”The Secret” i brons

The Ultimate Gift Guide – Nr.18

Matilda Nerén gick från utstött i skolan till EM-tvåa i boxning. Hon spåddes en lovande framtid som proffs i USA när hon drabbades av en ryggskada och tvingades att lägga handskarna på hyllan, endast tjugo år gammal. För Matilda var kampsporten en räddning, därför vill hon nu hjälpa andra unga talanger. Hon är aktuell med lansering av sin konst och det exklusiva sättet för fans att kunna komma nära sina ikoner genom världens första bronsskulpturer av MMA-champions blomkålsöron. Idéen till skulpturerna uppstod efter ett träningspass på det kända MMA-gymmet Allstars i Stockholm efter tio års break på grund av skadan.

– Där mötte jag världseliten och Sveriges senaste stjärna Khamzat ”Broz” Chimaev från Tjetjenien innan han slog igenom. Han bodde på gymmet, tränade extra innan och efter alla andra, talade nästan ingen svenska och hade knappt råd till mat. Som fighter krävs mod, beslutsamhet och uthållighet vilket deras unika öron ett bevis på och resultat av. Jag blev inspirerad till att illustrera de levande ikonerna på ett exklusivt sätt för att också kunna bidra till de som behöver hjälp för att kunna utöva sin sport.

Tillverkningen av varje skulptur sker i samarbete med utvalda ikoner och de är personliga avgjutning av deras öron. När det gäller “The secret” (på bilden) görs den i åtta exemplar vilket går tillbaka till att efter åtta matcher tog Matilda sin första mästarskapstitel, men som namnet indikerar är det en hemlighet vems öra det är. När det gäller de andra upplagorna får man som kund veta vems öra det är och har då möjlighet att välja ett från sin favoritfighter.

Skulpturerna består av brons med svart patina och är placerade på marmorblock. De kan köpas online genom www.caulichamps.com eller hos MRG Fine Art i LA.

De kostar från 10 000 dollar, och en del av priset går tillbaka till anläggningar och ungdomssatsningar för fighters. “The secret” är tillgänglig för köp från och med den 1 december 2022.

Text: Britta Rossander