10 viktiga svenska samlarföremål från 1900-talet

Att summera Sveriges 1900-tal är en synnerligen svår uppgift. Det är dock aningen enklare att välja ut historiska föremål som symboliserar historiska händelser. Nedan är ett urval bestående av tio viktiga svenska föremål från 1900-talet.

1959: INGEMAR JOHANSSONS VÄRLDSMÄSTARBÄLTE
1959: INGEMAR JOHANSSONS VÄRLDSMÄSTARBÄLTE
Den 26 juni år 1959 blev den Göteborg- födde Ingemar “Ingo” Johansson världsmästare i tungvikt i boxning. En bedrift som aldrig tidigare hade uppnåtts av en svensk, likväl en bedrift som aldrig senare uppnåddes av någon annan svensk boxare. Johansson, som blev världsmästare efter att ha vunnit mot Floyd Patterson, förlorade sedermera titeln året därpå efter att Patterson vunnit returmatchen. Även om Johansson enbart var världsmästare under en kort tid så kan han stoltsera med en 93% vinstprocent under hela sin karriär med 26 vinster av totalt 28 matcher, vilket helt klart är imponerande. Hans två förluster kom bägge mot den nämnde Floyd Patterson. Världsmästarbältet som Johansson mottog 1959 är minst sagt remarkabelt och finns tillgänglig för besökare på Idrottsmuseet i Göteborg.
Värdering: 1 250 000 kronor.

Att samla tillhör människans natur. Idag samlar vi på föremål av olika anledningar än vad vi gjorde förr. Det kan handla om att vi samlar av ekonomiska skäl då vi hoppas på att värdet ska öka med åren, eller så kan det helt enkelt handla om att vi uppskattar det historiska värdet som tillskrivs föremålen.

Historiska föremål finns i olika upplagor och därmed olika grader av hur unika de är. Det finns exempelvis mycket färre originalposters av Ingmar Bergmans första film ”Kris” från 1946, jämfört med originalposters av ”Fanny och Alexander” från 1982. Detta gör att Krisaffischen är värd mer än Fanny och Alexander, trots att den senare är mycket mer populär och hyllad. Men det är dock inte alltid att ett specifikt föremål är värt mer än något annan enbart på grund av att det är mer unikt. I vissa fall är efterfrågan så pass hög att värdet blir, i viss mån, ologiskt högt. Detta kan exempelvis utspela sig i olika typer av samlarkort – fotboll, baseball, basket, och så vidare – där vi ser slutpriser på auktion i miljonbelopp.

Denna artikel behandlar tio föremål som är utvalda och värderade av Alexander Bitar som är en internationell handlare av historiska föremål samt värderingsexpert på Value My Stuff, vilket är en onlinetjänst för värderingar av samlarföremål. Värdet baseras dels i hur unikt och sällsynt föremålet är, dels i dess historiska betydelse, och dels på dess skick och proveniens.

