Ikonisk klocka konstruerad för historisk hästsport

Man brukar säga att bilsport och klockor går hand i hand, det gäller även för hästsport och klockor. Jaeger-LeCoultre och hästsporten polo har skapat gemensam historia i och med 90-årsjubilerande modellen Reverso, en kombination med gedigen historik.

Jaeger-LeCoultres poloambassadör och kapten för teamet Clare Milford Haven i full fart under match. Hennes stora passion är att tävla och hon har vunnit många tävlingar i världen
tillsammans med sitt team.

Spelet går svindlande fort, ryttaren ska inte bara hantera hästen utan också manövrera den långa, två kilo tunga klubban för att träffa bollen. Polo är en tuff och snabb sport och kräver stor skicklighet av både häst och ryttare. Från början var polo en sport bara för män, den har länge varit mansdominerad och fortfarande är majoriteten manliga spelare. Det ändras dock för varje år och antalet kvinnliga spelare ökar stadigt.

Polohistoria

Ursprunget för sporten går långt tillbaka, flera tusen år före Kristus, och det är världens äldsta lagsport. Spelet har utövats av många av de stora fältherrarna som till exempel Djingis Khan och Alexander den Store. Gissningen är ofta att ursprunget kommer från Argentina men så är inte fallet. Sporten är oerhört stor och etablerad i Argentina sedan länge, men beridna nomader i Centralasien spelade tidigt en version av polo som användes som träning för krig till häst. Då kunde det vara upp till 100 män på plan. Dessa ryttare migrerade senare till Persien (dagens Iran) där spelet utvecklades till en nationell sport för militärer och de besuttna. Sporten spreds sedan vidare till Tibet, Kina, Japan och södra Indien.

Det moderna polospelet skapades i Manipur i Indien 1859 av brittisk militär efter att de sett lokalbefolkningen spela spelet. De blev nyfikna och spelet togs vidare till att spelas mellan militärer och teodlare. Intresset spred sig explosionsartat och det sägs att det under sex år etablerade sig på Malta (1868), England (1869), Irland (1870), Argentina (1872) och Australien (1874). Idag spelas det aktivt i 70 länder. Trots att hästarna idag har större storlek än ursprungligen kallas de fortfarande ”pony” och inte häst. De får inte vara för stora, höga eller omfångsrika. Visst är det väldigt läckert med stora hästar men i polo behöver de vara snabba, smidiga, kunna vända på en femöring och inte ha för mycket kropp att bära på. Mindre hästar har större chans att vara explosiva i start och snabba i vändningarna, och Argentina är det land som idag föder upp de allra bästa polohästarna.

Den evigt unga 90-åringen

En polomatch har sin karakteristika, så är det också med Reverso, en klockmodell som man inte tar miste på. Den sticker ut, är klassiskt vacker, extremt tidlös och blir aldrig omodern. Formgivningen med den vändbara boetten är briljant och skapades redan 1931. Till en början var vändfunktionen till för att skydda glaset på klockan under match, men i och med att modellen blev så populär och användarna inte bara var ryttare bars den även som finklocka. Detta gjorde att Jaeger-LeCoultre under senare delen av 1900-talet skapade varianter som till exempel duettomodeller med två urtavlor, en på varsin sida av boetten.

Historisk annons som visar hur man vänder boetten på en Reverso.

Utbudet idag är brett, alla kan hitta sin favorit-Reverso, man som kvinna. Från den enklare modellen i stål med quartzverk till automatverk med avancerade komplikationer. Så är det också för material i boett, med eller utan diamanter, gravyr eller emaljering.

Istället för gravyr kan man välja emaljering som är ett mycket svårt och avancerat
hantverk som blir ett konstverk.

Önskar man gravyr kan Jaeger-LeCoultres skickliga gravörer skapa den exakta gravyr kunden önskar och emaljering gör att klockan också kan bli ett konstverk. Det stoppar inte där; juvelerararbetet med diamantsättning gjord i egen ateljé är också en stor del av Reversons framgång.

Feminint vacker, Reverso One i stål med 27 diamanter.

För att knyta band med företag med liknade historik har Jaeger-Le – Coultre länge samarbetat med det familjeägda företaget Casa Fagliano i Argentina grundat 1892. Deras expertis är exklusiva handgjorda polostövlar i läder, och samarbetet har resulterat i att Casa Fagliano tillverkar läderarmband i bästa kvalité till Reverso. Ett viktigt partnerskap finns också med engelska Clare Mountbatten, markisinna av Milford Haven.

Jaeger-LeCoultres poloambassadör och kapten för laget, Clare Milford Haven.

Hon har tävlat på elitnivå i många år, är journalist och älskar polo. Tillsammans med sitt team har hon kammat hem många vinster i Europa, Amerika, Indien och Sydafrika och är dessutom kapten för Jaeger-LeCoultres poloteam.

Historisk information: The Museum of Polo.

Text: Mia Litström

Foto: Jaeger-LeCoultre

Cartier