Oaser för återhämtning

Från de tyska Six Senses Kaplankaya svartskogarna till de turkiska kullarna ovanför Egeiska havet, destinationer för både sinne och själ.

Om det finns något som det senaste året har visat oss så är det hur otroligt utsatt och värdefull vår fysiska immunitet är. Med resan- det återigen på uppgång finns det därför kanske inte heller ett bättre tillfälle att ta vara på än nu för att ta tiden för att återställa, återuppbygga och återuppleva sig själv på djupet. För att göra valet lite enklare har vi valt ut tre av Europas bästa spahotell för påbörja din resa mot ett bättre, starkare och mer hälsosamt leverne.

Villa Stéphanie

Baden-Baden är en av världens mest kända spa-städer och det finns kan- ske inget spa som ser till alla dina hälsoaspekter som Villa Stéphanie. Detta är ett unikt hotell med 15 rum som har dedikerat sig till medicinsk och emotionell detox, träning och skönhet i utkanten av Schwarzwald. Här finns en otrolig spa-meny med både traditionella och ovanligare behandlingar, men villan har även byggts ihop med Haus Julius där man som gäst har möjlighet att behandlas för annan typ av sjukvård inom stamcellsmedicin och gynekologi och har även tillgång till både ögon- och tandläkare och deras laboratorium och institut för förebyggande medicin.

Det 5 000 kvadratmeter stora spat sträcker sig över fem våningar där det finns en bastu (bara den på 500 kvadratmeter!), pool, gym och dambastu. I menyn kan du välja mellan behandlingar såsom The King’s Way, Detox, Weight Loss, Immune Booster, Immune Care eller Recovery samt mer skräddarsydda helhetsgrepp. Vissa av programmen är sju dagar, vissa tio men i alla programmen ingår en full blodpanel, ultraljud, kroppsscanning och cancer-screening. Om du skulle vilja har du även möjlighet att köra en digital detox under din vistelse genom att be om att få ditt rum fritt från ”e-smog” (elektromagnetiska fält från elektronik) tack vare en knapp som blockerar signaler som till exempel Wi-Fi.

Oavsett vad du väljer så kan en vecka här utan tvekan kickstarta en hälsosammare, sundare framtid. Bara promenaderna i den magnifika privata parken på världsberömda Lichtentaler Allee är värda sin vikt i guld.

Six Senses Kaplankaya

Högst upp på kullarna med utsikt över Egeiska havet är detta kanske den ultimata spa-destinationen. Till Six Senses Kaplankaya, i södra Turkiet, kommer för du för att återhämta dig, slappna av och sola dig i ”Turkish delight”.

Hit tar du dig genom att antingen köra bil från Bodrums flygplats, med yacht längs med kusten eller med helikopter till hotellets egen helipad. Hotellet göms nästan bland de karga klipporna som utgör Turkiets ”Turquoise Coast” och både exteriören och inredningen är så cool i sin design att man nästan förväntar sig Dr No i sin snurrstol bakom receptionsdisken när man kliver innanför dörrarna.

Här fokuserar man på kopplingen mellan hjärna, mage och hud. Kliniken använder sig av Dr Aguirres forskningsbaserade tillvägagångssätt för att få sina gäster att både se ut och känna sig yngre. Här erbjuds ett fantastiskt utbud av expertledda holistiska behandlingar och paket men också en Watsu-pool, hammams, saltgrotta, kristallångrum, regnduschar, igloo, finsk bastu och fotvårdspooler.

Självklart är det så att man kommer hit för att slappna av och återhämta sig, men för den som är sugen på mindre stillasittande, eller liggande, så kan man istället bege sig till det fullt utrustade gymmet, simma längder i de otroliga infinitypoolerna eller varför inte ta en flygtur i hotellets egen helikopter för att se mer av det historiska Turkiet? Halicarnassus mausoleum och Artemis tempel vid Ephesus (som båda har utsetts till några av världens sju underverk) ligger korta flygturer bort.

Avsluta med middag under stjärnorna om kvällarna och återvänd hem stärkt och redo för nya utmaningar.

Grand Resort Bad Ragaz

Så långt tillbaka som medeltiden har människor använt sig av den helande effekten av termiska vatten och än idag återhämtar man sig i hälsohotellet Bad Ragaz, om än lyxigare än förr.

Grand Resort Bad Ragaz är en tillflyktsort i dess rätta bemärkelse för att finna lugnet och slappa av nedan- för Alperna i östra Schweiz. Det är hit man kommer för att andas, på riktigt andas på en plats som har noga skapats för läkning, förebyggande medicin och återfinnande. Här finns inte mindre än två femstjärniga hotell, Grand Hotel Quellenhof & Spa Suites och the Grand Hotel Hof Ragaz som med sina 233 rum, sviter och spa har blivit hem till en av de bästa hälso- och näringsfaciliteterna i Europa.

