Carnegie Bank

En historisk hyllning

En flaska, en provning och två middagsbord – vi blir inbjudna för att uppleva Bollingers senaste lansering R.D. 2007.

Vi har sett fram emot kvällen i flera veckor. Inte bara för att man nu är minst sagt utsvulten på events efter det senaste året men för att vi har blivit inbjudna för att uppleva en blivande raritet från ett av mina favoritchampagnehus – Bollingers R.D. 2007.

Om ett par dagar sker det exklusiva släppet av årgången på den svenska marknaden men ikväll ska vi få njuta av den i ett något annorlunda upplägg på Ulfsunda slott. Madame Elisabeth ”Lily” Bollinger var alltid före sin tid vilket känns lite talande för den privata upplevelse vi har framför oss. Traditionen berättar att hon ofta bjöd in till privata middagar i Maison Bollinger i Champagne där middagarna avslutades med att hon bjöd ner gästerna i källaren för att leta fram, öppna och prova en gammal årgång. Det var en inbjudan och upplevelse som blev så unik att det blev början på Bollinger R.D. och ikväll känns utan tvekan som en ”hommage” till madame Bollingers tradition.

Vi slår oss ner vid ett dukat bord i vår privata svit på slottet utanför Stockholm där vi samtidigt bjuds in digitalt till matsalen i Maison Bollinger för att njuta av en skräddarsydd middag och den senaste R.D. årgången med Bollingers VD, Charles- Armand de Benelet och Denis Bunner, deras Deputy Chef de Cave. Tillsammans tar de oss igenom husets historia och berättar om hur madame Bollingers arbete under sina 30 år som ansvarig för huset skulle ha en bestående inverkan på såväl Bollingers stil som på hela champagnevärlden med utvecklandet av Bollinger R.D. Även om äldre årgångar inte var på modet då så var madame Bollinger inget om inte djärv. Medan av de andra champagnehusen fokuserade under den här tiden på att utveckla ovanliga flaskformer fick hon istället en vågad idé om att marknadsföra årgången som nyligen degorgerats och hade en tydlig vision om att Bollingers absoluta prestige låg i vinet, inte i kärlet.

Den första R.D. (Récemment Dégorgé/Recently Disgorged) lanserades för första gången 1967, då med årgång 1952, och blev i ordens sanna anda en ”fransk revolution”. Det unika i årgången låg i tre anledningar: att det var ett vin som hade fått vila på sin jästfällning i 14 år (något som var väldigt nytt), att det hade en väldigt låg dosage (bara 6 g) i jämförelse med traditionell champagne och det var den första att specificera ett degorgeringsdatum på etiketten. Madame Bollinger skapade därmed en helt unik stil och smak där den aromatiska intensiteten av de bästa årgångarna sattes i kontrast med en friskhet som var resultatet av druvornas naturliga syra vid skörden och som förstärktes av den låga dosagen.

Idag utgör Bollinger R.D. bara en procent av husets produktion och sedan den historiska flaskan 1952 är det bara 27 årgångar som har ansetts värdiga att bli en R.D. Med denna djärva och livfulla årgång, R.D. 2007, ser champagnehuset tillbaka på sina rötter där det upplevs en signifikant kontrast mellan intensiteten av de kryddiga aromerna, tonerna av frukt, brioche och honung och champagnens fräschör. Doften är komplex med toner av honung och brioche följt av kryddiga toner av ingefära och kummin för att sedan gå över till toner av mirabellplommon, torkad aprikos och hasselnötter. Smaken är livfull och ren med toner av gula plommon, valnötter och anis och avslutas med en tydlig fräschör.

”R.D. 2007 förkroppsligar husets dedikation till hårt arbete och madame Bollingers vision. Den understryker vår tro på autenticiteten i vår expertis. Kontrasten mellan den fräscha smaken och den kryddiga, aromatiska intensiteten av Bollinger R.D. 2007 ger en helt ny upplevelse av cuvéen till champagne- och vinälskare”, avslutar Charles-Armand sin berättelse från matsalen i det historiska huset i Champagne. Själva lutar vi oss tillbaka, doftar och smakar ytterligare en gång på det unga, eleganta vinet. Det kommer att bli ännu bättre om ett par år men för tillfället är jag otroligt tacksam över upplevelsen och möjligheten att få prova vad som säkerligen kommer att bli en årgång att minnas, precis som vår kväll på slottet.

Text: Isabel Gracián