Klassisk elegans

Den evigt moderna klockan med goda proportioner, älskad av män och kvinnor i alla generationer.

Klassisk Cartier Tank Must Watch med boett i stål som bara är 6,6 mm hög med läderband.

Cartier Tank är en riktig perenn i klockornas rabatt som man kan tro har fått ett noga genomtänkt namn. Så är dock inte fallet, berättar Cartiers Pierre Raniero med den långa titeln Director of Image, Style and Heritage under ett face to face-samtal under den digitala mässan Watches & Wonders.

Cartier Tank är en av de mest kända modellerna för klockboetter som någonsin gjorts. Detta trots att det under de första 50 åren, från lanseringen den 25 november 1919 fram till slutet av december 1969, tillverkades mindre än 6 000 exemplar.

Pierre med många år på företaget har ett fast grepp om vad som är ”Cartierish”. Han kan koden till hur en produkt från den franska juvelerarfirman ska se ut för att ha den rätta C-stilen, och berättar att Tank från början bara var ett arbetsnamn som personalen gett klockorna. Att det sedan blev det ”riktiga” namnet är kanske inte så konstigt.

År 1914 bröt första världskriget ut och La Belle Epoque gick i graven. Tre år senare lanserade Cartier modellen Tank efter år av utveckling. När den kom var det som ett utropstecken i den då så traditionella designvärlden inom klockbranschen. Louis Cartier anammade den moderna och banbrytande avant-garde-stilen Art Deco. Designen är inspirerad av en stridsvagn (under kriget var de en vanlig syn på Paris gator) sedd ovanifrån. Det var Royal Navy under ledning av Winston Churchill som stått för utvecklingen av dem och Churchill såg framför sig hur dessa ”land ships” skulle sätta skräck i de horder av tyska spioner som han tyckte sig se överallt.

Men det var inte bara stridsvagnar som var Louis Cartiers inspiration. Kubismen var i sin linda och Bauhaus-rörelsen i Tyskland var trendsättare med maskinliknande former i enkel och ren design. Många av klockans koder följer också formspråket från modellen Santos, Cartiers första armbandsur med minutskala à la järnvägsspår, romerska siffror, visare i blånerat stål och en cabochonslipad safir i kronan.

Lady Diana valde ofta att bära Tank med boett i guld.

Egentligen hade modellen två ”föräldrar”: Louis Cartier och urverksutvecklaren Edmond Jaeger vars närmaste förhållande var det med Cartier. De bildade European Watch & Clock och de verk Jaeger konstruerade tillverkades av LeCoultre. Företaget grundades 15 november 1919, strax efter att de första Tank-klockorna nått butikerna. Bara sex exemplar tillverkades första året och de såldes inom ett par månader. Året därpå ökade antalet till 33 och under andra halvan av decenniet var genomsnittet 104 klockor per år. Samarbetet med LeCoultre avslutades under 1930-talet och först på 1980-talet tog försäljningen av Tank ordentlig fart.

Tank Louis Cartier i gult guld med bordeauxfärgat alligatorband och cabochonslipad naturlig safir i kronan.

I årets kollektion finns bland annat klassisk design som hyllar de monokroma Must de Cartier-klockorna (franska för ”dessa Cartiers är ett måste” eller ”du måste köpa dem”) från 1980-talet. De nya versionerna finns i tre färger, vinrött, blått och grönt, med lackade urtavlor och matchande krokoband.

Mycket intressant är modellen med Solar Beat-verk där kraften kommer från ett solcellsbatteri. Pierre Raniero säger att eftersom det är så nytt vet de inte hur länge batteriet räcker, men kunderna kan räkna med minst 16 års hållbarhet.

Franske skådespelaren Alain Delon upptäckte att han hade på sig samma modell av Tank som regissören Jean-Pierre Melville, en Tank Arrondie.
Amerikanske skådespelaren Gary Cooper (1901-1961) bar Tank på handleden.

Text: Britta Rossander

Cartier