbranschen är i en övergångsperiod vars like aldrig har skådats under automobilens historia. Därför är årets bilar de mest olika vi någonsin har presenterat under mer än två decennier av Robb Report Car of the Year (COTY). Vilket många i vår speciellt utvalda jury såg som något väldigt positivt. Alla tycker förstås inte likadant i dagens läge när det har gått politik i alla möjliga ämnen – till och med motorutveckling. I racet mot total elektrifiering som har pågått för fullt de senaste åren är det många biltillverkare som har börjat släppa gaspedalen och nöjer sig med att rulla fram mot en allt mer oviss framtid med ständigt växlande utsläppskrav, uppskjutna lagar och en polariserad kundkrets.

Vilsenheten visar sig i några av årets deltagare i Car of the Year – den fyrcylindriga Lotus Emira med 400 hästkrafter, Bentley Continental GT Speed Hybrid med 771 hästar, och den helelektriska 1 900 hästkrafter starka supersportbilen Pininfarina, den mest effektstinna och exklusiva bilen som någonsin har deltagit i COTY. Utmaningarna för vår jury var självklart svårare än någonsin. Visst, alla tio bilar fick visa vad de går för på samma racerbana hos Concours Club strax utanför Miami, där banan bjöd på accelerationsoch inbromsningstester, slalomkörning, blixtsnabba undanmanövrer med mera. Men hur kan man göra en rättvis jämförelse mellan en V8 motoriserad McLaren 750S som väger 1 438 kilo och en 12 cylindrig RollsRoyce Cullinan Series II SUV som väger dubbelt så mycket? Eller den lågt byggda Aston Martin Vantage med en toppfart på 325 km/h mot den jämförelsevis fyrkantiga Mercedes-Benz G 580 EV som bara kan nå 180 km/h? Svaret är enkelt – det kan man inte.
Våra jurymedlemmars uppgift har alltid varit att ta hänsyn till tillverkarens avsikter med respektive modell, och hur väl den slutliga produkten lyckas uppfylla dessa krav i såväl form som funktion. En uppgift som Robb Reports jurymedlemmar har en unik kompetens att uppfylla. Våra läsare är just de konsumenter som faktiskt jämför, köper, äger och kör de absolut mest exklusiva och åtråvärda bilarna på marknaden. Många har en lång historia med ett visst märke och är därmed väl kvalificerade att jämföra de senaste modellerna mot sina egna erfarenheter. Ändå finns det tillfällen då vissa bilmodeller lyckas överraska även vår ytterst erfarna jury. Som till exempel 2010 när Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport sågs som en helt egen kategori och därmed utsågs till årtiondets bil, Car of the Decade, trots att Mercedes-Benz SLS AMG vann det årets Car of the Year. I år var det Pininfarina Battista, den första egna modellen från det legendariska italienska designföretaget, som var årets överraskning. I slutänden var det den enorma variationen som var styrkan i årets tävling och lät jurymedlemmarna få en unik inblick i vad som definierar 2020 talets mest sportiga och lyxiga bilar. På de följande sidorna berättar våra jurymedlemmar om sina upplevelser. Luta dig tillbaka och njut av åkturen.
Bentley
Continental GT Speed

