Rolex nyheter från Watches & Wonders i Genéve, världens största klockmässa

Rolex visade nyligen upp sina nyheter för 2024.

Modellerna är, som så för så många andra varumärken, en uppdatering av klassiska serier vilket bekräftar att Watches & Wonders ofta är ett tillfälle för att visa uppgradering av både design och teknik. 2024 års kollektion har definitivt ingenting att göra med de färgglada urtavlorna med pusselbitar och olika symboler som de vi såg hos ”The Crown” förra året. Undantaget här kan vara Daytona, som är täckt med diamanter och med det man skulle kunna kalla en ”Pearl Panda”-urtavla. Den mycket efterlängtade GMT-Master II Coke (känd för sin röda och svarta boett) fanns inte med i år, istället visades boettringar i en härlig grå ton och svart (som vi kunde se på förra årets tvåfärgade GMT-Master II) med en touch av Rolex signaturgröna färg för GMT och med ett Oyster- eller ett Jubilee-armband – mycket stilrent.

Om någon hade synpunkter på att Rolex förra året hade tagit ut svängarna för mycket när det gäller färger, så bevisas det i år att Rolex alltid återvänder till sin etablerade plats i centrum av den horologiska galaxen. Om tillgången på klockor med dessa klassiska varianter kommer att bli bättre återstår att se. För många kunder kommer med all säkerhet dessa mer konservativa modeller att vara klockor som kommer att ägas på lång sikt eftersom de är och förblir tidlösa, mångsidiga, robusta och trogna följeslagare vid alla tillfällen – vilket, om man ser tillbaka på de senaste 100 åren, är exakt vad en en Rolexklock alltid var tänkt att vara.

Mina damer och herrar, vänner och familj, här kommer en resumé av Rolex kollektion 2024.

GMT-Master II i stål med grå och svart keramisk boett

GMT-Master II

Två nya Oystersteel-versioner av Oyster Perpetual GMT-Master II – den ena med ett Oyster-armband, den andra med ett Jubilee-armband, båda med en 24-timmars graderad Cerachrom-infattning i grå och svart keramik – en modell som kommer att glädja resenärer med förtjusning för förra seklets underskattade stål-GMT. Förutom en alternativ tidszon pekar den gröna 24-timmarsvisaren på en plats som har känslomässig betydelse för bäraren, det som vi brukar kalla hem. (Om det, för inbitna fans, kommer att vara tillverkarens huvudkontor i Acacias-distriktet mellan Genève och Carouge där verket tillverkades återstår att se.)

Samma gröna nyans används för GMT-Master II-inskriptionen på den svartlackerade urtavlan, och erbjuder ett andra subtilt färgstänk på de utan tvekan mest elegant dämpade uppdateringarna på en klocka med navigationskomplikation som lanserades redan 1982. Men det är inte vilken grön som helst; den är Rolexgrön, så man kan vara säker på lite subtil lyx varje gång du kollar tiden – hemma eller var du än kan råka vara.

Boettstorlek: 40 mm
Urverk: Caliber 3285
Energireserv: 70 timmar
Pris: 10 900 USD på Jubilee, 10 700 USD på Oyster

Rolex Deepsea i gult guld med Cerachrom-infattning

Rolex Deepsea

Det är den första Oyster Perpetual Rolex Deepsea någonsin som presenteras i 18 karats gult guld. Det är också första gången som Deepsea har boettring i Cerachrom-ram och detta är första gången som Rolex separerat Deepsea från Sea-Dweller-serien. Det har blivit många första-tillfällen här.

Den slående kombinationen med guld och den rika blå färgen på urtavlan samt den keramiska boetten undgår ingen i den stora publiken som minglar i Genève på Palexpo kongresscenter i skrivande stund. Men de seriösa dykklock-nördarna är just nu upptagna med att förundras över ett nytt tekniskt mästerverk: kompressionsringen i Ringlock-systemet i detta nya utförande – den del av klockan som är utrustad för att tåla djup på ner till 3 900 meter – är nu tillverkad i keramik.

Teknisk dykinnovation är ett ständigt pågående arbete hos Rolex och Deepsea har alltid varit känd för sitt kompressionsmotstånd. ”The Crown” ger dock inga nya djupsiffror – vilket är bra, eftersom de 3 900 meter som erbjuds sedan Deepseas lansering 2008 utövar ungefär 65 gånger det tryck som en människokropp kan tåla. Keramik erbjuder också anti-deformationsegenskaper, och det råder ingen tvekan om att den här klockans vattentäthet kommer att vara mer robust än tidigare modeller, vilket antagligen bara testas om den tappas överbord mitt i havet.

Tekniska dykklockor som passar för ändamålet trots att de (inte) kommer att användas till det de är tillverkade för är en av branschens grundregler: och förutom att erbjuda ett fantastiskt utseende kompletterar den djupblå urtavlans beundransvärda läsbarhetsfunktioner som Chromalight display, kontrasterande former på timmarkörerna, differentierade visare och triangulär ”noll”-markör på boettringen – också den fylld med Chromalite, Rolex egenutvecklade självlysande material.

Boettstorlek: 44 mm
Boettmaterial: gult guld
Urverk: Caliber 3235 med automatisk upprullningsmekanisk med datum
Energireserv: 70 timmar
Pris: 52 100 dollar

Cosmograph Daytona med diamantram och urtavla i pärlemor

Cosmograph Daytona

Kan en nytolkning av en klassiker vara både trogen och modig? Ja, Rolex bevisar det med dessa två nya uppdateringar av Oyster Perpetual Cosmograph Daytona.

