Carnegie Bank

Tales of The Macallan Volume II

Tales of The Macallan Volume II – en hyllning till grundaren som hänfört en hel värld av whiskyälskare  

Det skotska whiskyhuset The Macallan är känt över hela världen för sin exklusiva Single Malt Whisky. Nu lanserar de Tales of The Macallan Volume II som en hyllning till grundaren och en 200-år gammal whiskytradition.  

Det var året 1824 som Alexander Reid, grundaren av The Macallan, destillerade sin första omgång whisky i sitt destilleri i Speyside, Skottland. Tvåhundra år av exceptionell whisky senare lanseras nu Tales of The Macallan Volume II. Whiskyn är den andra utgåvan i en serie sällsynta skotska Single Malt Whiskys som skildrar historien om pionjärerna bakom The Macallan och hur de genom unikt hantverk och traditionsbundna metoder la grunden för exceptionell whiskytillverkning som lever kvar än idag. Utgåvan skildrar även Alexander Reids liv som lärare, bonde och hans väg fram till att bli en av de främsta destillatörerna i världen.   

Vid framställningen av Tales of The Macallan Volume II valde Euan Kennedy, The Macallans nuvarande Lead Whisky Maker, ut en enastående årgångswhisky från 1949, som efter en utomordentlig mognadsprocess buteljerades 2022 när whiskyn nått en sensationell smaknivå.  

– Tales of The Macallan Volume II är en hyllning till vår grundare Alexander Reid, vars starka engagemang för kvalitet och hantverk lade grunden till den strävan efter högsta kvalitet som ända fram till dags dato kompromisslöst har väglett generationer av whiskytillverkare, däribland mig själv. Med en vacker nyans av bronsfärgad ek och en lätt rödaktig ton som återspeglar den ursprungliga betydelsen av Alexander Reids efternamn på skotska – Den Röde – har denna sällsynta och unika Single Malt Whisky genom en lång och tålmodig mognadsprocess fått en otroligt komplex smak. Den har en kvardröjande rökighet som påminner om de whiskysorter som var populära på Alexanders tid och är verkligen en perfekt hyllning till det starka arv han lämnade efter sig när vi nu firar vårt 200-årsjubileum, säger Euan Kennedy. 

Denna unika Single Malt Whisky lanseras i en exklusiv handgjord kristallkaraff, skapad av franska Lalique, och ligger dold mellan pärmarna i en sagolikt vacker bok. Boken är ett konstverk i sig där vackra illustrationer samspelar med spännande läsning om The Macallans grundare Alexander Reids liv. De hänförande illustrationerna är skapta av den berömde brittiske illustratören Andrew Davidson, som bland annat designat glasdörrarna på Wimbledons Centre Court. Även karaffen är etsad med illustrationer av Andrew Davidson och visar Alexander Reid som lärare, bonde och destillatör.  

Det är inte utan exceptionell hantverksskicklighet du lyckas gömma en kristallkaraff i en 800-sidor tjock bok. För att lyckas skapa detta praktverk till bok involverades, utöver en exceptionell illustratör, även de tre anrika Londonbaserade bokbinderierna Shepherds, Sangorski & Sutcliffe och Zaehnsdorf, som är specialiserade på exklusivt bokbinderi, restaurering och konservering av böcker och manuskript. Varje enskild sida i boken är sedan tryckt av ett tryckeri – Imprimerie du Marais i Paris, som specialiserar sig på att skapa lyxartiklar som de trycker på specialpapper med särskilt bläck och avancerade tryckmetoder.   

Tales of The Macallan Volume II hyllar en man som stod bakom sina principer och sin absoluta övertygelse om att den främsta whiskyn skapas i små destillationspannor. Än idag är det de här anmärkningsvärt små destillationspannorna som utgör grunden för The Macallans unika karaktär, och dess globala framgång.  

Tales of The Macallan Volume II ges ut i en begränsad utgåva om 344 kristallkaraffer. En utgåva kommer att finnas tillgänglig på Systembolaget torsdagen den 23 maj.
Pris: 900 000 kr, art. nr: 4168201. 

Text: Emilia Radow Ingvarson