DEN MEST EFFEKTSTARKA GATBIL som Bentley någonsin har skapat är även deras första med det så kallade UltraPerformance Hybrid Power Train. Nya Continental GT Speed ger en föraning om Bentleys framtid, där den dynamiska V8:an får ett kraftfullt tillskott av vridmoment från en elmotor. Resultatet är halsbrytande prestanda för att matcha den ojämförliga handsydda lyxen som har gjort bilarna från Crewe världsberömda. ”Det nya hybridsystemet bidrar med otroligt vridmoment på låga varv”, säger Ron Gorda och kallar Bentleyn ”en av mina favoriter för allroundvardagskörning”. Sam Herzfeld beskriver den fyrsitsiga lyxbilen som ”ett monster i smoking – accelerationen är fantastisk och vägegenskaperna är överraskande goda.” Men effekt och vrid är inte Bentleyns enda partytricks.
Ett 48 volts elektroniskt stabiliseringssystem hjälper till vid kurvtagning, och fyrhjulsstyrning minskar svängradien för bättre manöverförmåga. ”Ingenjörerna i Crewe måste ha lånat teknologi från Area 51 för att få en så stor och tung bil att uppföra sig så graciöst”, säger Ruben Oliva och tillägger: ”Jag ska beställa ett eget exemplar!” Bentleykännare kommer att lägga märke till att Continental GT:s design med bara två strålkastare är den första sedan 50-talet och ersätter den lätt igenkännliga fronten med fyra strålkastare. Vår testmodell är av premiumversionen First Edition med exklusiva namnskyltar, unika dörrtrösklar och inredning med speciella sömmar. Att ta plats i en Bentley kan vara en unik upplevelse, som för Normand Coulombe som kommenterade att Continental GT hade ”den bästa interiören av alla bilarna i testet”, medan Donald Branning och Judd Shader ansåg att bilen var ”vacker på alla sätt” och ”den bästa allroundbruksbilen som existerar idag”. Matthew Coit uppskattade Bentleys hantverk med orden: ”Den här bilen är en guldklimp. Bara att röra vid inredningen känns som ett privilegium.”
Motor: 4,0 liters dubbel- turbo-V8 med elmotor
Effekt: 771 hästkrafter (sammanlagt)
Acceleration 0-100: 3,1 sekunder
Toppfart: 335 km/h
Mercedes-Benz
G 580

Nya Mercedes-Benz G 580 är ett bevis på att förändring är det enda som är konstant. Nu kan du få världens mest åtråvärda SUV med fyra elmotorer, en på varje hjul, istället för en förbränningsmotor. Ändå är G-modellens klassiska ”låda på hjul-form” en nostalgisk relik från 1970-talet som vittnar om att Mercedes terrängbil har en stolt historia. Under ytan har bilens kraftiga ram förstärkts ytterligare för att kunna bära det kraftfulla 116 kWh-batteriet. Nästan 25 centimeters markfrigång och massor av vridmoment låter G 580 klättra uppför lutningar på 45 grader och vada fram genom meterdjupt vatten. Detta är en verklig offroadmaskin inte bara till utseendet. John Graff kommenterade: ”Den nya G 580 är hundra procent G-klass. Gillar man modellen så gör eldriften den ännu lite bättre.” Interiören fick också godkänt av Julio Cantillo som beskrev förarmiljön som ”lyxig, med perfekt förarplats”.
Infotainment-skärmen är hela 12,3 tum och som option kan man få hur mycket skinnklädsel som helst. Bakom ratten kan man välja mellan olika syntetiska motorljud, från diskreta Comfort till mer aggressiva G-Roar som bjuder på en djupt dundrande bas som ackompanjerar accelerationen. Det uppskattades inte av mer renläriga jurymedlemmar som Joshua Greenman, som ville veta: ”Hur stänger man av det där jäkla fejkade motorljudet?”


Racerbanan kanske inte är den bästa miljön för att kasta omkring G Wagons 3,5 ton, men James Wilson Jr. tyckte ändå: ”Bilen har inte förlorat sin G-klass-wow-faktor. Väldigt bekväm, men pressar man bilen för hårt i kurvorna säger vikten ifrån. Ett mästerverk av teknisk design och ett otroligt kompetent terrängfordon.”
Motor: Fyra elmotorer, 116 kWh batteripack
Effekt: 579 hästkrafter
Räckvidd: 385 km
Acceleration 0-100: 4,6 sekunder
Toppfart: 180 km/h
McLaren
Artura Spider

