En växande marknad för Pre-owned

Pre-owned-marknaden för klockor har växt exponentiellt de senaste åren och kurvan förväntas enbart att visa uppgång i framtiden.

EN ROLEX DAYTONA Big Red 6263 som såldes 1983 av dåvarande ägaren i bolaget och köptes tillbaka av nuvarande ägare för ca 5 år sedan.

De senaste åren har vi allt mer sett att klockindustrin anpassar sig till ett föränderligt landskap.

Förändringen har inte bara påskyndats av externa faktorer; interna krafter driver branschen bort från sin långsamma stereotypiska förändring.

Efterfrågan på lyxklockor har i den rådande ekonomiska miljön tillsammans med pågående utmaningar i näringskedjan lett till lagerbrist och förseningar vid inköp av nya lyxklockor.

Denna förändring har kombinerats med en avsevärd ökning av efterfrågan för klockor i Pre-owned-segmentet. En annan faktor är förändring i konsumenternas köpbeteende där framförallt den yngre generationen är mer benägna att köpa en Pre-owned klocka. Motivationen för detta är att kunna köpa en klocka till lägre pris, men också möjligheten att köpa en klocka som är svår att få tag i eller specifika modeller som har utgått, samtidigt som de vill bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vidare ses potentialen och förväntningarna på tillväxten på den globala marknaden för Pre-owned-klockor som starka. Studier visar att Pre-owned-marknaden sannolikt kommer att växa till CHF 35 miljarder till år 2030 och utgöra mer än hälften av den primära marknaden. Detta kommer att realiseras genom bland annat den fortsatta expansionen av befintliga kanaler samt ökat intresse från yngre och kvinnliga konsumenter.

Kvitto från transaktionen av Rolex Daytona Big Red 6263.

På Nymans Ur 1851 introducerades Pre-owned-konceptet i juni 2017, med målet att förverkliga klockentusiasters drömmar att uppgradera sina samlingar. Via en trade-in-service kan klockägare lämna in sin klocka för värdering, där den summa som genereras kan dras av från priset på en ny klocka som inhandlas via Nymans Ur 1851. Efter sex framgångsrika år för Pre-owned-konceptet har tjänsten expanderats och möjliggör för kunder att även sälja sina klockor. Nedan följer en intervju med Pre-owned-teamet på Nymans Ur 1851, där de besvarar alla frågor en köp- eller säljspekulant kan tänkas ha inför ett nytt klockäventyr.

Varför välja Nymans Ur 1851 för att byta in, sälja eller köpa en pre-owned klocka?

De senaste åren har andrahandsmarknaden för klockor haft en enorm tillväxt, vilket medför möjligheter såväl som risker, och Nymans Ur 1851, som en auktoriserad och välrespekterad återförsäljare med över 170 års erfarenhet inom klockindustrin, vill tillåta kunder att ohämmat ta vara på den utvecklingen. Nymans Ur 1851 erbjuder begagnade klockor med både originalhandlingar och box, i ett säkerställt eller nyservat skick med en 1-års garanti, något som är oerhört sällsynt på andrahandsmarknaden. Kunden kan även känna sig trygg med att klockan har genomgått bakgrundskontroller för att säkerhetsställa att den inte är registrerad som stulen hos polisen.

DEN UNIKA Panerai Radiomir 3-Days Acciaio (PAM00721) med så kallad ”Anonimo”-urtavla.

Hur går man tillväga om man är intresserad av att få sin klocka värderad?

Kunden kan antingen besöka en av butikerna eller skicka in sitt ärende per mail till Nymans Ur 1851:s värderingsman, därefter påbörjas arbetet för en initial värdering av den begagnade klockan. När kunden kommer i kontakt med Nymans Ur 1851 bör underlag bifogas innehållande bilder på klockan och dess tillbehör. Därefter genomför en värderingsexpert en initial värdering, en uppskattning, om vad Nymans Ur 1851 är villiga att köpa eller byta in klockan för. Detta är en fingervisning för att ge kunden en prisbild och om kunden beslutar att lämna in klockan går den direkt till service för en urmakarkontroll, där det konstaterade servicebehovet påverkar inköp- eller inbytesvärdet.

Vad händer när klockan har blivit värderad?

Värderingsexperten meddelar kunden det officiella erbjudandet samt en betänketid på 7 dagar. Om kunden önskar genomföra affären, skickar Nymans Ur 1851 ett formulär för inbyte eller instruktioner för inköp. Om kunden beslutat att göra ett inbyte, genereras ett tillgodokvitto hos Nymans Ur 1851, som kunden sedan nyttjar vid köp av en ny klocka. Vid inköp genomförs det en bankinsättning omgående till kunden, vilket endast görs till svenska konton.

Hur går inspektion- och restorations-processen till?

Nymans Ur 1851 har ett auktoriserat klockservicecenter med förstklassig expertis inom inspektion och restoration. Först sker en bedömning för att bekräfta äktheten, därefter en genomgång av urverk, förpackning och certifikat för godkännande och sedan kontrolleras det att klockan inte har registrerats som stulen av polisen. Nästa steg är restoration, där varje inlämnad begagnad klocka går igenom en rad olika processer för att Nymans Ur 1851 ska kunna garantera att den uppfyller de ursprungliga fabriksspecifikationerna. Restaureringsprocessen inkluderar ultraljudsrengöring och polering av boett och länk, granskning av gångprecision och fullständigt test av gångreserv, vattentålighetstest samt diagnostiska tester av alla klockfunktioner. Vid behov utför urmakarna även en fullständig service av urverket, som tas isär och inspekteras bit för bit, där slitna eller trasiga delar ersätts med original tillverknings delar, för att sedan rengöras, smörjas och sättas ihop igen.

TUDOR HERITAGE CHRONO
(M70330B) lanserades 2013 och har numera blivit ett samlarobjekt som enbart finns tillgängligt på Pre-owned- marknaden.

På vilket sätt är Pre-owned-konceptet värdeadderande för kunder?

Nymans Ur 1851 kommunicerar via sin trade-in service hur högt kundens klockentusiasm värderas, samtidigt som Nymans Ur 1851 är måna om att bidra till en cirkulär ekonomi och strävar efter att skapa en långvarig kundrelation, där målsättningen är att möta kundens behov genom hela livet.

Tack vare en tillförlitlig värdering och service, samt en exceptionell kundupplevelse, läggs grunden för en stark och långvarig kundrelation. Mer därtill skapar trade-in värde för kunden i och med att urvalet av klockor kontinuerligt uppdateras hos Nymans Ur 1851 – där utbudet sträcker sig från sällsynta och vintage till eftertraktade och moderna modeller.

Pre-owned-konceptet på Nymans Ur 1851 erbjuder ett unikt tillfälle för att hitta din unika klocka.

Text: Jenny Wan

Cartier