En idyll i svenska vinterparadiset

Fjällen eller Alperna spelar ingen roll. Det är naturen, snön och det speciella ljudet av fotsteg i nyfallen snö som gör att vi älskar att lämna vardagslivet bakom oss och landa i en värld av vidder, fjäll, skog och natur. I en frizon där sinnet landar fören tid av absolut lugn och ro. Men för att vara lite mer specifik, i ett exceptionellt nybyggt fjällhus på en av de vackraste platserna i Åre.

HUSET I ÅRE, tillika Spiklådan, är ägarnas plats för återhämtning och skidåkning, varvat med sociala stunder med vänner
och familj. Huset är byggt enligt traditionell stil med både fasad och tak i trä.

– Tanken med huset är att kunna åka iväg för att njuta av lugnet och skidåkningen, något som inte är så lätt i Stockholm, där vi lever ett tämligen hektiskt liv. Jag åker även till Åre för att rita smycken när jag inte behöver träffa kunder. Jag behöver lugn och ro när jag ska rita. Annars stoppas min kreativitet.

Det är frun i familjen, som väljer att vara anonym, som håller ett minnesvärt band kring denna plats, som idag har utvecklats till att bli den mest attraktiva platsen i Sverige för skidåkare och naturfrälsta. Barndomens lov och senare de unga vuxna åren när resor hem från utlandet spenderades i den idylliska fjällmiljön knöt starka band till det som idag även kommit att bli familjens andra hem.

De stora fönstren ger fantastiskt ljusinsläpp och öppnar upp mot den vackra naturen där ute.

– Min familj har haft hus i Åre så länge jag kan minnas. Här firade jag jular och högtider när jag kom hem till Sverige. Bodde utomlands under många år och då var det extra roligt att få åka upp till Åre på loven. Så Åre betyder mycket för mig. Men när min pappa gick bort för några år sedan så såldes huset.

– Tomten vårt hus nu byggts på köpte min pappa för tio år sedan och jag fick den i gåva av min mamma en tid därefter. Då kände vi nästan att vi var skyldiga att skapa något på denna magiska plats och inte bara låta tomten stå. Huset är döpt efter min pappas kappseglingsbåt Spiklådan och min mamma har fått en egen del i huset. Vi kände att vi ville ge något tillbaka till de två som gjort detta möjligt för oss. Åre betyder väldigt mycket för mig så det känns fantastiskt att nu kunna spendera kvalitetstid här med min man och våra två barn.

Familjen hade en ganska klar bild över hur de ville att huset skulle se ut både exteriört och interiört och tog hjälp av Residensbygg för att diskutera ideér och önskemål, och för att få husritningar och bygglov på plats. Residensbygg är specialiserade på att bygga exklusiva fjällhus i Jämtlandsfjällen och var huvudansvariga under hela byggprocessen – från ritbordet till klart hus.

– Vi är oerhört tacksamma för all den professionella hjälp vi fått av Dennis Ålander på Residensbygg och inredare Diana Flatmo från Residenshem som hela tiden funnits där med idéer och lösningar för att nå dit vi ville med huset. Vi hade en väldigt tydlig bild över hur vi ville ha det och då är det bra att ha någon som är professionell i sammanhanget som kan realisera idéerna, eller helt enkelt komma med nya ännu bättre idéer!

Huset är byggt traditionsenligt i en stomme av timmer med tak i trä enligt traditionell jämtländsk stil. Istället för konst på väggarna så är fönstren i trä stora och många för att få in så mycket av naturen och det naturliga dagsljuset som möjligt och även altandörrarna som är återkommande genom hela huset är i helglas av samma anledning.

Hela huset speglar familjens goda smak och fäbless för det lite mer unika och exklusiva. Något som är extra tydligt i köket där varje detalj är väl genomtänkt för att passa in med resten av inredningen, samtidigt som det är tidlöst och av högsta kvalitet.

Det stora köket är öppet mot matplatsen och är platsbyggt av Residensbyggs egna snickeri av massiv ek som sedan mörkbetsats. Bänkskivorna är av marmor i Petra Grey som går vackert i nyans med resterande färgval i huset.

