Carnegie Bank

Gröna rum

I renderingarna för Casa Atibaia, ett koncept av arkitekterna Charlotte Taylor och Nicholas Préaud, svävar det minimalistiska hemmet över en flod i en tropisk skog, stöttat av monolitiska klippformationer. De naturliga pelarna definierar interiören och bildar väggarna till ett omklädningsrum och ett badrum. Strukturen sveper runt den befintliga vegetationen för att skapa en naturlig innergård, och med golv-till- tak-fönster tillåter de utrymmena inomhus att visuellt smälta samman med den frodiga, lövrika omgivningen.

Även om mark ännu inte brutits, ger Atibaia – som namngivits efter en kommun i São Paulo, Brasilien – ett övertygande argument för fördelarna med biofilisk design. Och sedan utbrottet av covid-19 har termen fått förnyad betydelse bland designkännare och deras kunder.

– Den resulterande känslan av detta djungelhem är en av fullständig symbios med den naturliga miljön, säger Préaud och berättar att han och Taylor började arbeta på planerna i mars 2020. Och detta är något som många människor antingen agerade på eller längtade efter under pandemin, menar han.

Principerna som samlas under begreppet för biofilisk design är många, men de är alla i grunden inriktade på att främja en känsla av välbefinnande.

– Syftet är att skapa upplevelser av naturen i den byggda miljön och göra det på ett sätt som minskar stress, förbättrar kognitiv prestation och höjer stämningen, säger Bill Browning, medgrundare av företaget Terrapin Bright Green, baserat i Washington D.C. och New York City, som specialiserar sig på biofilisk design.

– Detta kan omfatta allt från att bara placera ut växter i ett utrymme och använda fraktaler och biomorfa former, naturliga byggmaterial, och skapa en ”oändlig” utsikt över naturen från insidan. Allt detta är biofilisk design.

Några i yrket, som den kända irländska inredningsdesignern Clodagh, har byggt hela karriärer på de här grundläggande principerna. Hennes senaste design för spa-anläggningarna på Six Senses-hotellen i Douro Valley, Portugal, och Milas, Turkiet, inkluderar fönster med generösa utsikter över omgivningarna och levande väggplanteringar med frodig grönska.

Till skillnad från andra designfilosofier stöds denna inredningsrörelse av verklig forskning och har tillämpningar från privata hem till sjukhus.

– Vi har bevis för att människor läker snabbare och mår bättre på medicinska och rehabiliteringsinrättningar med kopplingar till naturen, säger Browning och hänvisar till en artikel publicerad av American Public Health Association år 2013. Och när Royal Institute of British Architects (RIBA) beställde ett bokprojekt om biofilisk design från Terrapin år 2020 (Nature Inside: A Biophilic Design Guide, som nu är i sin tredje upplaga), upptäckte Brownings team att företag som explicit använt biofiliska designstandarder för sina utrymmen har bättre rekrytering och personalbehållning.

Det är därför som förespråkarna för biofilisk design säger att det är värt sin premiumkostnad.

– Ett plastbord kan vara lika hållbart som ett träbord, men känslan av trä återkopplar oss omedelbart till naturen, säger Browning. Vi vet intuitivt att vara i naturen gör oss lyckligare.

LJUSKRONA

Barovier & Toso Magritte

Barovier & Toso, det italienska företaget i Murano som specialiserar sig på exklusiva lampor i glas, och som står bakom magnifika ljuskronan Magritte, har varit verksamt sedan år 1295. Så det fanns århundraden av mästerlighet att hämta inspiration från vid skapandet av denna exceptionella armatur. Lampan är designad som ett modulärt satellitsystem, vilket möjliggör tillägg av armar och ljus. Namnet kommer från dess surrealistiska inspiration, nämligen René Magrittes allmänt förekommande molnformer. Det finns tio färger av venetiansk kristall tillgängliga, plus polerad krom och galvaniserat guld för armaturen. Om ingen av de resulterande kombinationerna passar dig, kan företaget hjälpa dig att skapa det du önskar.

