Kom hem till Andermatt

Kom hem till Andermatt

Andermatt är på god väg att bli en av Alpernas främsta skidorter. Om den inte redan är det. Med 180 km skidbacke, angenäm lyx och komfort är det hit vi söker oss för avskildhet och återhämtning.

Redan när du kliver av planet och tar två steg ut från flygplatsen i Zürich så känner du den. Luften. Den friska luften som bara Schweiz kan erbjuda. Ett land med vidsträckta alper, djupa friska sjöar och vyer som får dig att tappa andan. Dryga 1,5 timmas bilresa senare är du i Andermatt, en av Schweiz mest exklusiva alporter, men som trots det ändå håller en smakfullt låg profil.

Andermatt skulle kunna betecknas som Schweiz blyga lillebror till de mer kända St. Moritz, Gstaad och Verbier och är möjligen på grund av just det väldigt attraktivt för dem som söker något unikt bort från den offentliga scenen på tidigare nämnda alporter. Hit söker sig människor från hela världen för att koppla av och njuta av både sommar- och vinterklädda alper, och har gjort så i århundraden.

De förmögnas kurort

Året var 1872 när anrika Hotell Bellevue öppnade i Andermatt. Med det utnämndes Andermatt av det rika herraväldet till en kurort där den friska luften och det rena klara vattnet var rena gudagåvan för hälsan. Här fick invånarna i Andermatt vara innovativa och lät den lokala tillgången av smör och mjölk fungera som rena mirakelkurer för trötta fransyskor och engelsmän som letade efter den ädla vägen tillbaka till ungdomen. Med skyffel och spade stod arma unga män och banade vägen i bergspassen för framkomlighet, men det tog inte många år innan läget blev ohållbart och Andermatt gick över till att främst vara en militärstad.

Men det var 1937 som avgjorde allt och blev startskottet för det vi svenskar vurmar lite extra för. Den första skidliften i Schweiz sattes till verket i Andermatt detta år och här skulle man kunna säga att ”resten är historia”, men det visade sig att så inte var fallet.

SKIDÅKNINGEN i Andermatt uppskattas av resenärer från hela världen och passar nybörjaren såväl som den erfarna skidåkaren.

Ett avgörande ögonblick

Det var på en resa till Schweiz i februari 2005 som den egyptiske miljardären Samih Sawiris första gången besökte Andermatt och såg områdets stora potential. Ganska exakt två år senare drar projekt Andermatt Swiss Alps igång med Samih Sawiris som huvudinvesterare. Målet är att skapa en plats för dem som vill njuta av alplivet året runt, utan begränsningar på vare sig komfort, service eller upplevelser.

Och det är när du är här du förstår vad Samih Sawiris såg och kände. Andermatt har en rymd och ett ljus som är omöjligt att inte fascineras av. Andetagen blir lite lugnare, lite djupare och utan att själv vara medveten om det så lyfter man ansiktet upp mot bergen som för att fånga dess kraft och energi. Det är en praktfull känsla av frihet, som smyger sig på redan vid första anblick av den by som idag är inne i ett otroligt transformativt skede och som kommer att bli något helt utöver det vanliga. Aldrig någonsin har jag mött människor som så entusiastiskt talar om ett projekt de alla vill ro iland, inte minst för Andermatts framtid. Människor från hela världen har kommit hit för att tillsammans se till att masterplanen för Andermatt går hela vägen in i mål, och energin och entusiasmen dem emellan är så när som magnetisk.

Den nya delen av Andermatt är en vacker mix av internationell och schweizisk arkitektur. Torget är en naturlig samlingsplats.

Det gamla med det nya

Den äldre delen av Andermatt är en typisk liten alpby med hus av äldre schweizisk arkitektur som påminner om en sagovärld med små pittoreska korsvirkeshus, nyfikna små fönster och låga utskjutande tak. Gatorna är små, täckta av kullersten och ger den perfekta känslan av charmig alport. Här ligger även det världskända lyxhotellet The Chedi Andermatt som utöver sviter i världsklass även huserar The Japanese Restaurant som har en stjärna i Guide Michelin och drivs av tvillingarna Fabio Toffolon och Dominik Sato. En intressant och kanske lite udda aktivitet som erbjuds hotellets gäster, och som kan vara kul att nämna, är att gå på hike med en lama. En aktivitet som visat sig vara väldigt populär.