Även om framtiden tycks oviss för vilka drivmedel och tekniker som kommer att gälla, så är hybriddrift definitivt hett just nu. Kombinationen av förbränning och batteridrift erbjuder många fördelar och det blir uppenbart i McLaren Artura Spider. Att modellen skulle få vara med i COTY 2025 rådde det aldrig några tvivel om, sedan dess coupé-systermodell kom tvåa i 2024 års tävling. Däremot var det ovisst hur den skulle klara sig mot McLarens toppmodell 750S.
”Accelerationen är häpnadsväckande men ändå stabil, med rätt känsla i växlingarna”, säger Jeff Mitelman. ”I kurvorna finns det ingen annan bil som kan mäta sig mot denna… man känner att gränserna för vad som är möjligt finns mer hos föraren än hos bilen.” Eric Murphy var lika imponerad och kommenterade att ”bilen går som på räls och är lättkörd – en av mina favoritsportbilar på marknaden idag.” Men det var inte alla som blev förälskade i hybridcabrioleten. ”Äntligen en McLaren V6:a – det är en kommentar vi aldrig kommer att få höra”, sade Joshua Greenman syrligt. Franklin Zhao klagade på att ”effektkurvan är överraskande långsam för en superhybrid”, medan Morgan Saliny upptäckte att ”man känner vartenda kilos skillnad mellan Artura och 750S”.
Men de flesta av jurymedlemmarna modellens utstrålning och kördynamik. ”Nivån av ingenjörskonst är ofattbar”, sade Cynthia Madrid. ”Bilen var redo att testa gränserna långt innan jag var det, så se upp!” John Graff sammanfattade mångas åsikt med orden: ”Artura Spider är 99 procent så bra som 750S, och jag skulle gärna spendera en hel dag åt att försöka ta reda vad den sista procenten som fattas består av.”
Motor: 3,0 liters dubbelturbo-V6 med elmotor
Effekt: 690 hästkrafter (sammanlagt)
Acceleration 0-100: 3,0 sekunder
Rolls-Royce
Cullinan Series II

Rolls-Royce Cullinan är döpt efter den största rådiamant som någonsin har hittats och är den mest överdådiga SUV:en i världshistorien – enligt vår jurymedlem Cushing Donelan ”den ultimata lyxbilen”. Cullinan Series II är den nya generationen av originalmodellen som introducerades 2018, och den nya formgivningen av fram- och bakpartiet skiljer sig från den tidigare versionen liksom 23-tumsfälgarna med sju ekrar, frästa ur ett solitt stycke aluminium. Tillval för interiören inkluderar ett nytt rayontyg gjort av bambu som kallas Duality Twill och har ett mönster som flera av våra jurymedlemmar hade svårt att uppskatta. Bland andra Jeff Mitelman, som sade att ”Cullinan är bekvämare än min favoritfåtölj, men testexemplaret har en gräsligt ful inredning”. Men som alltid när det gäller Rolls-Royce är det bara fantasin, tålamodet och ekonomin som sätter gränserna när det gäller extrautrustning. Gillar du inte den nya tygklädseln så är det bara att beställa något av alla klassiska äkta läder som finns att välja mellan.
Många jurymedlemmar tog helst plats i baksätet, bland andra Jeff Haber som kallade Cullinan ”en bil att bli skjutsad i, inte att köra”. Barbie Pressly höll med och kommenterade: ”Verklig lyx, det är bara en chaufför som fattas. Interiören är lika elegant som superbekväm med säten som man sjunker ner djupt i. Inte en bil för racerbanan, men för att åka till racerbanan.” Brian Schwalbe beskrev Cullinan som ”tystare än ett bankvalv”. Självklart är bilen inte avsedd för några tävlingsbanor, men passar utmärkt på motorvägen – eller till och med för terräng om ägaren känner för lite offroad-äventyr. Abb Payne kallade den ”en fenomenal lyx-SUV byggd för långfärder” och ”ergonomiskt fulländad”. Carl Nolet utbrast: ”Jag skulle gärna köpa den här bilen och köra den varje dag!” Med lite extra options kan en Cullinan kosta dubbelt så mycket som en Bentley Bentayga eller Mercedes-Maybach GLS-klass, men då får man också vad Bradford Crutchfield kallar ”ett fantastiskt konstverk”.
Motor: 6,75 liters dubbelturbo-V12
Effekt: 563 hästkrafter
Acceleration 0-100: 5,1 sekunder
Toppfart: Begränsad till 250 km/h
Mercedes-AMG
GT 63 Coupé