Allt här kretsar kring bad och spatraditioner som sträcker sig flera hundra år tillbaka där deras läkare och terapeuter använder sig av en holistisk hälsofilosofi för att hjälpa gäster i sin resa mot ett mer hälsosamt liv. I spat erbjuds skräddarsydda behandlingar, en legendarisk Helena-pool och läkande källvatten från närliggande Tamina-ravinen.

Troligtvis reser du hit utan sällskap för att återhämta dig i ensamhet, men skulle det vara så att barnen får följa med så ska man inte missa sjöjungfrusimlektionen i deras familjespa som lär barnen att simma med sjöjungfruliknande fenor.

SHA Clinic

Oavsett om du är ute efter att gå ner i vikt, vill sluta röka eller få en överblick över din hälsa för att kunna ta ett nytt steg mot ett hälsosammare liv så kan SHA Wellness Clinic i spanska Alicante vara svaret på det du söker. Wellness-programmen som finns att hitta här tar ett helhetsgrepp på holistisk hälsa och är ideala för den som vill rensa både kropp och själ med hjälp av de bästa detox-specialisterna i Europa.

Inspirationen till SHA kom efter att grundaren, Alfredo Bataller Parietti, själv började få allvarliga hälsoproblem. I sitt sökande efter hjälp fann han en läkare som förändrade hans syn på mat, näring och alternativa terapier och som hjälpte honom att bli frisk. Alfredo skapade SHA för att kunna hjälpa andra på samma sätt och uppmuntra dem att ta över taktpinnen gällande deras egna hälsa. Resultatet blev en hälsoklinik som kombinerar de mest effektiva och beprövade naturterapierna med högterapeutisk näring och de senaste framstegen inom västerländsk förebyggande medicin, genetik och antiaging. De flesta som söker sig hit har en särskild anledning att göra det och har redan valt ut ett program som passar deras behov – att få rätsida på sömnbesvär, ta itu med stress eller ett mer allvarligt hälsoproblem som inte behjälpts av traditionella metoder, men många kommer hit för att hitta var problemet faktiskt ligger. Man vet inte vad som är fel, bara att något inte känns helt rätt.

När du kommer fram genomgår du olika konsultationer och tester för att avgöra vilken kost och vilka behandlingar och aktiviteter som är bäst lämpade för dina problem för att skapa ett skräddarsytt program under din vistelse. En av de första testerna, en utvärdering om din egna kroppsammansättning, används för att få en bättre uppfattning om hur din kropp är uppbyggd, hur din ämnesomsättning ser ut och hur stor procent fett, vatten och muskler din kropp består av.

Dagarna som följer, oavsett om du valt ett program under 4, 7, 14 dagar eller mer fylls sedan med konsultationer, hälsobehandlingar, utvärderingar, kurser i mindfulness, yoga och matlagning. Måltiderna serveras en viss tid varje dag och de olika menyerna har individuellt preparerats utefter vad kostrådgivaren rekommenderat eller beroende på vilket program du valt. Och maten är fantastisk! Vackert presenterade medelhavsinspirerade rätter som byggts upp kring spannmål, grönsaker och baljväxter och där det varken ingår kött eller mjölkprodukter. Och det säger sig kanske av sig självt men här serveras det inte heller någon koffein eller alkohol under hela vistelsen.

”Vårt tillvägagångssätt bygger på makrobiotisk-inspirerad mat, västerländsk filosofi och banbrytande österländsk teknologi”, har Alejandro Bataller, son till grundaren Alfredo och vice VD för kliniken, tidigare berättat för mig under ett samtal innan pandemin slog till. ”Idag är det många som pratar om holistisk hälsa men det finns kanske ingen som erbjuder en sådan övergripande approach och det är just kombinationen av dessa tre som ofta kan få livsomvälvande resultat.” Efter middagarna tillbringas kvällarna i de stora, vackra minimalistiska sviterna som inretts efter Feng Shui-principen för att inbringa ytterligare lugn och harmoni till ditt välbefinnande. När man slappnar av en stund och ser ut över bergen eller havet innan det är dags att krypa ner i den sagolikt sköna sängen så kan man inte låta bli att undra två saker: varför har man inte tagit kontrollen och blivit chef över sin egna hälsa tidigare? Och kommer det att finnas bokningsbara rum efter pandemin som påverkat oss alla, både kroppsligt och själsligt?

Av: Cecily E. Cooke