SOFFA

Moroso Pebble Rubble

Morosos Pebble Rubble soffsystem inspirerades av lek i skogen. Designerna bakom, Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren från den svenska studion Front Design, är passionerade förespråkare för hälsofördelarna med biofilisk design och återvände till barndomsminnen av att leka bland stenar och fallna träd. De gjorde 3D-skanningar av bullersten från skogen för att producera de 15 modulerna i denna oändligt konfigurerbara sittgrupp och de tre kompletterande fotpallarna. Enheterna säljs individuellt för att möjliggöra ett helt anpassat resultat och finns i olika organiska färger som refererar till stenar, lavar och mossa.

KÖK

Henge Ozone

Här är en genuinitalienskhistoria: Lyxmöbeltillverkaren Henge fann de sista nio blocken av Breccia Medicea dell’Acqua Santa – en sällsynt och vackert mönstrad rosa marmor som användes av de stora renässansskulptörerna – vid ett nedlagt stenbrott år 2020. Stenen används också för dopfontäner i Medici-kyrkor, och vissa tror att den även användes för Michelangelos gravmonument, därav dess lokala namn.

Henge köpte upp hela lagret och skar upp det för att använda det med sina metallmöbler, där vissa av dessa möbler tillverkas av en familj som har tillverkat kyrkklockor i tre generationer. Ingenstans är det applicerat med mer imponerande effekt än i köket Ozone. Designat för att se ut som en stenmonolit, kan enheterna rymma diskho, spis och bra med lådor för att förvara det mest väsentliga. Himmelskt!

BARVAGN

Robbe & Berking barvagn

Det tyska företaget Robbe & Berking har tre enheter under sitt namn: tillverkning av produkter i finsilver etablerad år 1874, ett varv som bygger, renoverar och förmedlar klassiska träyachter, och ett klassiskt yachtmuseum. Varvet har nyligen lanserat en lyxig barvagn tillverkad av FSC-certifierat termoask (som har behandlats med värme för att förbättra hållbarheten) eller ek, var och en prydd med stålskenor inklätt i mjukt nappaläder. Du kan beställa barvagnen färdigutrustad med delar av företagets omfattande barservissamlingar, eller använda dina egna glas och tillbehör.

FÅTÖLJ

Poliform Kaori

FRANSKA FORMGIVAREN Jean-Marie Massaud ville skapa en fåtölj med en genuin komfort i en klassisk och raffinerad stil. Resultatet är Kaori, en ny stol för Poliform, som elegant uppnår hans mål. Det som mest utmärker designen är de kompakta proportionerna, vilket skapar en känsla av att vara i en mjuk, mysig omfamning. Massaud utformade den med ett yttre skal av slätt läder och en inre del av mjukt läder eller tyg, vilket möjliggör anpassning. Fåtöljens storlek gör att den passar in i olika typer av miljöer, från bibliotek till vardagsrum till sovrum, där den bidrar med en skräddarsydd och elegant silhuett.

RELANSERING

Flos Arco-lampa

Det italienska belysningsföretaget Flos debuterade med sin Arco-lampa, designad av bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni, när företaget grundades år 1962. Den blev genast en sensation och är lika populär än idag. För att fira företagets, och lampans, 60-årsjubileum har Flos producerat en begränsad upplaga av 2 022 Arco K-lampor, där det klassiska marmorblocket som förankrar armaturen ersatts med ren blyfri kristall. Lampan levereras i en specialdesignad träbox med en träkloss (används för att flytta lampan genom att sätta in den i hålet i kristallblocket) som är belagd med ett reptåligt skydd och ett speciellt krypterat NFC-spårbarhetssystem för att säkerställa äktheten.’

UNIK KOLLEKTION

Abner Henry × The Met

Abner Henrys senaste möbelkollektion är en grupp av sju objekt inspirerade av målningar i Metropolitan Museum of Arts samling. Det lyxiga möbelmärket har utnyttjat en hisnande variation av tekniker, såsom sandblästring av glas och fyllning av träets ådring med 24 karats guld, för att skapa unika limiterade verk. Basen på Pirouette-bordet, till exempel, är gjord av vågigt trä som behandlats för att se ut som marmor och refererar till balettkjolarna i Degas verk Dansklassen. Den intima relationen mellan Monets första hustru, Camille, och hennes son Jean (avbildad av Edouard Manet i verket Monetfamiljen i trädgården vid Argenteuil) återspeglas som två satsbord.

Av Jorge Arango