”Mer av allt” är en passande beskrivning av Mercedes-AMG GT 63 Coupé, och det inkluderar storlek, vikt och lyx. Alla dessa nya attribut gjorde en del jurymedlemmar kluvna i sina omdömen. Vissa jämförde GT 63 med dess sportiga och briljanta föregångare, Mercedes-AMG GT, andra med den komfortabla SL Convertible som GT 63 har fått sitt chassi från. För första gången kommer GT 63 utrustad med 4Matic fyrhjulsdrift, vilket gör köregenskaperna förutsägbara men eliminerar bakhjulsdriftens sportiga känsla som gjorde den tidigare AMG GT så underhållande att köra. Den dynamiken har visserligen gått förlorad, men den nya modellen erbjuder adaptiv fjädring och bakaxelstyrning för optimal väghållning – för att inte tala om AMG:s underbara handbyggda och signerade V8-motor. På den negativa sidan var det några medlemmar som störde sig på den niostegade automatlådan. Vi hoppas att det bara var just detta exemplar som hade problem, men juryn kan ju inte göra annat än bedöma den bil som finns på plats. James Hefelfinger kommenterade att ”växlingarna var så ryckiga att detta var den bil jag gillade sämst”. James Diggs tyckte att bromsarna kändes svampiga, medan Barbie Pressly ansåg att ”väghållningen gjorde mig lite besviken”. Scott Powell prisade GT 63 för dess komfort, men klagade på ”råa växlingar och seg acceleration”.
Interiören är en positiv upplevelse – rymligare, mer inbjudande och mer logiskt designad än i den förra GT-modellen. Den nya bilen ger både förare och passagerare bättre sikt, plats för armbågarna och större bagageutrymme. Kupén är så rymlig att ett baksäte för två personer finns som optiontillbehör för första gången. Lynn Dugas lät sig charmeras och sade: ”Man blir aldrig besviken på en Mercedes-AMG”. Lauren Burney höll med om att AMG har lyckats skapa ”en lyxig sportbil som håller vad den lovar”.
Motor: 4,0 liters dubbelturbo-V8
Effekt: 577 hästkrafter
Acceleration 0-100: 3,1 sekunder
Toppfart: Begränsad till 315 km/h
Lotus
Emira

Det är alltid sorgligt att ta farväl, även för dem som uppskattar förbränningsmotorn som tycks vara på väg att bli historia. Brittiska Lotus gör avskedet lite lindrigare med Emira, som tillverkaren hävdar är deras sista modell med traditionell bensinmotor. Lotus-grundaren Colin Chapmans berömda filosofi löd: ”Förenkla, och lägg till lätthet”, så det var ingen större överraskning att Emira var den bil i testet som mest påminde om en go-kart. Sportbilens våldsamma effektkurva kommer från den mest kraftfulla fyrcylindriga motor Lotus någonsin har erbjudit, levererad från AMG.
Jeff Haber ansåg att Emira var ”väldigt prisvärd för en så hög nivå av prestanda”, medan Xing Yuan tyckte att den hade ”den råaste och mest minnesvärda körupplevelsen och är den i särklass roligaste bilen i årets test”. Andrew Adams gav upp sina förutfattade meningar med orden: ”Jag hade förberett mig på att avsky den här bilen, men den överraskade mig verkligen – fantastiska vägegenskaper och sanslös acceleration.” Charles Veth tyckte att vägegenskaperna var ”lika bra som vilken annan gatbil som helst”. De flesta kommentarer var positiva, dock tyckte Richard Vanderbrook att motorn lät ”stressad och överansträngd”. Julie Schwalbe kände… inget speciellt. ”Den här bilen säger mig ingenting. Den har ett gulligt utseende men det är också allt.” Scott Powell klagade över den ”väldigt sega accelerationen” medan David Mostellers enda kommentar var en fråga: ”Vad har den här att göra?” Joe Fath höll inte alls med och sade: ”Modellen är trogen grundaren Colin Chapmans visioner, den här bilen passar lika bra för att leka på racerbanan som att köra till vardags.” Även Carl Nolet respekterade tillverkarens traditioner och sade: ”Det bästa av det bästa från Lotus, en bil som lever upp till allt som företaget står för.” Självklart utan elmotorer.
Motor: AMG 2,0 liters turboladdad rak 4-cylinder
Effekt: 400 hästkrafter
Acceleration 0-100: 3,8 sekunder
Toppfart: 291 km/h
Audi
RS 7 Performance

Audis RS 7 Performance är testets kanske mest diskreta bil, men med tillräcklig acceleration för att blåsa lackeringen av långsammare fordon när den vrålar förbi. RS 7 är den mest prestandainriktade varianten av den exklusiva 7-serien, med exteriör formgivning som är sportig utan några överdrifter – även med 22-tumsfälgarna som är en extra option – och dess civiliserade utstrålning påminner oss om att en välbalanserad personlighet passar bra på verklighetens gator och vägar.
Testets Audi fick flera nya vänner, som Eric Murphy som sade: ”RS 7 är en fantastisk bil under den diskreta ytan – förvånansvärt bra väghållning för en femdörrars sedan!” Men flera jurymedlemmar med egna tidigare erfarenheter av RS-bilar tyckte att en svårdefinierad känsla, som någon kallade ”RS-magin”, fattades. Ruben Oliva sade: ”Jag har själv en Audi RS Q8, och RS 7 är inte någon besvikelse, men den har inte samma känsla av ulv i fårakläder som andra RS-modeller. Den här bilen är mer får än varg, speciellt med tanke på att det är en RS.”

