Snabbare återhämtning

Det senaste inom hälsa hjälper dig övervinna tröttheten efter träningen.

Whoop-remmen används av olympier och NFL-spelare för att följa återhämtningsprocessen.

Om du har sett ett par mindre smickrande stövlar på Instagram under det senaste året så är du inte ensam. NormaTec Pulse Pro 2.0s, som ser ut som en blandning mellan vadarstövlar och en duffelbag, tycks dyka upp överallt. Gymnasten och olympiska guldmedaljören Aly Raisman postade en bild på sig själv i stövlarna iklädd en fluffig vit badrock. Elena Delle Donne, den tvåfaldiga WNBA MVP, hade på sig dem i en bild tillsammans med sina hundar. Och LeBron James hade armarna i ett par efter en hård dag med vikterna på gymmet. ”Anammar min inre Hulk”, löd rubriken.

Stövlarna är, tack och lov, inte det senaste inom världen av fula skor som har spökat i modebranschen de senaste åren. Nej, de är en del av något som sammanfattar den senaste besattheten inom elitsporten: användet av high-tech prylar för att förbättra både kvaliteten på träningen och hur snabbt man kan återhämta sig. Och, kanske inte särskilt förvånande, så har trenden nu spritt sig till både helgkrigarna och vanliga gymbesökare.

Den ökande återhämtningsmanin hänger på det faktum att när du tränar hårt så uppstår små revor i dina muskler som läker under återhämtningen och resulterar i små styrkeökningar. Ju snabbare du återhämtar dig, desto snabbare kan du träna igen och bli ännu starkare. ”Vila och återhämtning är lika viktiga för att bli vältränad och hälsosam som tiden du tillbringar i gymmet”, säger Michele Olson, professor i sportvetenskap på Alabamas Huntingdon College och forskardocent hos American College of Sports Medicine.

Exklusiva träningsanläggningar är utan tvekan intresserade och lägger nu till banbrytande återhämtnings- teknologier och behandlingar i sina utbud. Och flertalet anläggningar lägger nu fokus på just återhämtningen för att förbättra kroppens muskulära och kardiovaskulära system med olika högteknologiska innovationer.

Kompressionsbehandlingar, som NormaTec, är den vanligaste typen av behandlingar och använder sig av intermittenta kompressioner för att öka blodflödet till benen genom att uppmuntra kroppen att leverera mer syre och näringsämnen till dina lemmar. Faktum är att nästan alla professionella sportlag använder sig idag av kompressionsutrustning. Men det finns också NuCalm som ska kunna ge dig fördelarna av två timmars sömn på bara 20 minuter genom användandet av elektromagnetiska frekvenser och CVAC-maskinen (Cyclic Variations in Adaptive Conditioning) som säger sig kunna vrida ur metaboliskt avfall från dina celler och därmed öka din muskelåterhämtning.

Hos ReCover på Manhattan använder medlemmar nya teknologier för att snabba på deras återhämtning från träning och daglig stress.

Aaron Drogoszewski, delägare på Manhattans ReCover, säger att trenden nästan var en oundviklig respons på den efterfrågan som fanns på högintensiva intervallträningar och andra rigorösa gruppträningar. ”När du satsar den tiden så vill du se resultat”, säger Drogoszewski, en tidigare boxare som tog en djupdykning i forskningen när han försökte åtgärda sin konstant smärtande vänsteraxel. Uppenbarligen så är han någonting på spåren. Nike köpte nyligen flertalet medlemskap till ReCover för att hjälpa sina Pacers träna inför maratonloppen i New York, Philadelphia och Chicago.

Vissa av dessa apparater är dock inte designade för att användas på gymmet. Basketlaget Golden State Warriors har setts använda NuCalm när de reser och Drogoszewski sätter på sig sin under sin dagliga tågpendling. Systemet består av två plåsterlappar som används på tryckpunkter (vanligtvis bakom öronen) och skapar en transkranial magnetisk stimulering, som du inte känner, för att utlösa höga beta-hjärnvågor till alfa (lugn och avslappnad) och theta (REM)-vågor. Du sover inte under behandlingen men när du har på dig NuCalm så påstår företaget att du kan hjälpa din hjärna och kropp att slappna av och därmed sänka dina stresshormonnivåer.

Den högteknologiska CVAC- maskinen påstås kunna förbättra bland annat cirkulationen.

Användandet av CVAC-maskinen är mindre behaglig. Under 20 till 40 minuter sitter du i en liten podd med känslan av att du konstant lyfter och landar i ett flygplan. Podden använder sig av fluktuerande lufttrycksnivåer som säger sig kunna öka produktionen av mitokondrier, cellens så kallade kraftverk som förvandlar energin från maten vi äter till energi som kroppen kan använda. Den påstår sig också förbättra cirkulationen, öka syrerika blodceller och avlägsna mjölksyra. Idrottare, som bland andra Shaquille O’Neal, ska enligt uppgift uppskatta maskinen på grund av vad den ska göra det möjligt för dem att göra. En liten fackgranskad studie av Department of Kinesiology and Rehabilitation Science på College of Education på University of Hawaii påstår att CVAC kan förbättra ditt max för VO2 (maxmängden syre du kan förbruka när du tränar) med ungefär 5 procent och därmed göra att du kan träna hårdare.

Så hur kan du veta om dessa behandlingar funkar? Självklart så finns det nu bärbara apparater designade så att du kan följa din återhämtningsprocess. Whoop, ett arm- band som används av olympier och NFL-spelare, mäter sömn, hjärtfrekvens och hjärtfrekvensvaribilitet (en måttstock för träningsberedskap), och ger användaren möjlighet att tjäna poäng för ansträngning och återhämtning. Informationen kan användas för att planera träningsscheman, berätta för dig när du kan pressa dig ytterligare eller när du ska ta det lite lugnare.

En prestandastudie av Whoop gjordes 2016 tillsammans med Major League Baseball och upptäckte att idrottare som var, enligt armbandets avläsningar, mer ”återhämtade” slog snabbare slag och lämnade plattan snabbare. Samtidigt hade alla de tolv idrottarna som skadades under studien lägre återhämtningspoäng än innan skadan.

Den sortens finjusteringar är vettiga för proffsidrottare, men hur är det med resten av oss? Kan prylar som dessa förbättra vår hälsa och träning på ett meningsfullt sätt? Enligt Carl Foster, chef för Human Performance Laboratory på University of Wisconsin–La Crosse, så är det för tidigt att säga. De flesta av de nya teknologierna har inte testats i kontrollerade studier men är enkla att använda och vissa är till och med roliga. ”Många av denna nya typ av återhämtningsprylar kräver faktiskt ingen ansträngning”, säger Foster, ”och några är ganska behagliga.” Oavsett tekniken eller prylen, vem skulle inte välkomna lite vila och återhämtning?

Text: Courtney Rubin