Konst i vårluften!

Samtidskonst i gamla mentalsjukhus, Ekmanska glasskulpturer, queer-aktivism och rullande konstbillar à la BMW. Veckan är maxad med konst – och mer blir det. Den pågående Sthlm Art Week kulminerar till helgen med konstmässan Market Art Fair. 

– Veckan välkomnar alla; de som är initierade inom konsten och de som är allmänt nyfikna, säger Joanna Sundström. För över tio år sedan drog hon igång Stockholm Art Week med målet att profilera Stockholm som en konststad i Europa. Här delar Joanna med sig av fem personliga favoriter under veckan. 

Joanna Sundström
Joanna Sundström

Market Art Fair 

På Nordens ledande mässa är allt till försäljning. Det gäller alltså att komma dit tidigt om du är ute efter något speciellt. Det är också en bra arena för att bekanta sig med gallerierna och träffa galleristerna som reser in från våra nordiska grannländer. Tre favoriter, som även är drottningar på tronen, är Marie-Louise Ekman, Cecilia Edefalk och Isabella Ducrot.

Foto: Jean-Baptiste Bérangerr

Gallery-hopping 

Flera av de ledande gallerierna har vernissage under veckan. Johanna Karlssons serie ”Notes” med reliefer och skulpturer visas på Galleri Magnus Karlsson, Carling Dalenson visar “Masters of Contemporary Sculpture” med nya verk av Ugo Rondinone, Joel Shapiro och Michael Craig-Martin. Galerie Nordenhake visar en soloutställning med Cecilia Edefalk… Ja, det finns hur mycket som helst!

Koll på konst: ed. Art och The Ode to 

Ed. Art och The Ode to är två bra ställen att börja på om du är nyfiken på nya konstnärer. Ed. art samarbetar direkt med konstnärerna och tar fram serier i begränsade upplagor. Under Stockholm Art Week gör de en pop-up hos Dahl agenturer. The Ode to kurerar upplagor av originalverk med utvalda konstnärer. Under veckan visas både svenska och internationella konstnärer i galleriet på Odengatan.

Hemma-hos-utställning hos Eva Livijn

Ett annorlunda sätt att visa konst är i en våning på Östermalm. Eva Livijn är väletablerad i konstvärlden, både från sitt arbete med Futura Gallery och nu senast med sina exceptionella utställningar i hemmamiljö. Under Art Week visar hon en utställning med den norska konstnären Jorun Hancke Øgstad.

Carl Kostyál. YVES SCHERER_  Imagine (Kate Laughing), 2024  Archival print, acrylic glass, lenticular lens and Dibond in artist frame with Glass
Carl Kostyál. YVES SCHERER – Kate Moss

Mentalsjukhus goes konst 

Carl Kostyál fortsätter fylla Hospitalet med fantastisk konst. Under Art Week invigs en utställning med Yves Scherer. Den amerikanske konstnären har en svit fotografier på Kate Moss. Vad passar bättre en solig eftermiddag än att ta båten över till Nacka strand för att ta del av hans verk?

Sthlm Art Week pågår den 14–19 maj. En vecka med ett digert program med vernissage, performance, frukostmingel, kvällsevent och konstnärssamtal. 

Stockholmartweek.se

Konstmässan Market Art Fair pågår den 17-19 maj. Under helgen samlas nära femtio nordiska gallerier som tillsammans visar över hundra konstnärer på Liljevalchs och Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Marketartfair.com

Text: Sofia Edgren