Nästan samtliga i juryn uppskattade den smakfulla och väl genomtänkta förarmiljön, lika ”understated” som hantverksmässigt perfekt. Standardinstrumentet Virtual Cockpit Plus är en mångsidig digital display inramad av den kantiga ratten, som tillsammans med förstklassiga sportstolar påminner föraren om att detta inte är någon vanlig Audi 7-serie. Den är inte heller någon lättviktare, vågen stannar på 2 268 kilo – ett pris man får betala för att få en fullutrustad, trafiksäker och vass prestanda-sedan. Det insåg bland andra Inigo Aragues, som kommenterade: ”Utmärkt vardagsbil, med tillräckligt krut för att man inte ska bli uttråkad på väg till snabbköpet, men lite väl tung.” De flesta av jurymedlemmarna blev imponerade, inklusive Tim Olzer som kallade den ”en väldigt bra bruksbil med en elak sida”. (Menat som en komplimang, naturligtvis.)
Motor: 4,0 liters dubbelturbo-V8
Effekt: 621 hästkrafter
Acceleration 0-100: 3,3 sekunder
Toppfart: Begränsad till 250 km/h
Redaktörernas val
3 – Pininfarina
Battista

”Vi skapar regler som motverkar framsteg” skrev Malcolm Gladwell i sin bestseller ”Outliers”, och en del av detta tankegods kan ha spelat in när juryn utvärderade den 1 900 hästkrafter starka supersportbilen Pininfarina Battista, den obestridliga kungen i årets Car of the Year i kategorier som effekt, pris och exklusivitet – endast 150 exemplar kommer att byggas. Många jurymedlemmar tyckte att den hellre hörde hemma på en piedestal än en prispall, och den var en orättvist extrem och exotisk skapelse jämfört med testets övriga bilar. Men Robb Reports egna motorredaktörer hade inga sådana hämningar och röstade enhälligt fram Battista som redaktionens egen segrare i 2025 års Car of the Year. Motorredaktör Viju Mathew kommenterade: ”Battista levererar hänsynslös acceleration i kombination med väghållning i världsklass. Inte bara för att vara en elbil som väger 2 380 kilo, utan jämfört med vilken annan bil som helst. Den är en milstolpe i motorhistorien som inte går att förbise.”

Ändå fanns det jurymedlemmar som inte höll med. Donald Branning kallade Battista ”en Tesla Plaid på steroider, men 2,6 miljoner dollar dyrare”. James Wilson Jr. ansåg att ”styrningen känns stum som på de flesta elbilar och jag känner ingen kontakt med vägen”. Franklin Zhao tyckte att ”interiören saknar den wow-faktor man har rätt att begära av en bil i den här prisklassen, och bristen på motorljud påverkar körupplevelsen negativt”. Men den allmänna uppfattningen kan sammanfattas av Bradford Crutchfield, som kallade den ”den perfekta bilen, med varje detalj perfekt utförd”. Brian Schwalbe beskrev Battista som ”en enastående kombination av skönhet och teknologi, och med en helt ofattbar acceleration”. I likhet med många andra jurymedlemmar tyckte James Hefelfinger att ”den här bilen är i en helt egen klass för sig, och att få tillfälle att testköra den är en chans som man bara får en gång i livet.”
Motor: Fyra elmotorer, 120 kWh batteripack
Effekt: 1 900 hästkrafter
Räckvidd: 483 kilometer
Acceleration 0-100: 1,8 sekunder
Toppfart: 350 km/h
2 – Aston Martin
Vantage

