Surfakademin_Press

Sydfransk surf-flärd

Exklusiv harmoni à la vågor och livets njutningar. På ett 1400-talsslott i franska Baskien anordnar Surfakademin holistiska surf- och yogaretreats crème de la crème.

AKP_Surfakademin_Press_Surfakademin_Press_4206
Frukost och uppladdning inför surfen på slottsgården framför kapellet.

Vad är kopplingen mellan vågsurf och ett baskiskt 1400-talsslott? Jo, Surfakademin. Sedan tjugo år driver Jens Holmer och Peter Sahlberg surfreseföretaget som grundades i missionen om att lära svenskar surfa. Och det genom en mjukare, friare och mer inkluderande approach än den som ofta varit rådande. Sedan starten har parhästarna drivit camps världen över – året runt. Säsongen 2024 ordnar de retreats i Costa Rica, Kalifornien, Skåne och södra Frankrike. Samtliga på noga utvalda platser där vart och ett har sin alldeles egna unika atmosfär och miljö. I Santa Teresa bor gästerna i en djungellodge, i Encinitas i ett beachhouse, på Österlen i en herrgård och i franska Baskien på ett 1400-talsslott.

– Det är lite som att vi är ett band på världsturné där vi bjuder in lokala hjältar som vi skapar magi med. Surfen är vårt atrium, men under åren som gått har upplevelsen blivit mer kurerad och holistisk. Idag är mindfulnessbiten med yoga, meditation och breathwork en viktig del av upplägget. Precis som maten och drycken. Alltid rik på smak och färg – mycket plantbaserat och ibland kryddat med catch of the day. Och, såklart, naturliga och jordande viner från den lokala myllan, säger Peter Sahlberg.

Château Basque, där Surfakademin huserar från midsommar till början av augusti, är företagets senaste förvärv. I intilliggande Biarritz har de hållit till sedan starten i början av millennieskiftet, men det mystiska slottet beläget på kullarna ovanför byn Saint Jean de Luz var länge enkom en hägring. Grundarna berättar själva om hur de, efter att de under många år haft siktet på slottet, häromåret bestämde sig för en ”charmoffensiv”. Vilket innebar att de bokstavligen åkte dit och knackade på. Tursamt visade sig den ena halvan av paret, som haft slottet i sin ägo sedan 1920, vara norsk- svensk. Något som gav upphov till ett gemensamt tycke – och sedermera ett hyreskontrakt.

Maisonsudouest_SURFAKADEMINS
SURFAKADEMINS sommarresidens har kungliga anor.

– På ett sätt kan man säga att vi letat efter det här slottet över hela världen i tjugo år och nu äntligen hittat hem. Nous sommes à la maison! Det finns så mycket som är unikt med vår retreat i Baskien. En stor del är såklart den otroliga slottsmiljön. Att det därtill är jag och Peter, som efter tjugo år fortfarande håller i upplägget tillsammans med några av världens bästa coacher, gör det extra speciellt. Och så vår egen stjärnkock och drömyogi på det, säger Jens Holmer.

Det baskiska residenset omfattar nio dubbelrum, vart och ett konstfullt inrett med nyrenoverade badrum. Därtill sällskapsytor med vardagsrum, bibliotek, matsal och inte minst – den praktfulla slottsparken med tillhörande pool. Allt med panoramavy över den djupblå Biscayabukten och det heliga berget La Rhune. Här har ambitionen varit att skapa det grundarna kallar ”Riding waves and finding zen” – allt i en hemvist ”crème de la crème” med kopplingar till Louis XIV:s kungliga bröllop. Ett genomgående tema är fokuset på hälsa i kombination med livsnjutning.

Jens_Holmer_surfakademin
JENS HOLMER njuter av Europas bästa vågor några minuter från slottet.

– I Baskien varvas surf och löpning med naturviner och gourmetmat, så att säga. För oss finns det ingen motsättning i ett hälsosamt leverne och full njutning av livet. Upplevelsen vi vill ge våra gäster här är kort och gott en exklusiv harmoni, säger Jens Holmer.

En röd tråd i bolagets retreat och verksamhet, ja hela värv, är arvet från Hawaii. Det var i ögruppen som Jens Holmer och Peter Sahlberg träffades för första gången i slutet av 1990-talet. De hade bägge kommit dit för att studera på college och för att lära sig surfa. På den tiden låg det breda, internationella surfintresset ännu i sin linda. Innan utvecklingen som följt de senaste årens digitala och materiella utveckling var surf en nästintill uteslutande lokalt förankrad företeelse. Surfing var helt enkelt något som sysselsatte människor på platser som levererade vågor i världsklass. Som på North Shore på Hawaii där Jens och Peter vaggades in i den longboardkultur som låg djupt förankrad i den polynesiska historien. Efter ett halvt decennium där de surfade dagligen hade surfingen blivit en vardag och livsstil, och trots att det Sverige de återvände till för tjugo år sedan var ett land där antalet surfare nästintill var obefintligt, var de fast beslutna om att hålla kvar vid den livsstilen. Att de med tio brädor i bagaget körde ner till Biarritz sommaren 2004 för att hålla sitt första svenskfranska surfcamp var ett drag styrt av passion snarare än pengar. Så kan deras företagshistoria beskrivas som högoddsaren som utvecklades till en succé.

Gabriella_Johannesson
SURFAKADEMINS Gabriella Johannesson leder den dagliga yogan och kvällsmeditationen i en av slottssalarna.

– Surfakademin har växt upp med oss, och även om det alltid varit lekfullt och utan prestation, kvarstod det faktum att vi surfade hela dagarna, varje dag. Enda skillnaden var att vi hade nya kompisar (gäster) varje vecka. Då var vi det första internationella surfcampet i Baskien och vi hade en annan och friare inställning till surfing än de andra. Det viktigaste för oss har alltid varit att skapa en härligt inkluderande känsla. Att alla ska känna sig välkomna, säger Peter Sahlberg.

– På Hawaii finns det många sånger och berättelser om hur kungar och drottningar, precis som vi, surfade de attraktivaste långa brädorna – longboards. Därtill var det endast kungligheter som fick surfa de finaste vågorna. Därför heter också en av världens finaste vågor i Waikiki just ”Queens”. Genom Château Basque knyter vi åter an till vårt hawaiianska arv. Med slottet förvaltar vi det på bästa sätt, säger Jens Holmer.

PETER SAHLBERG
PETER SAHLBERG på rätt plats vid rätt tillfälle.

Château Basque i franska Baskien är en av Surfakademins destinationer säsongen 2024. På slottet beläget ovanför byn Saint Jean de Luz erbjuds veckolånga surf- och yogaretreats från midsommar till början av augusti. Under året håller Surfakademin även retreats i Kalifornien, Costa Rica och Skåne. För mer info surfakademin.se.

Text: Sofia Edgren
Foto: Adam Klingeteg