Arketypen av en dykarklocka

The Ultimate Gift Guide – Nr.3

Rolex lanserade redan 1953 dykarklockan Submariner som var vattentät till 100 meter och som följdes 1969 av modellen Submariner Date.

Det elegantaste utförandet för dagens Submariner Date 41 mm är gult guld för både boett och band matchat med blå tavla och blå boettring.

Den enkelriktade boettringen med en skala till 60 minuter är tillverkad i Cerachrom, ett extremt hårt material som i praktiken är totalt repsäkert och vars färg inte kan påverkas av ultravioletta strålar, materialet står även emot korrosion.

Gradering och siffror på ring och urtavla är av guld placerat med beprövad PVD-teknik (Physical Vapour Deposition). För bästa möjlighet till avläsning under vatten och i mörka miljöer är index och visare fyllda med Chromalight, ett material som är självlysande under lång tid. Även nollan, markerad med en triangel, på boettringen har det självlysande materialet.

Denna robusta klocka är vattentät till 300 meter och har så kallat triplock för den skruvade kronan för absolut bästa vattentäthet. Inhouseverket, kaliber 3235, har Superlative Chronometer certifiering och är av COSC (Official Chronometer Testing Institute) en certifierad kronometer. Datumet vid klockan tre har självklart det välkända förstoringsglaset över visningen.

Armbandet av Oystermodell med tre länkar har ett Oysterlock säkerhetsspänne som hindrar ofrivillig öppning. Det har dessutom Glidelock förlängningssystem som gör att det går att justera armbandets längd upp till 20 mm.

Text: Britta Rossander