Med en 112-årig historia av upp- och nedgångar har Aston Martin gått från ruinens brant till att bli ett respekterat märke inom såväl motorsport som produktionsmodeller. Den kände aerodynamikexperten Adrian Newey har blivit en medlem av Aston Martins Formel 1-team inför 2025 års säsong, Aston Martin kommer återigen att tävla i Le Mans, och märkets flaggskeppsmodell DB12 vann titeln Robb Report Car of the Year 2024. Revanschen fortsätter med att den nya versionen av Aston Martin Vantage tar hem andraplatsen i vår tävling 2025. ”Aston Martin har tagit ett jättekliv framåt och skapat en bil som kan konkurrera på jämna villkor med andra konkurrenter från Stuttgart och Maranello”, säger Preston Shepherd och fortsätter: ”En vild 4,0 liters V8, en fantastisk växellåda och en underbar formgivning gör detta till en ytterst charmerande bil”. Matthew Coit lade märke till att ”byggkvaliteten och passformen har förbättrats avsevärt bara under de senaste åren”, medan Morgan Saliny sade att ”den nydesignade interiören är mästerligt utförd”. Lee Oleinick beundrade den formsköna karossen ”som borde visas upp på museum”, och Mark Singer uppskattade hur ”Vantage påverkar alla sinnen och bjuder på en körupplevelse som är trogen märkets stolta arv, och gör det bättre än någonsin”.

Vantages vackra linjer och kraftfulla prestanda var en ren njutning för Charles Veth, som sade att modellen ”har all kraft man någonsin kan behöva, paketerat i sköna former”. Richard Vanderbrook var däremot inte lika imponerad och ansåg att ”tidigare modeller av Vantage gjorde starkare intryck” medan Ken Spiegel klagade på att turboeffekten laggade vid acceleration. Men det hindrade inte David Mischell från att hylla bilens ”otroliga effekt, fulländade vägegenskaper, och det rätta ljudet”. Och trots att den brittiska coupén inte tog hem segern det här året hade den ”allt man kan önska sig” enligt Sam Herzfeld, medan Andrew Adams sade att Vantage var ”den mest fantastiska bil jag någonsin har kört!” Aston Martin glädjer sig säkert åt att höra sådana kommentarer medan företaget fortsätter skörda nya framgångar.
Motor: 4,0 liters dubbelturbo-V8
Effekt: 656 hästkrafter
Acceleration 0-100: 3,4 sekunder
Toppfart: 325 km/h
1 – McLaren
750S

Nästan 60 år efter att racerföraren och innovatören Bruce McLaren påstås ha sagt att ”andraplatsen är ingen plats alls” har företaget som bär hans namn erövrat sitt första Formula 1 Constructors’ Championship-titel på 26 år, samtidigt som McLaren Automotive har tagit hem segern i Robb Reports Car of the Year 2025 med sin 750S Spider. Detta är första gången det brittiska märket har vunnit, även om det har varit nära ett par gånger – McLaren 720S kom tvåa 2018 och var med i topp fem 2022 – vilket vittnar om supersportbilens ständigt höga klass. Liksom sin föregångare drivs 750S helt med förbränningsteknik, även om den delar mycket av sin teknik med hybridsyskonet Artura (som kom tvåa i Car of the Year förra året och även deltog i år), framför allt den nya McLaren Carbon Lightweight Architecture-plattformen. Det innebär att modellen väger mindre och utvecklar mer effekt än dess två systermodeller.

”Fångar själva essensen hos McLaren till 100 procent” säger Joe Fath om 750S, som vann hans hjärta tack vare ”fantastisk acceleration, magiska vägegenskaper, ett motorljud som är som ljuv musik och ett utseende som får folk att vrida nacken ur led.” Cynthia Madrid kände sig som ett med maskinen. ”Den låga vikten och slimmade kolfiberelegansen gör att man känner sig i perfekt harmoni med vägen, och susar smidigt genom kurvorna”, sade hon glädjestrålande. ”Varje kurva kändes som en dans.” Preston Shepherd lade märke till hur ”accelerationen när man använder Launch Control-funktionen är djävulsk, och det finns knappast några tendenser till hjulspinn – mycket imponerande för en bakhjulsdriven bil med en sådan effektsiffra och öppen differential.” Abb Payne tyckte dock att ”jämfört med Bentley och Aston Martin kändes den lite för lätt för min smak”. Andreas Schuermann klagade över ”brist på benutrymme”. Normand Coulombe ansåg att ”turbon laggar för mycket för en så snabb och välbyggd bil”, och Tim Olzer tyckte att ”inredningen är väldigt lyckad, men undantag för digitalskärmarna”. Men sist och slutligen höll de flesta av jurymedlemmarna med Lynn Dugas slutsats: ”Söker du en supersportbil så har du hittat den – det blir inte bättre än så här!” Robb Reports egna motorredaktörer höll med. Efterföljaren till den mycket lyckade McLaren 720S har fått uppdateringar som gör företagets toppmodell ännu mer briljant än den hyllade föregångaren.
Motor: 4,0 liters dubbelturbo-V8
Effekt: 740 hästkrafter
Acceleration 0-100: 2,7 sekunder
Toppfart: 332 km/h
En vinnande process
Chansen att få testköra några av bilindustrins allra mest exklusiva och åtråvärda modeller är tillräckligt för att få varje motorentusiasts mätarnål att passera rödstrecket. Men att grundligt utvärdera alla tio bilar utan att bli totalt överväldigad är mycket begärt, det inser vi också.