1909: SELMA LAGERLÖFS NOBELPRISMEDALJ
1909: SELMA LAGERLÖFS NOBELPRISMEDALJ
Den 10 december år 1896 avled en av världens då rikaste människor, den svenske uppfinnaren och affärsmannen Alfred Nobel. I sitt testamente förordade han sin vilja att skapa Nobelpriset, vilket implementerades fem år efter hans död. De första Nobelprisen delades ut i kategorierna fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och fred. År 1903 mottog Marie Curie Nobelpriset i fysik, vilket gjorde henne till den allra första kvinnan att erhålla en Nobelprismedalj. Sex år senare, år 1909, tilldelades Nobelpriset i litteratur Selma Lagerlöf. Hon blev därmed den allra första kvinnan att tilldelas litteraturpriset, likväl den första svensken att tilldelas Nobelpriset i den kategorin. Nobelmedaljen i fråga är i ägo av muséet Selma Lagerlöfs Mårbacka.
Värdering: 1 200 000 kronor.
1912: GULDMEDALJ I DE OLYMPISKA SPELEN
1912: GULDMEDALJ I DE OLYMPISKA SPELEN
År 1912 kunde Stockholm stoltsera med att vara värd för de olympiska sommarspelen. Det var de femte moderna olympiska spelen och dess huvudarena var Stockholms stadion, vilken byggdes för just detta storslagna evenemang. Sverige hamnade allra längst upp på medaljlistan med totalt 65 medaljer, efterföljda av USA med 63 medaljer och Storbritannien med 41 medaljer. Spelens kanske mest uppmärksammade atlet var amerikanen Jim Thorpe som vann guld i både fem- och tiokamp. Ytterligare en uppmärksammad deltagare var Greta Johansson som blev Sveriges första kvinnliga olympiska mästare. Guldmedaljen tillverkades av guldsmeden Erik Lindberg, som också tillverkade de första Nobelmedaljerna år 1901. Totalt tillverkades omkring 120-130 guldmedaljer, varav få har överlevt till dagens datum.
Värdering: 350 000 kronor.
1944: SKYDDSPASS UTFÄRDAT AV RAOUL WALLENBERG
1944: SKYDDSPASS UTFÄRDAT AV RAOUL WALLENBERG
Det finns få människor i världshistorien som är så pass associerade med termen hjälte som Raoul Wallenberg. Wallenberg var en affärsman och diplomat som, under andra världskriget, kom att rädda livet på tiotusentals judar. Detta skedde genom utfärdandet av skyddspass (på tyska: schutzpass), vilka identifierade personer som gavs tillstånd att flyga till Sverige och därmed fly kriget. Skyddspassen var professionellt utformade och signerades av den svenske ministern Ivan Danielsson samt Raoul Wallenberg som skrev sina initialer, alternativt enbart ett R. Dessa skyddspass är dokument som räddade livet på människor i nöd, och ses idag som viktiga historiska föremål som dels symboliserar godhet, dels Wallenbergs heroiska arbete. I princip alla dessa skyddspass har gått förlorade, men få finns kvar för samlare runt om i världen. Många museum såsom Judiska museet i Stockholm samt Judiska museet i Berlin har dessa dokument i sina samlingar.
Värdering: 125 000 kronor.

1994: TOMAS BROLINS VM-MATCHTRÖJA

Året 1994 associeras av de flesta svenskarna som året då Sverige vann brons i fotbolls-VM. Bedriften var storslagen, i synnerhet då Sverige förlorade alla sina tre matcher i VM 1990 i Italien, och därmed slutade
sist i sin grupp. Med stjärnor såsom Brolin, Therm och Dahlin lyckades Sverige ta sig hela vägen till en bronsmatch där resultatet slutade i hela fyra mål mot noll – till Sveriges favör. En nyckelmatch till bronset var kvartsfinalen mot Rumänien som Sverige till slut vann på straffläggning efter Ravellis avgörande räddning, vilket utsågs till tidernas största idrottsögonblick under Idrottsgalan 2001. Tomas Brolin var dock den ende svensken som lyckades få en plats i världslaget 1994. Hans matchtröja från bronsmatchen har han sedan långt tid tillbaka givit bort, vilket är beklagligt då den symboliserar Sveriges stora fotbollsframgångar från sommaren 1994.

Värdering: 200 000 kronor.

1940: “FINLANDS SAK ÄR VÅR”-AFFISCH
1940: “FINLANDS SAK ÄR VÅR”-AFFISCH
Den 30 november 1939 utbrast Vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen. Under samma kväll startades en svensk frivilligkår, vilket sedan kom att utvecklas till Finlandskommittén. Kort sammanfattat var syftet att Sverige skulle hjälpa Finland under Vinterkriget, vilket de sannerligen gjorde. Finlandskommittén kom fram med ett motto som kom att genomsyra deras arbete – “Finlands sak är vår”. En följd av detta var att en propagandaaffisch skapades föreställande två män som åker skidor, varav den ene har en finländsk flagga på brösten medan den andre har en svensk flagga på bröstet. Utöver den nämnda mottot var även uppmanelsen “För en större kamp, kom med i Frivilligkåren” skriven på affischen. Affischen skapades av Fritz Rückert och är idag väldigt ikonisk och igenkänd. En originalaffisch från 1940 är svår att få tag i, därav högt eftertraktad jämfört med moderna nyproduktioner.
Värdering: 50 000 kronor.

