Carnegie Bank

MOET-Collection-Imperiale

“Det finns alltid ett tillfälle för champagne”

Amine Ghanem är vinmakare och en del av teamet bakom Moët & Chandons senaste kreation – Collection Impériale Création No. 1.  Robb Report träffade honom i champagnehusets källare.  

Berätta om Collection Impériale Création No. 1 

– Det är en prestigefylld multi-vintage cuvée som blandats av druvor från flera årgångschampagner. Drycken är den första i en serie om tio som leder fram till Moët & Chandons 300-årsjubileum år 2043. Drycken inkarnerar hundratals år av erfarenhet, savoir-faire och passion. En komplex och tredimensionell champagne som förenar tre generationer i ett glas: ung fräschör, mognad och åldrade aromer. Som en kameleont där smakerna förändras genom upplevelsen av den. 

När ska man välja en årgångschampagne, och när en standardchampagne?

– Det beror helt på tillfället. En standard passar jättebra vid mer avslappnade tillfällen, som på ett kalas eller middag i goda vänners lag.  Vintagechampagne är mer krävande och lämpar sig bättre till en gastronomisk upplevelse, exempelvis en avsmakningsmiddag. 

Hur serverar man champagne på bästa sätt? 

– Kall och fräsch! 30 minuter i en ishink är en bra riktlinje. Och drick den i ett vinglas istället för en flute. En vidare kupa samlar doft- och smakerna bättre. Men toppen behöver smalna av i förhållande till kupans bredaste del. Söt champagne kan serveras i en så kallad “coupeskål”. Fint om man vill dekorera med exempelvis frukt och bär. 

Vad är den största myten om champagne?  

– Konservativa idéer om att champagne bara kan serveras vid speciella tillfällen och på vissa sätt. Enligt mig passar den till aperitif, till förrätt, huvudrätt, desserter… ja, till allt! Champagne är kungen av vin och det finns alltid ett tillfälle för champagne. Var nyfiken och prova och utforska olika leverantörer, sorter och årgångar.  

Moët & Chandon grundades 1743 av Claude Moët och blev snart leverantör till det franska hovet. “Collection Impériale Création No.1 markerar champagnehusets 280-årsjubileum och säljs i begränsad upplaga från och med augusti detta år.  

Text: Sofia Edgren