För att effektivisera och förenkla bedömningsprocessen lät vi varje jurymedlem köra samtliga bilar en cirka fyra kilometer lång sträcka på den privata racerbanan på Concours Club i Opa-Locka, Florida, strax utanför Miami. Med en professionell förare som guide i en framförliggande bil fick jurymedlemmarna pressa bilarna genom en serie förutbestämda testmoment – ett accelerationstest på den 6,4 kilometer långa start- och målrakan, följt av en hård inbromsning, ett väghållningstest med slalomkörning mellan koner, därefter en simulerad undanmanöver med ett blixtsnabbt filbyte, följt av ännu ett moment med acceleration och inbromsning.
För att ytterligare skapa en enhetlig standard för bedömningarna bad vi alla jurymedlemmar att bedöma varje enskild bil på följande punkter:
- Utseende, utvändigt och invändigt.
- Lyx och komfort: Ergonomi, material, ljudnivå, vibrationer och bekvämlighet.
- Prestanda: Acceleration, väghållning och bromsar.
- Användbarhet: Bagageutrymme och praktisk lämplighet till vardags.
- Övrigt: Samlarvärde och ”wow-faktor”.
Det var efter denna strikta mall som de olika modellerna bedömdes utifrån vars och ens fördelar och nackdelar av totalt 105 jurymedlemmar över fem ronder. Självklart är det nästan omöjligt att filtrera bort personliga förutfattade meningar. Naturligtvis hade många jurymedlemmar egna privata erfarenheter av vissa märken eller modeller. Variationen av åsikter var ofta diametralt olika; den sista bilen på någons lista kunde ofta hamna på förstaplatsen hos någon annan. Detta är en del av vad som gör Robb Report Car of the Year så dynamisk och spännande.
När det gäller bilarna som hamnade på topp tre-platserna var den gemensamma nämnaren överlägsna prestanda. Pininfarina Battista med sina otroliga 1 900 hästkrafter lyckades lägga ribban för effekt på en helt ny nivå, medan Aston Martin Vantage fick massor av poäng för sina förbättringar jämfört med tidigare versioner. Robb Reports egna motorredaktörer höll med juryn om att McLaren förtjänade att erövra förstaplatsen från förra årets vinnare Aston Martin – 750S är en fest för ögat och bjuder på en körupplevelse som sammanfattar allt som Car of the Year står för och vill förmedla.
Gästfrihet i motorsportmiljö
Den 22:a upplagan av Robb Reports Car of the Year var den första gången hela testet ägde rum enbart på USA:s östkust, med den privata medlemsklubben Concours Club som värd för alla testkörningar. Med en yta på 32 hektar har racerbanan varit öppen sedan 2021, men den nya 1 600 kvadratmeter stora Events Campus i två våningar är helt nyöppnad, komplett med en rymlig restaurang med menyer av Brad Kilgore, tidigare chef på den trestjärniga Michelinkrogen Alinea i Chicago. Events Campus har även ett eget depåområde i anslutning till banan.
En av höjdpunkterna i årets COTY var mötet med en av klubbens grundare, den professionelle racerföraren Hélio Castroneves med fyra segrar i Indy 500 på sitt CV och som just nu siktar mot en femte förstaplats. I en exklusiv presentation i samband med en delikat lunch berättade han om sin karriär inom motorsporten och hur han förbereder sig mentalt inför tävlingarna för att skapa ett segrande ”mindset”, innan han guidade jurymedlemmarna runt banan och bjöd på värdefulla tips.
