Bli vältränad med pasta och vin

Är det multisportaren som springer maraton mellan padel-passen och varvar ned med yoga?

MARCUS CIRIN har sedan 2003 jobbat som personlig tränare och konsult inom träning och hälsa. Han tränar sina klienter på Metropolis gym i Stockholm, online, och gör även hem- och företagsbesök vid förfrågan

Vad innebär ordet vältränad för dig?

Är det multisportaren som springer maraton mellan padel-passen och varvar ned med yoga? Eller är det tanken på en platt mage, en fast rumpa och ett par väl definierade armar? Att ha fokus och kontroll på kroppen likt en gymnast? Eller en person, som med god energi visar upp en stark fysik och är redo för lite av varje av det som krävs i livet? Räcker det?

Oavsett vilka kriterier vi bestämmer oss för, kanske vi till slut kan vara överens om att det handlar om en frisk och smärtfri kropp, med en känsla av styrka och medvetenhet.

Att få känna oss gränslösa, fria att göra vad vi vill, när vi vill, utan att kroppen protesterar. Det är för mig att vara vältränad och är en värdig målsättning att sikta mot. Dessutom, när kroppen mår bra, ser den bra ut.

TA ETT STEG i taget så blir det lättare att nå ett bra resultat och dina mål.

Frågan är bara, vad är du villig att prioritera för att nå dit?

Som personlig tränare möter jag människor med olika förutsättningar. mål och förväntningar. Ett roligt yrke där vi ständigt utmanas och utvecklas tillsammans.

Majoriteten av mina klienter har passerat 40-strecket. Mitt emellan karriär, familj och sociala event har de insett, att för att orka hålla tempot betyder hälsan allt.

Vid första mötet på en konsultation brukar vi gå genom målsättning och bakgrund. Nästan alltid vill personen bli visuellt ”fit”. Önskemål om en starkare bålmuskulatur och rehabilitering av en sliten axel eller liknande komplimenterar.

Nästa steg är att definiera just vad ”fit” eller ”vältränad” innebär? Är det den estetiska triggern som får hen att ta sig till gymmet en morgon i november? Då är det självklart att vi ska ha det som prioritet. Tids nog brukar dock en annan medvetenhet byggas upp, och målsättningen förändras något. Starten är i det här läget viktigast, tätt följt av kontinuitet, som kräver en plan i sig, för att undanflykter ska få minimal plats.

Står du inför en nystart och vill göra något annorlunda? Eller borde du komma igång, men inte vet var du ska börja? Ta då några minuter och konsultera dig själv. På nästa sida finns några exempel som kan vägleda dig.

Förändring

Jag får ofta höra – slappna av! Jag måste ”leva” lite ibland också! Rätt! Och förhoppningsvis länge, svarar jag då.

För att skapa förändring behöver vi som bekant göra annorlunda än tidigare. Syftet med exemplen nedan är att identifiera det som är viktigt för dig.

Har du begränsad tid på dig för att nå ditt mål? Då krävs en mer disciplinerad plan för att komma dit.

Däremot, om du vill förändra din livsstil och ser mer långsiktigt? Börja då med små val i vardagen. Om du kommer ihåg det på AW:n, restaurangen, när du missat lunch och köper med mat hem eller när du överväger att välja bort träningspasset – då har du kommit en bra bit på väg. Dina medvetna val visar vem och vad du värderar.

Vid en nystart är det vanligt att vilja ändra mycket på en gång för att ”boosta ” vår motivation. Lite ”all in” med andra ord. Ny träningsutrustning, ”bootcamps”, oförlåtande dieter och kosttillskott. Att förändra så mycket som möjligt på en gång, är något jag också är skyldig till, det är ju faktiskt kul med nytt när vi väl bestämt oss för att köra igång. Men att gå på för hårt kan också få motsatt effekt efter en tid. I slutändan är det upp till dig att känna in vad som är realistiskt och hållbart.

Kom ihåg! Din kropp är smart och unik. Den berättar för dig vad som är det bästa valet, så länge du är ärlig och villig att lyssna. Däri ligger svaret på hur mycket du kan och bör unna dig för att nå din målsättning. Vare sig det är en god pasta med ett glas vin? Eller något annat du uppskattar? Vi ska inte underskatta kraften i att få ta det lugnt ibland. Belöningar för våra delmål är viktiga, det gör att vi håller motivationen uppe på sikt. Se bara till att göra det du ska först. Uppoffringar måste göras, dock är det sällan allt eller inget som gäller.

Kanske är det vad ”att vara fit” signalerar? Ett bevis på disciplin och kunskap om sig själv. Personen har investerat det dyraste som finns, tid, för att hitta en balans och utvecklas till sitt bästa jag. Något som vi vet är lättare sagt än gjort, men väl värt det i slutändan.

Så, prioritera dig själv. Känslan av en stark kropp är en lyx svår att slå. Något du inte kan köpa, bara förtjäna och tro mig, det syns.

Bädda för resultat med dessa punkter

  1. Skriv ned din målsättning och varför den är viktig för dig.
  2. Identifiera potentiella hinder, och hur du planerar att lösa dem när de inträffar.
  3. Undersök din omgivning och vardagsmiljö. Hur kan du optimera den för dina resultat?
  4. Hitta en träningskompis, tränare eller någon du kan dela frågor och framgång med (och som ser till att du håller vad du lovat).
  5. Lär dig mer om den aktivitet du valt, en djupare förståelse inspirerar och håller motivationen uppe.
  6. Ta en kort stund efter ditt pass, reflektera över vad som gick bra och om det är något du kan göra bättre nästa gång? Små vinster skapar momentum och visar tydligt att det finns mening med det du gör.
  7. Gör en utvärdering då och då. Ger det resultat och är det fortfarande kul? Fortsätt då på samma väg, om inte? Utforska något annat.

Här följer exempel på vad som är nyttigt att fråga sig själv.

För dig som tränar regelbundet:

  1. Vad är syftet med min träning? Värdet av att nå min målsättning är?
  2. Får jag resultaten jag är ute efter?
    Om inte, vad kan jag göra annorlunda?
  3. Ger min träning energi, eller tar den energi?
  4. Har jag rätt intensitet? Behöver jag tänka mer på min återhämtning?
  5. Är det kul? Eller behöver jag utforska något nytt för variations skull?

För dig som vill komma igång men inte vet var du ska börja:

1. Finns det något jag skulle bli glad av att uppnå? Varför?

2. Vad behöver min kropp klara av? Lättare lek med barn? Stillasittande? Komma tillbaka till en sport / aktivitet jag tidigare uppskattat?

3. Hur vill jag känna mig efter ett pass? Starkare? Piggare? Snyggare? Avkopplad?

4. Finns det något jag kan klara mig utan? Övervikt, stelhet, småsmärtor?

5. Kan jag hitta en eller flera aktiviteter, som hjälper mig med punkterna ovan?

För att sammanfatta allt ovan: Låt din livskvalitet avgöra om du behöver en förändring.

Text och foto: Marcus Cirin