Vitvarorna är noga utvalda från Gaggenaus mest exklusiva 400-serie.

I samtliga badrum har man valt att sätta Jämtlandskalksten på golv och väggar med platsbyggda kommoder och skåp, med handfat i keramik från italienska Cielo. I badrummet till master bedroom har man även satt in ett fantastiskt badkar i koppar. Ett badkar i koppar ger både ett rustikt och romantiskt exklusivt intryck och blir bara vackrare med åren i takt med att kopparn mörknar och skapar sin unika karaktär. Det häftiga med ett kopparbadkar utöver att det är, ja ett badkar i koppar, är att det aldrig, till skillnad från vad många tror, upplevs som kallt då kopparn värms upp i takt med att badkaret fylls med varmt vatten.

Det vackra badkaret i koppar från Qvesarum är en av favoritinslagen i inredningen.

– Jag älskar att bada badkar och är det någon gång man ska ha ett badkar i koppar så är det precis just i det här huset.

Alla garderober är funktionellt platsbyggda för att smälta in i husets klassiskt trädominerade interiör och i barnens sovrum och i gästrummen har man även valt att platsbygga våningssängar. Något som inte bara är praktiskt utan även lägger på ytterligare ett lager i känslan av ett äkta fjällhus.

Familjen valde att inreda hela huset med möbler från norska Slettvoll vars rena och snygga stil går exceptionellt väl ihop med det råa träet i ett timmerhus.

Master bedroom badar i ljus och är smakfullt inrett med möbler och gardiner från Slettvoll.

– Robert Wermée på Slettvoll hjälpte oss med att sätta ihop ett helt möbelkoncept, inklusive gardiner, utefter våra grundläggande önskemål, vilket underlättade hela processen med att inreda huset. Det är alltid tacksamt att arbeta med människor som förstår vad man är ute efter, känner miljön man inreder men som samtidigt har egna idéer för hur slutresultatet blir så bra som möjligt. Här var Roberts hjälp helt ovärderlig.

Utöver möblerna från Slettvoll så har fjällhuset även några unika egendesignade inslag i inredningen.

– Bordet med den handknackade champagneskålen är ett bra exempel. Det har jag ritat själv och låtit MW Design Falun bygga. De bygger även alla våra möbler i Stockholm, där jag har ritat det mesta själv. De är otroligt skickliga och förstår precis vad man är ute efter – både i form och känsla.

PLATSBYGGDA VÅNINGSSÄNGAR är yteffektivt och ger bra med sovplatser till vänner och familj som kommer på besök.

– Vi håller även på att bygga ett vinrum under trappan. Det kommer att bli väldigt fint och jag ser verkligen fram emot att se slutresultatet. Jag tror även väldigt mycket på detaljrikedom så vi valde att pryda handdukar, tallrikar, glas och tofflor med samma logga. Det ska kännas lite som ett hotell när man bor hos oss.

Till den nämnda hotellkänslan ingår även ett välutrustat gym med maskiner från Technogym med några exklusivt utvalda produkter i samarbete med Christian Dior. Technogym är kända för att kombinera exceptionell teknik med smakfull design och funktion.

Gymmet på entréplan är inrett med maskiner från Technogym i samarbete med Christian Dior och är en plats som hela familjen använder.

– Det var viktigt för oss att ge plats till en stor wellnessavdelning med både bastu och utebad, där vi även satt upp en stor helkroppsspegel med balettstång till våra barn som tränar balett varje dag.

Det finns ingen tvekan om vem som står bakom detta hus. Med jordiga naturnära material och färger känns fjällhuset i Åre exklusivt och välgenomtänkt, men framför allt hemtrevligt och välkomnande.

Som ett sista exklusivt wellnessinslag valde familjen att även installera en bastu. Något som visade sig vara en omtyckt plats för avslappning.

– Vi är så glada över slutresultatet och hade inte kunnat önska oss ett bättre samarbete med alla som hjälpt oss att skapa vårt eget lilla paradis här uppe i Åre. Vi stortrivs verkligen här!

Text: Emilia Radow Ingvarson

Foto: Andreas Ljungqvist