Historiska föremål finns i olika upplagor och därmed olika grader av hur unika de är.

1921: VALSEDEL FÖR VALET TILL ANDRA KAMMAREN
Sverige tillhör ett av de allra första länderna i världen som införde kvinnlig rösträtt. Detta beslutades den 24 maj 1919, och kom att genomföras för första gången år 1921 för valet till andra kammaren. Föga förvånande vann Socialdemokraterna valet med Hjalmar Branting i spetsen. Noterbart var att fyra kvinnor röstades in i kammaren, och valet hade totalt ett valdeltagande på 52,4 procent. Valet år 1921 är definitivt en av de allra viktigaste händelserna i svensk nutidshistoria. Ett föremål starkt förknippat med denna händelse är självfallet valsedlarna till 1921 års val, vilka dessvärre är oerhört sällsynta idag.
Värdering: 25 000 kronor.

1943: DOKUMENTET SOM GRUNDADE IKEA
1943: DOKUMENTET SOM GRUNDADE IKEA
IKEA är ett av världens mest kända varumärken. Med mer än 470 varuhus runt om i världen har IKEA satt sin prägel på miljontals hem. I år firar bolaget hela 80 år! För 80 år sedan grundades IKEA av Ingvar Kamprad. Det enda problemet var att den unge Ingvar inte var myndig vid den tiden, därav var hans föräldrar tvungna att lämna samtycke. Firmanamnet IKEA är en sammansättning av Ingvar Kamprads initialer samt den första bokstaven av Elmtaryd (gården där Ingvar växte upp) och den första bokstaven av Agunnaryd (den närliggande byn till Elmtaryd). Framgångarna växte, och Ingvar, som alltid förknippats med att vara snål, blev sedermera en av världens allra rikaste människor. Dokumentet från 1943 där Ingvar Kamprads föräldrar lämnar sitt samtycke var en nyckel till IKEA:s grundande, och finns idag i Riksarkivets samlingar.
Värdering: 350 000 kronor.

1980: BJÖRN BORGS WIMBLEDON-TENNISRACKET
En av Sveriges allra främsta idrottsmän är tveklöst Björn Borg. Enbart som 26-åring, år 1983, valde Björn Borg att avsluta sin karriär. Fram till dess hade han redan vunnit hela 13 Grand Slam-titlar, inklusive fem Wimbledon-mästerskap. Borgs mest minnesvärda match var just Wimbledonfinalen år 1980 mot John McEnroe. Det fjärde setet slutade anmärkningsvärt med ett 34 bollar långt tiebreak som McEnroe till
slut vann; men Borg tog hem mästerskapet genom att vinna det femte, avgörande setet. Borg använde tennisracket av märket Donnay, och även om han använde mer än ett racket under finalen, så kan man lugnt påstå att dessa racket är att anses som en av svensk sporthistorias allra viktigaste föremål.
Värdering: 200 000 kronor.

1974: BJÖRN ULVAEUS “WATERLOO”-GITARR
1974: BJÖRN ULVAEUS “WATERLOO”-GITARR
Vi har alla hört låten och vi har alla sett framträdandet. Den 6 april 1974 vann Sverige Eurovision Song Contest i Brighton med bidraget “Waterloo” som framfördes av ABBA. Låten blev en omedelbar succé och anses än idag vara en av 70-talets mest klassiska låtar. ABBA är synonymt med säregna och färgstarka scenkläder, vilket genomsyrade deras framträdanden. Eurovision-framträdandet var inget undantag. En detalj som fångade mångas uppmärksamhet var Björn Ulvaeus gitarr som var designad och handgjord av Göran Malmberg. Gitarren har en väldigt säregen design och ska efterlikna en stjärna. Gitarren finns idag att beskåda på ABBA The Museum i Stockholm.
Värdering: 2 500 000 kronor.

Av: Alexander Bitar ( Alexanderbitarhistory )