I takt med musiken

Åtta trendsättare och de klockor de hjälpte till att göra kända.

Det är ingen överraskning att musiker länge haft ett öga för fantastiska klockor. Precis som musik bygger urmakeri i lika hög grad på en kombination av matematik, kreativitet, vetenskap och själ. Från jazzens tidiga dagar till brittisk invasionsblues till modern pop och rap var dessa artister tidiga användare av klockor som av egen kraft blivit legender.

ELVIS – Hamilton Ventura

När kungen tog på sig en futuristiskt asymmetrisk Hamilton Ventura för sin roll i den romantiska komedin Blue Hawaii från 1961 skickade han den in i en berömmelsessfär långt bortom märkets typiska urmakeribana. Men precis som Elvis var Ventura före sin tid, den skapades av den amerikanske industridesignern Richard Arbib och var världens första batteridrivna klocka.

MILES DAVIS – Breitling Navitimer Ref. 806

Historiens mest kända trumpetare – som utan tvekan var en ännu bättre kompositör – var också en av de mest ”stylish” män i hans ålder. Den ständige följeslagare under flera decennier var en Breitling Navitimer referens 806, ofta buren på ett läderband i Bund-stil á la 1970-talets piloter.

JOHN LENNON – Patek Philippe Ref. 2499

Det ryktas att han ska ha fått den på sin 40-årsdag 1980 – bara månader innan han mördades. Lennons kronograf med evighetskalender har sedan dess gått förlorad och var den finns tyvärr höljt i dunkel. Det finns bara två bilder på honom när han bär klockan och han ser ganska nöjd ut på båda.

KANYE WEST – Cartier Crash

Han går alltid mot strömmen och skapade 2019 rubriker när han satte en liten surrealistisk klocka
på sin handled. Medan Crash har varit samlarnas älskling förebådade det faktum, att West bar modellen
i en tid präglad av diamantprydda schweiziska sportklockor, den nuvarande inflationen av återlanserade Cartier-modeller – särskilt Crash.

JAY-Z – PATEK PHILIPPE X TIFFANY & CO. NAUTILUS REF. 571

Han var den första kändisen som sågs med en av de 170 ”omgående klassiska ” Nautilus med babyturkosblå tavla signerade och sålda av Tiffany & Co. När de kom 2021 – var det ingen överraskning att se den på hans handled eftersom han är ambassadör för varumärket Tiffany & Co.

ERIC CLAPTON – Rolex Cosmograph Daytona Ref. 6263 “The Oyster Albino”

”Slowhand” är kändisarnas okrönte kung inom klocksamlande. Även om han har ägt flera unika Patek är han mest känd för sina Rolexklockor – särskilt en silver-på-silver-version med referensen 6263 Daytona. En av bara fyra kända exemplar med samma färg på de små urtavlorna som på huvudurtavlan såldes 2015 på auktion för 1,4 miljoner dollar.

KEITH RICHARDS – Cartier Panthère

Klockvalet för rock ‘n’ rolls ständige bad boy under hela hans storhetstid på 1980-talet var överraskande nog en klassisk Panthère de Cartier i guld. Trots att Richards har ägt och burit många klockor genom åren, inklusive många Cartiers, är han mest förknippad med Panthère – en modell som, precis som Richards, är smidig, omisskännlig och på något sätt flashig och diskret på samma gång.

RIHANNA – Rolex King Midas

I januari visade Rihanna upp en customized Midas när hon promenerade genom Harlem
med pojkvännen A$AP Rocky. Den solida guldpjäsen är den enda Rolex modellen som är designad av Gérald Genta och var ganska lite omtalad tills sångerskan och skönhetsikonen tog den tillbaka
till rampljuset med pukor och trumpeter.

Text: Oren Hartov

Cartier