En kort promenad bort ligger den nya delen av Andermatt där 4-stjärniga Hotel Radisson Blu Reusson ligger. Här är inget hus det andra likt men lever ändå på ett smakfullt sätt i en arkitektonisk symbios. Över 33 olika arkitekter har varit inblandade för att skapa en levande by där varje specifikt hus medför något unikt. Lägenheterna sålde slut på bara några veckor och intresset har ännu inte svalnat av.

– Vi var absolut lite förvånade men samtidigt så ser vi nu att vi har ett fortsatt högt tryck på de lägenheter som håller på att byggas, och på villor som kommer att byggas längre fram. Det är otroligt roligt att se att det är en mix av både schweizare och internationella kunder som söker sig hit, säger Maria Roström, Country Manager Nordics på Andermatt Swiss Alps.

I skrivande stund är även gågatan i det nya området på väg att färdigställas. Här kommer att finnas ett rikt utbud av både delikatessbutiker, apotek, kläd- och sportbutiker och en och annan restaurang. Målet är att skapa en trevlig gågata där människor kan strosa runt och både shoppa och slå sig ner och ta en kaffe eller ett glas vin.

– En gågata skapar ett härligt liv och vi är väldigt glada över de butiker och restauranger som kommer att öppna upp här. Det blir en bra mix så att det finns något för alla, säger Maria.

Interiört är lägenheterna smakfullt inredda i såväl skandinavisk som italiensk stil men med de typiska schweiziska träinslagen ständigt närvarande. Gemensamt är att varje boende erbjuder bra med ljusinsläpp och vacker utsikt, oavsett i vilken riktning du tittar. Skidrum, bastu och gym är bara några av de faciliteter som erbjuds och pool finns tillgängligt i området för dig som gillar att ta ut svängarna i vattnet efter en dag ute i friska luften. Det finns mycket att nämna och givetvis är det allra bästa att själv vara på plats för att ta in känslan av de nu så eftertraktade lägenheterna.

Vad som även är unikt för just Andermatt är att detta just nu är den enda alport i Schweiz där internationella köpare kan köpa fastigheter utan restriktioner. Det innebär att du inte behöver vara schweizisk medborgare, du behöver inte flytta till ditt boende permanent och du får lov att hyra ut din bostad precis så mycket som du själv vill. Uthyrning i sig kan sedan skötas helt av Andermatt Swiss Alps Customer Service.

Ett kravlöst boende

Att äga ett hem i Andermatt ska vara både smidigt och trivsamt och därför erbjuder Andermatt Swiss Alps sina kunder olika typer av servicepaket som innefattar alltifrån administration med post och räkningar, till storstädning, frukostleverans och att få julgranen på plats lagom till jul.

VANDRA i de vackra miljöerna kring Lutersee i Andermatt. En populär aktivitet för alla åldrar sommar och höst.
Foto: Valentin Luthiger

Golf, kultur och skidåkning

Man behöver inte vara golfare för att njuta av golfbanan i Andermatt. En cykeltur längs med den välansade 18-hålsbanan är en upplevelse i sig, för att inte nämna de konstverk som är utställda på olika platser kring banan som en del av The Art Trail.

LANDSVÄGSCYKLING är väldigt populärt under sommar och höst i Andermatt som varje år anordnar event kring denna hobby och sport.
Foto: Valentin Luthiger

I samma spår som vi nu åker e-bikes i augusti, åker man längdskidor i januari, vilket ytterligare förstärker känslan av möjligheterna till aktivitet året runt. För att inte nämna det välbesöka konserthuset med sin otroliga akustik, eller det faktum att Andermatt erbjuder Schweiz största skidsystem. 180 km skidbacke finns till ditt förfogande och som en del av masterplanen så kommer skidsystemet att successivt utvecklas till att erbjuda utförsåkning i absolut världsklass.

Ta dig hit

Med bil tar du dig till Andermatt från Zürich flygplats på endast dryga 90 minuter och så snart du tagit dig igenom Zürichs stadstrafik så är det bara vackra vyer som bilfärden bjuder på. Kommer du från Milano med bil tar det knappa tre timmar och från Como bara två. För dig som föredrar tåg är den schweiziska tågtrafiken ett av de mest tidssäkra i hela världen och anländer du med privatjet finns två närliggande mindre flygplatser som tar emot dig.

Sist men inte minst så är ett besök på Michelinkrogen Gütsch by Markus Neff ett måste. Stjärnkrogen ligger på 2 344 meters höjd över havet och nås enklast via linbanan Gütsch Express som avgår från Andermatts järnvägsstation. Maten är toppklass, servicen likaså, och när det första glaset champagne serveras – då är du inte bara rent fysiskt nära himlen längre.

Text: Emilia Radow Ingvarson