Båda är i 18 karats vitt guld; båda har urtavlor i pärlemor vars kanter pryds av åtta diamanter och tre Chromalight-timmarkörer; båda är dekorerade med en ring av 36 briljantslipade diamanter. Skillnader? Den vars urtavla är vit med mörka kronografräknare kommer med ett Oysterflex-armband; den motsatta versionen av färgschemat kommer med Oyster-armband. Noterbart är att det här är första gången vi ser en blandning av pärlemorns färger från Rolex, och vi kallar dem redan för ”Pearl-pandas”.

Detta är inte den första återlanseringen av ett urverk som ursprungligen skapades redan 1963 för hardcore racingförare för att denna gång vara utan den användbara tachymetriska skalan till förmån för diamanter, vi har dock aldrig hört någon klaga på det. Detta är utan tvekan den mest iögonfallande juvelprydda Daytonan hittills.

Boettstorlek: 40 mm
Energireserv: 72 timmar
Urverk: Caliber 4131 med automatisk uppdragning
Pris: Oysterflex 61 400 $, Oyster-armband 70 100 $

Day-Date 40 & 36 i ädla metaller

Day-Date 40 & 36 mm

Nästan sju decennier efter att Day-Date blev det första armbandsuret att visa veckodagarna i sin helhet har Rolex använt det för den nya versionen av modellen för att visa att man med hängivenhet i små steg för in detaljer som visar att man strävar mot perfektion.

En ny Day-Date 40 i 18-karats Everose-guld introducerar för första gången en ombré-urtavla i skiffer runt vars djupsvarta kant facetterade, dekonstruerade romerska siffror och facetterade markörer i 18-karats roséguld är placerade. (Vissa fans kanske minns annonsen under Oscarsgalan.) En annan, i 18 karats vitt guld, har en urtavla vars vita pärlemoryta påminner om överlappande moln: en effekt som interagerar förföriskt med de tio baguetteslipade diamanterna satta på urtavlan som timmarkörer.

I en ny variant av Day-Date 36, i 18-karats gult guld, ser vi de dekonstruerade romerska siffrorna och facetterade indextimmarkörerna som tidigare reserverats för urverkets större syskon runt en vit lackerad urtavla; i en annan, i 18-karats Everose-guld, har den blågröna urtavlan som introducerades på Sky-Dweller förra året dekorerats med tio baguetteslipade diamanter som timmarkörer.

Presidentarmband – en ikon som skapades när Lyndon B Johnson bar en Day-Date i gult guld 1965 – är given för alla dessa sofistikerade uppdateringar.

Boettstorlek: 40 mm/36 mm
Urverk: Caliber 3225
Energireserv: 70 timmar
Pris: Day-date 40 Ombré-urtavla 41 500 USD, Pärlemor 47 050 USD, Day-date 36 med vit romersk urtavla $35 000, blå med trapetsslipade diamanter $80 000.

Sky-Dweller i rosé och gult guld

Rolex Sky-Dweller

När Sky-Dweller anlände två decennier efter den senaste helt nya modellen som Rolex lade till i sin kollektion (Yacht-Master), som när den lanserades 2012, tolkades som ”The Crowns” bidrag till den dåvarande trenden med gigantiska klockor.

Subtila förändringar har sedan dess visat på långsiktiga mål för kollektionen: det senaste exemplet är dessa två nya 18-karats guldversioner – i 18-karats Everose-guld med en skifferurtavla och 18 karats gult guld med vit urtavla – vardera, för första gången med Jubilee-armband.

Den visar tiden i två tidszoner samtidigt (lokal tid med konventionella centervisare, referenstid i 24-timmarsformat på en off-center tavla) samt erbjuder en årlig kalender (Saros) som automatiskt skiljer mellan 30 och 31-dagars månader, Rolex mest komplicerade armbandsur har också ett Ring Command-system som använder ringen och låter bäraren välja funktioner med lätthet.

Boettstorlek: 42 mm
Urverk: Caliber 9002
Energireserv: 72 timmar
Pris: Everose 52 900 $, Gulguld 49 000 $

1908 i platina med isblå urtavla

1908 Rolex

Rolex kallar den här uppdateringen av ett urverk som lanserades först förra året för ett “visuellt mästerverk”. Tillverkad i 950 platina (vilket i huvudsak hänvisar till 95 procent renhet), den nya versionens isblå urtavla, med sin riskornsstruktur i guilloche-teknik skapar en fantastisk effekt – tillsammans med den bruna alligatorläderremmen.

Namnet som härrör från det år Hans Wilsdorf registrerade sitt varumärke inom high watchmaking. Modellen innehåller andra detaljer som faller inom det ”ultra-subtila, men omöjliga att ignorera när du väl vet att de är där”-kategorin: inte minst avfasningen på de övre kanterna på mitthöljets klackar och en infattning vars släta, kupolformade effekt ger vika för räffling lägre ner.

Det är fantastiskt att se ”The Crown” luta sig mot 1908-serien, eftersom de tidigare Cellini-modellerna som den ersätter och på något vis har den här klockan massor av det. Dessutom är det här Rolex tunnaste klocka, precis som en dressad klocka ska vara.

Boettstorlek: 39 mm
Boettmaterial: Platina
Urverk: Caliber 7140
Energireserv: 66 timmar
Pris: 30 900 dollar

Av: ALLEN FARMELONICK SCOTT

Cartier