Beyond the knife

Det är fortfarande något tabuartat, detta med skönhetsingrepp för att förändra vårt yttre för att vi ska må bättre i oss själva. Riktig skönhet och hälsa kommer inifrån, det råder det ingen tvekan om och i andra artiklar i detta nummer lyfter vi frågor om hur vi kan leva längre, bo hälsosammare och ta bättre hand om oss själva. Ibland kan det dock vara så att man är ute efter lite extern hjälp och numera betyder det att man inte längre behöver ta till kniven för att uppnå stora resultat. I dagens värld av skönhetsbehandlingar innebär det istället mindre, effektiva och ofta smärtfria alternativ som även om de ibland tar lite längre tid så vet vi ju alla, den som väntar på något gott…

Profhilo

Utan tvekan en av de mest omtalade icke-kirurgiska behandlingarna under de senaste åren. Kanske har du hört talas om den men inte är helt säker på vad skillnaden är mot botox eller fillers? Faktum är att Profhilo har kallats ”the acceptable injectable” och ett flytande ansiktslyft som tar sig an allt det vi kan ”se fram emot” i takt med att vi åldras – rynkor, slapphet i huden och fina linjer. En behandling med Profhilo stärker och återfuktar huden inifrån och är perfekt för en lite åldrad hy som behöver stramas upp och få en synbar och tydlig skillnad i kvalitet och yta. Det går till som så att det görs tio små injektioner i ansiktet av samma naturliga hyaluronsyra som vi har naturligt i kroppen som sedan verkar under huden i hela ansiktet och sätter igång flera positiva processer i huden. När behandlingen är klar fortsätter hyalyronsyran att långsamt frisättas under den kommande månaden. Det som händer är att kollagenet och elastinet i huden aktiveras och ”återfuktas” från insidan för att skapa en naturlig lyster med mjukare och mindre synbara rynkor och fina linjer, men man kan även utföra behandlingen på huden på hals, dekolletage, armar och händer. Vill man uppnå absolut bästa resultat görs en ny behandling fyra veckor senare och resultatet syns som mest efter två till tre månader.

Vitamininjektioner

Användningen av kosttillskott har under de senaste åren ökat avsevärt, ett tecken på att många inte längre får i sig tillräckligt genom sin vardagliga kost. Tyvärr är det så att den dagliga stressen som vi utsätts för, i kombination med dåliga kostvanor och andra livsstilsfaktorer, gör att det helt enkelt är svårt att få i oss de vitaminer vi behöver för att funka som vi ska. Att försöka hitta den perfekta kombinationen kosttillskott för att boosta din energi är inte alltid så lätt och om du inte ännu hittat rätt kombination så kan vitamininjektioner kanske vara lösningen. Forskningen visar att de kan spela en viktig roll för att minska risken för framtida sjukdom eftersom de kan leverera en optimal mängd vitaminer, mineraler och aminosyror rakt in i blodomloppet och hudvävnaden och kan därmed säkerställa att 100% av de aktiva ingredienserna tas upp av kroppen. Oavsett om du lider av migrän eller allergier, genomgår en detox eller vill öka lystern i huden så kan vitamininjektioner vara ett snabbt och enkelt sätt att bibehålla din hälsa genom att öka din energinivå, minska stress och motverka sjukdomar. Det ingår alltid en konsultation med ett medicinskt team innan behandlingen för att gå igenom din historia för att bäst utvärdera vilket vitamindropp som bäst passar dina behov. Behandlingen tar omkring 30-45 minuter vilket ger ett perfekt tillfälle för en stunds återhämtning innan du fortsätter njuta din dag med förnyad energi.

CoolSculpting

Känslan av att komma inomhus efter en lång och bitande kall vinterpromenad är säkerligen något som de flesta av oss känner igen. Det sticker i kinderna när man kommer in i värmen och sakta börjar återfå känseln. En CoolSculpting-behandling är oftast inte smärtsammare än så. Det låter lite för bra för att vara sant, så hur funkar det?

För att beskriva det något förenklat så ”skulpterar” man mindre områden på kroppen genom att man fryser och minskar fettet i kroppen. Det kan alltså ses som ett skonsamt, effektivt, icke-kirurgiskt och tillnärmelsevis smärtfritt alternativ till fettsugning som dessutom inte kräver någon återhämtningstid utan du kan direkt återgå till dina vanliga rutiner med träning, jobb och annat i vardagen.

Vetenskapligt kallas det för cryolipolysis och innebär att man tillfälligt fryser ner ett område på kroppen med en noggrant kontrollerad kylning för att frysa och bryta ner fettcellerna under huden för att kroppen sedan själv ska bearbeta fettet naturligt och eliminera cellerna utan att skada omkringliggande vävnader. När vi minskar i vikt blir våra fettceller mindre men antalet förändras inte, de försvinner helt enkelt inte och ibland får man inte bort vissa envisa partier på kroppen hur mycket man än tränar. Det är i de fallen en CoolSculpting-behandling kan ses som ett alternativ. Inte som en viktminskningsbehandling utan som ett sätt för att bli av med lokala fettdepåer på kroppen, när rätt mat och motion inte gjort tillräcklig skillnad. Men det är inte en ”quick-fix”. Behandlingen i sig tar bara 35 minuter per applikation (olika områden kräver olika antal applikationer) men slutresultatet kan ta upp till fyra månader innan det syns och ibland kan det krävas två omgångar. Under en konsultation berättas det att ”patienter kan förvänta sig tjugo till tjugofem procents fettminskning efter två behandlingar och vissa kan se resultat så snabbt som tre veckor senare, men färdiga resultat kan ta upp till fyra månader att se så man får helt enkelt vara lite tålmodig.” Som sagt, den som väntar på något gott…

Text: Cathrine Bordeaux