– Detta är den enda motorklubb jag någonsin har varit med i, berättade Castroneves för Robb Report i samband med invigningen av Concours Club.
– Ibland brukar jag skämta om att IndyCar-cirkusen skulle kunna lära sig ett och annat av vår bana för den har gott om utmaningar, samtidigt som den är drygt 12 meter bred och har många inbyggda säkerhetsaspekter, så den passar alla nivåer av erfarenhet.
Robb Reports årliga motorevent har alltid arrangerats i samband med bästa tänkbara övernattningar, och återigen fick Boca Raton Resort, Floridas mest klassiska lyxhotell sedan 1926, fungera som basläger. Den nyligen helrenoverade anläggningen har ett 4 600 kvadratmeter stort spa och en 18 håls golfbana, där varje kväll inleddes med cocktails och canapéer under ytterst gemytliga former, åtföljt av en avsmakningsmeny med speciellt utvalda matchande viner. Kvällarna slutade med att alla jurymedlemmar diskuterade vilka av testbilarna de gillade bäst, diskussioner som ofta fortsatte följande dag. Och även om åsikterna gick isär var nästan alla överens om att de gärna skulle vilja bli inbjudna även nästa år, inte minst på grund av alla nya vänskapsband som hunnit knytas och i många fall kommer att resultera i goda vänner för livet.
Partners:
Artesa Vineyards & Winery Benchmark
Wine Group Donelan
Family Wines Emeritus
Vineyards Gateway
Bronco JCB by Jean-Charles Boisset
Tequila Enemigo
The Boca Raton
The Concours Club
The Vault by Robb Report
Two Estates Wine Collective
Cuvaison & Brandlin Estate Wineries
Jurymedlemmarna:
James Diggs
Cushing Donelan
Michael Dritz
Lynn Dugas
Stephen Dugas
Louis Egipciaco
Marcos Egipciaco
Ramon Falero
Joe Fath
Ron Gorda
John Graff
Joshua Greenman
Ray Gutowski
Jeff Haber
James Hefelfinger
Sam Herzfeld
Steve Huse
Hicham Khodr
Rick Krause
Paul Kwiecinski
Cynthia Madrid
Jeremy Mancheski
Viju Mathew
Cedric Meeschaert
Camilo Miguel
Stephen Miles
David Mischell
Jeff Mitelman
David Mosteller
Eric Murphy
Tim Muys
Carl Nolet
Lee Oleinick
Ruben Oliva
Tim Olzer
Leo Palazzo
Alejandro Paredes
Abb Payne
Adam Perkinson
Jennings Pierce
Kranti Ponnam
Scott Powell
Barbie Pressly
Riley Ryan
Ricardo Sagrera
Morgan Saliny
Baljeet Sangha
Andreas Schuermann
Heike Schuermann
Brian Schwalbe
Charles Veth
Catherine Wagner
Andrew Adams
Rodrigo Aguilar
Nikolas Alexiades
Inigo Aragues
Dania Azpurua
Rodrigo Azpurua
Don Barry
John Bishop
Garrett Bland
Heather Bland
Donald Branning
Doug Brennecke
Sara Brewer
Andy Bulkowski
Seth Burgett
Lauren Burney
Tim Burney
Ann Burris
Gerry Byrne
Maurice Byrne
Julian Cantillo
Julio Cantillo
Lisa Cantillo
Andrew Carton
Matthew Coit
Richard Corman
Jose Cornide
Normand Coulombe
Deborah Cox
Bradford Crutchfield
Cynthia Crutchfield
Deborah Diggs
Eric Wagner
Dawn Weems
Johnie Weems
Lance Williams
James Wilson
James Wilson Jr.
Jorge Wilson
Xing Yuan
Dan Zepponi
Franklin Zhao
Julie Schwalbe
Judd Shader
Preston Shepherd
Mark Singer
Navdeep Singh
Ken Spiegel
Scott Sullivan
Lev Uretsky
Moisey Uretsky
Richard Vanderbrook
Jose Vazquez
Text: Robert Ross och Viju Mathew
Foto: Robb Rice
Vill du läsa om Car of the year 2024 – Klicka här