Första klass på högsta nivå

Förstaklassupplevelserna i luften är fler och bättre än någonsin efter pandemin, med nya rutter, nya bokningsmöjligheter och nya bekvämligheter.

Quatar Airlines Qsuite erbjuder ett antal olika konfigurationer, bland annat en dubbelsäng.

Deltavarianten förvandlade det som skulle ha varit sommaren då vi firade slutet på coronapandemin till ännu en mörk tid med nya restriktioner och social distansering. Men en viss ljusning kunde ändå synas. Det internationella resandet kom äntligen igång igen, och även de förstklassiga upplevelserna. Och medan vissa rutter och plan fortfarande ligger i malpåse blir valmöjligheterna allt fler. I många fall med förbättringar som får de mest påkostade flygresorna att kunna konkurrera med upplevelsen att chartra en privatjet.

Ta till exempel Air France som nu tillåter att en enda gäst bokar alla fyra sviterna i deras La Première-sektion. Och det är inte den enda förändringen. Flygbolaget har även moderniserat sin La Première-lounge på Charles de Gaulle Airport med en separat förstaklass-check-in, à la carte-middagar med betjäning, renoverade duschar och måltider på planet komponerade av trestjärnige Michelinkocken Arnaud Donckele. Air France har även återupptagit sin La Première-service från Charles De Gaulle till Miami.

”Det är skönt med en egen kupé”, som det hette i den gamla sketchen. Singapore Airlines privata ”First Class Pod”.

Tidigare i år återupptog Singa- pore Airlines äntligen sin rutt från Los Angeles till Tokyo och därmed Singapores förstklassiga service i USA, med fyra 89 centimeter breda skinnfåtöljer i bredd i kabinen som kan fällas ner till två meter långa sängar. Porslinet kommer från Wedgewood och sängkläderna från Lalique. Självklart finns Wi-Fi samt en 20 tums touchscreen-monitor med aktiva brusreducerande hörlurar. Samma förstklassiga service finns på rutten från Köpenhamn till Rom, och snart även på JFK till Frankfurt och San Francisco till Hongkong.

”Hittills har vi återupptagit cirka 46 procent av vår pre-covid-flygtrafik”, säger James Boyd, talesperson för Singapore Airlines, ”och vi räknar med att fortsätta om läget tillåter.” Han kallar det nuvarande planeringsarbetet ”försiktigt optimistiskt.”

Och medan Qatar Airways ännu inte har fått igång sina A380-jumbojets har de utökat sin Qsuite business class med två nya amerikanska destinationer – San Francisco och Seattle – och har ökat antalet avgångar på nio av deras övriga tio destinationer i USA. Qsuite är den första business class som kan erbjuda dubbelsängar med högklassiga sängkläder.

Virgin Atlantic har öppnat nya flighter med VIP-service till destinationer i Karibien, bland annat Bahamas, Barbados, Jamaica och St. Lucia, medan Etihad Airways – känt för Etihad Residence, en svit med vardagsrum, sovrum och dusch – har lagt till en rutt från Wien till Abu Dhabi. Många förstklassiga bokningar är dessutom kompletta med concierge-service som hjälper till med allt extra krångel som pandemin ställer till med, inklusive covidtester och vaccinationer. Ett stort antal flygbolag har även sett över sina rutiner för hygien och rengöring för att kunna garantera säkra och smittfria flygresor.

Många förstaklasslounger, som The Clubhouse på London Heathrow, började öppna igen i somras när restriktionerna lättade.
”Det finns ett stort fokus på att erbjuda passagerarna en känsla av trygghet och komfort”, säger James Boyd på Singapore Airlines. ”Samtidigt tillhandahåller vi en verkligt exklusiv upplevelse och fortsätter att utveckla denna service.”

Text: J. George Gorant