Rolex GMT-Master II

Dubbla tider för kultförklarad klockmodell

Rolex GMT-Master II är den ultimata kosmopolitiska klockan designad för proffsen som korsar världen. Den är efterföljaren till GMT-Master, som kom redan 1955. 

I år på Watches & Wonders i Genève presenterade Rolex två nya versioner av GMT-Master II i Oystersteel, båda utrustade med grå och svart boettring i Cerachrom. Den ena har Oysterband och den andra ett Jubileeband. Dessa två är mer diskreta än någon version vi sett tidigare, och på ett subtilt sätt avslöjar de vad det är för typ av klocka genom en grön visare för 24-timmarsvisningen. 

Under åren har GMT-Master kommit att symbolisera den ultimata flygarklockan. Det är med 24-timmarsvisning och graderad vridbar ring som klockan visar en andra tidszon utöver lokal tid som visas med konventionella tim-, minut- och sekundvisare.

Det är en äkta ”verktygsklocka”, lätt att känna igen och med en extra stor, triangelspetsad visare som pekar på 24-timmarsgraderingen på den vridbara ringen, som vid lansering var tvåfärgad för att skilja mellan dygnets timmar: röd för dag och blå för natt. Genom att ställa in ringen visade klockan en andra tidszon, vilket gör att det går att läsa av tiden i två olika delar av världen på ett ögonblick. 

1982 utrustades GMT-Master med ett nytt urverk som gjorde det möjligt att justera timvisaren i steg om en timme – oberoende av de andra visarna och utan att stoppa klockan. Detta gjorde att namnet ändrades till GMT-Master II.

Designen framstår som oförändrad sedan starten men har kontinuerligt utvecklats och har integrerats med de tekniska framsteg som har cementerat dess status som GMT-klockan nr ett.

Piloternas redskap

Rolex GMT-Master 1955

När Rolex lanserade GMT-Master ref 6542 år 1955 var utvecklingen inom civil luftfart spektakulär och långdistansflygen mellan olika tidszoner blev verklighet. Med GMT-Master kom ett verktyg för information med 24-timmarsvisning och graderad, roterbar tvåfärgad ring som gjorde det möjligt att läsa av tiden i två olika tidszoner på ett ögonblick.

Bokstäverna ”GMT” står för Greenwich Mean Time vilket indikerar medelsoltiden mätt vid Royal Observatory i Greenwich, London, nollmeridianen som officiellt antogs vid den internationella meridiankonferensen i Washington 1884. Fram till 1972 var GMT den internationella tidsstandarden och en referenspunkt för flygindustrin. Idag är ”GMT” en funktion där en klocka kan visa tiden i två olika tidszoner samtidigt.

Den ekonomiska tillväxten i världen innebar att flyget blev ett oumbärligt rese- och transportmedel. Rolex skrev på partnerskap med Pan American World Airways (Pan Am) och 1959 blev GMT-Master den officiella klockan för det amerikanska interkontinentala flygbolaget. Piloterna utrustades med GMT-Master-klockor och allmänheten fick se dem i annonser för Rolex.

1982 introducerade Rolex ett nytt verk som gjorde att timvisaren kunde justeras oberoende av minutvisaren och 24-timmarsvisaren. Genom att dra ut kronan till första skåran och vrida den åt ena eller andra hållet, ”hoppar” timvisaren framåt eller bakåt i steg om en timme. Modellen med det nya urverket gavs namnet GMT-Master II och hade en vinröd och svart boettringsfärg. De båda varianterna samexisterade fram till 2000.

Boettringen och dess färger

GMT-Master II uppgraderades 2005 med en keramisk boettring döpt till Cerachrom. 2013 kom Cerachrom-ringen i blått och svart, året därpå i rött och svart. 2022 var det dags för grönt och svart med krona på vänster sida av boetten och datumfönster vid klockan 9. Förra året fick vi se modellen i 18 karat gult guld med grå och svart tavla, och i år var det dags för Oystersteel för både boett och band samt ring i förra årets eleganta färgval svart och grått. 

Med GMT Master på handleden

Sir Jackie Stewart är av de mest hyllade inom motorsport beroende på hans prestationer inom Formel 1 under de senaste 60 åren. Den skotske mästaren deltog i 99 Grand Prix-lopp, vann 27, slutade 43 gånger på pallen och tog tre världsmästerskapstitlar (1969, 1971 och 1973). Sedan 1969 bär han alltid GMT-Master.

Den karismatiske Arnold Palmer anses ha fört golfen in i den moderna eran. I början av 1960-talet spelade han en avgörande roll särskilt i USA för att popularisera sporten. Som Rolex första testimonee för golf bar Palmer en GMT-Master i 18 karat gult guld med en svart aluminiumring.

Roger Federer, fenomenal tennisspelare med elegant stil och förmåga att ständigt utmana sig själv för att förbättra sitt spel, var världsetta i 310 veckor. På handleden satt alltid en GMT-Master II, som han äger flera av.

Övriga lanseringar 2024 från Rolex 

  • Oyster Perpetua Day Date – 40 mm och 36 mm.
  • Perpetual 1908 i platina m ljusblå tavla.
  • Oyster Perpetual Rolex Deep Sea i helguld med blå tavla.
  • Oyster Perpetual Cosmograph Daytona i vitt guld med diamantring samt pärlemortavlor i två varianter.
  • Oyster Perpetual Sky-Dweller – i gult guld med vit tavla och Everose guld med skifferfärgad tavla.

Se mer på Rolex.com

Text: Britta Rossander

Cartier