En doftande kärleksgåva med en nypa av julens kryddor

The Ultimate Gift Guide – Nr.2

– Kärlek är kärlek och den ser inga gränser. Jag ville fånga en doft som ersätter dagens fragmentering. För om vi flyttar oss bort från skärmar som imiterar närhet kan vi vara mer i samklang med varandra, bara vi blundar och stänger den fysiska världen ute, säger Ben Gorham, grundare och kreativ chef för Byredo.

Hans senaste doft, Eyes Closed, är inspirerad av den brittiska fotografen Alasdair McLellans berömda bild “The Perfect Kiss” från 2012. Det är slutna ögon som drunknar i varandra, fantasi som tar fart och känslighet som blir knivskarp. Den överskuggar all skillnad och splittring, visar par som klamrar sig fast vid varandra där allt är sagt, inget sett men där det finns ett andligt band mellan tvinnade lågor.

Doften har en oväntad blandning av patchouli och papyrus som går in i läcker maskopi med olja från irisrote, ingefära och morot. Julens kanderade kryddor som kanel och kardemumma framkallar oändlig värme och ömhet. Eyes Closed är en doftupplevelse som i sin konstruktion innehåller ett eko från den antika världen samtidigt som den är mycket modern. Uråldrig och oväntat modern i sin komplexitet har den en omedelbarhet av komfort med varm hud för både män och kvinnor.

Text: Britta Rossander