Utvald sofistikerad elegans

The Ultimate Gift Guide – Nr.13

Det franska juvelerarhuset Cartier började tillverka klockor under tidigt 1900-tal. Det var en order om en klocka till flygaren Alberto Santos-Dumont som triggade igång det hela. Santos-Dumont var bekant med Cartier och berättade att det var hopplöst att se tiden med hjälp av ett fickur. Han hade ju händerna på spakarna och därför kom idén upp om ett armbandsur som lösning på problemet.

Alberto Santos-Dumont var på himlavalvet en pionjär i sin maskin, klädmässigt var hans stil oklanderligt elegant. Han var dåtidens manlige trendsättare i Paris med väst, rejäl krage på rocken, byxor med stora slag och bakåtvänd platt keps eller hatt. Santos-Dumonts klädsel och klocka på handleden inspirerade många till att bära ett armbandsur och modellen har sedan dess funnits i Cartiers sortiment i flera olika utföranden, alltid klassiskt elegant och som klippt och skuren för både dam- och herrhandleder.

En av de senaste modellerna är i roséguld med boettram lackad i mjuk beige ton med ett tunt lager av lack som polerats för hand och som ger briljans och djup till urtavlan. Boetten tar för sig i storlek, den är 43,5 x 31,4 mm och i kronan sitter en cabochonslipad safir. Det mörkgröna alligatorbandet förstärker den mjuka tonen på guldet. Totalt tillverkas 250 exemplar av denna snygga kombination.

Text: Britta Rossander