Elektronik för livsnjutare

”Life’s Good” lyder LG Electronics slogan, och så känns det verkligen när vi checkar in på Hotel At Six vid Brunkebergstorg som har inrett sin exklusiva Masterpiece Suite med de senaste tillskotten i LG SIGNATURE-serien. Vi är här för ett samtal med Maya Samuelsson, prisbelönt tävlingssommelier och känd från bland annat TV4:s Nyhetsmorgon, som är ny ambassadör för LG Electronics och vinkylen LG SIGNATURE Wine Cellar.

Den 115 kvadratmeter stora Masterpiece-sviten har en privat terrass, jacuzzi och 360 graders utsikt över Stockholm. Som om inte det skulle vara nog att vila ögonen på finns också LG:s nya 77 tums SIGNATURE OLED ZX Gallery Design TV. En lövtunn skapelse som ger en unik tittarupplevelse i extremt högupplöst 8K-teknologi med djup svärta, oändlig kontrast och miljarder färger, röststyrd liksom den matchande vinkylen.

Ett glas perfekt kyld Chablis innan det är dags att gå ner till baren och vårt möte med Maya Samuelsson? Ja tack. En knackning på vinkylen LG SIGNATURE Wine Cellar:s glas gör glasdörren transparent, och med hjälp av LG ThinQ röstkommando öppnas dörren automatiskt till de tre separata temperaturzonerna (inställbara mellan 5 och 18 grader) där flaskorna vilar på rad i exakt rätt luftfuktighet och skyddade från UV-strålning.

Nere i baren möts vi av ett välkänt ansikte från TV4:s morgonstudio. Maya Samuelsson visar sig vara lika sympatisk i verkligheten som hon framstår i rutan.

Vad var det som gjorde att du valde att bli ambassadör för LG SIGNATURE-serien och just vinkylen?

– Vin är en av livets njutningar, dock är kunskapen idag relativt låg. Med mer kunskap kan vi höja njutningen. Att kunna få vara med och bidra till en ökad kännedom är en av de roligaste delarna med mitt jobb. Vi kan både lära oss mer om vinet, om druvorna, distrikten och klimatet, men vi kan även välja att fokusera på hur vi som konsumenter kan påverka vinet när det väl är köpt. Där kommer vinkylen in i bilden. Vissa viner kan vi lagra och det ger en helt annan upplevelse. Mogna viner är förträffliga till mat och idag är det svårt att få tag på dem, om vi inte lagrar dem hemma själva. Och för att kunna lagra viner hemma är det viktigt att göra det på rätt sätt.

Vilka kriterier behöver jag uppfylla för att kunna lagra vin hemma?

– Det är tre saker du bör uppfylla om du vill lagra viner längre. Det ska vara mörkt. Vin är väldigt känsligt för ljus, speciellt solljus som kan göra stor skada. Det är även viktigt med en jämn temperatur. Inte bara över dagen utan även över hela året ska temperaturerna helst inte variera mer än 5 grader. Om det finns möjlighet är den optimala lagringstemperaturen runt 12-14 grader. Dessutom ska vinet ligga stilla utan vibrationer.

Vilka är vinkylens absolut bästa funktioner enligt dig?

– Det bästa är att den tar hänsyn till alla de tre viktiga egenskaperna. Glasdörren har ett UV-glas som skyddar mot solljus och lamporna i kylen tänds endast när du vill titta in på dina viner eller öppnar dörren. Temperaturen är jämn och du kan välja mellan tre olika temperaturzoner så att du kan dricka vinet vid optimal serveringstemperatur. Vinkylen har också en speciellt anpassad linjär kompressor som minimerar vibrationerna.

Varför är det är en fördel att kunna reglera temperaturen i olika zoner i samma vinkyl?

– Olika typer av viner ska serveras vid olika temperaturer. Det här kan låta nördigt och kanske oviktigt, men det kan leda till helt olika vinupplevelser. Exempelvis dricker vi gärna röda viner alldeles för varma. Serveras de i rumstemperatur så framhävs alkoholen och frukten kan bli för påtaglig. Istället ska kraftiga rödviner serve[1]ras vid 16-18 grader och lättare juicigare rödviner vid 14-16 grader. Den lägre temperaturen gör upplevelsen av vinerna friskare och mer elegant. Testa gärna hemma och känn vilken enorm skillnad det kan göra!

Varför är korrekt förvaring viktigt?

– Vid fel förvaring kan vi skada vinerna på olika sätt. Vid exponering av solljus kan de få en skada som heter ”Light strike” som ger upphov till obehagliga aromer. Vid fel temperatur eller vibrationer skapar vi en snabbare mognadsprocess som kan leda till obalanserade viner. Detta är självklart inget som händer över en natt, men efter bara ett par år kan dessa skillnader bli påtagliga.

Kan du dela med dig av ett av dina bästa tips för förvaring av viner?

– För att kunna lagra viner krävs ett vin med lagringskapacitet. Vissa egenskaper såsom strävhet, mycket frukt och alkohol gör att de tål att lagras. Syra och kolsyra är andra egenskaper som gör viner lagringsdugliga. Champagne är ett utmärkt exempel. En mogen champagne är, enligt mig, en av de allra bästa vinupplevelserna. Ett tips är därför att köpa ett antal standardchampagner och lagra. Öppna en flaska i taget – efter tre, fem respektive tio år – och upplev skillnaden!

Text: Thomas Wiman