Carnegie Bank

Dåtiden, nutiden och framtidens överlägsna segling.

Rolex Testimonee Sir Ben Ainslie är den mest framgångsrike olympiske seglaren genom tiderna med medaljer från fem olympiska spel i rad (fyra av dem guldmedaljer) och är även en fyrfaldig Rolex World Sailor of the Year. ©Rolex/Thomas Laisné

Den fortsatta överlevnaden av vilken sport som helst beror på dess förmåga att ta hand
om framtida generationer. Rolex grundare, Hans Wilsdorf, var alltid uppmärksam på denna kritiska roll som nu ligger djupt rotad i företagets grundfilosofi. Framför allt visar det sig inom seglingen där legender som Rolex Testimonee Sir Ben Ainslie säkerställer, genom sin inspiration och ledning, att seglare som följer i dess fotspår är väl rustade för att upprätthålla den höga standard som krävs.

©Bob Martin for SailGP

En sport för livet

Sir Ben Ainslie vet av egen erfarenhet vilket behov det finns för seniora idrottare att uppmuntra och stödja unga talanger i deras utvalda sport. Britten som började segla vid åtta års ålder är en av de mest erfarna seglarna i sportens historia, den mest framgångsrike olympiske seglaren genom tiderna med medaljer från fem Olympiska spel i rad (fyra av dem guldmedaljer) och en fyrfaldig Rolex World Sailor of the Year. Han leder för närvarande INEOS TEAM UK, som är på jakt efter två av de förnämsta pokalerna inom professionell segling, America´s Cup och SailGP. Men även han har varit nybörjare en gång i tiden, en ung seglare som sökte expertis och ledarskap när han började. Hjälp fanns nära till hands då hans far, Roddy Ainslie, var seglare och hade varit skeppare på Second Life i den allra första bemannade världsomseglingstävlingen 1973.

En annan tidig hjälte var den framlidne Paul Elvstrøm, en Rolex Testimonee vars olympiska rekord slogs av Sir Ben vid spelen 2012. ”Paul var någon som verkligen förändrade seglingen under sin tid”, förklarar Sir Ben. ”Och även om hans utmaning var väldigt annorlunda från min så skrev jag till honom efter London för att berätta att hans prestationer varit en stor källa av inspiration för mig.” Utöver hans far och Elvstrøm så berättar Ainslie att det fanns ytterligare en Rolex Testimonee som såg behovet av att handleda unga seglare som han själv. ”Paul Cayard hjälpte mig enormt när jag började sikta på att ta mig till America´s Cup”, berättar Ainslie. ”Jag vet att Paul fick hjälp av seglare som Durward Knowles (guldmedaljör i segling 1964) och Raul Gardini (ansvarig för Il Moro di Venezia Cup-syndikatet).” Ainslie fortsätter: ”Som en del i mina pågående kampanjer har vi byggt ett team av unga seglare som vi ska hjälpa att ta sig till de seniora lagen. Det är en del av traditionen inom vår sport. Kunskap och expertis förmedlas vidare. Segling är en sport för livet. Man håller inte bara på en kort period och det finns alltid möjligheter att hjälpa kommande generationer.”

Sir Ben Ainslie leder för tillfället INEOS TEAM UK som idag står som utmanare av två av de största seglingspokalerna i världen, America´s Cup och SailGP.

Paul Cayard är också en Rolex Testimonee och anses som en av världens främsta seglare efter att ha utmärkt sig i allt från America´s Cup och Olympiska spelen till jorden runt-segling.

©Rolex/Alexandre de Brabant

©Rolex/Kurt Arrigo

Vikten av att ge tillbaka

Cayard är utan tvekan en av världens bästa seglare efter att ha visat sig överlägsen i en rad olika klasser och berömda tävlingar. Som sjufaldig världsmästare och sjufaldig America´s Cup-veteran blev han också den förste amerikanske seglaren att vinna Whitbread Round the World Race 1998. Han är en tvåfaldig olympier och har tävlat i flera race där Rolex varit samarbetspartner, bland annat Maxi Yacht Rolex Cup, Rolex Fastnet Race och Rolex Middle Sea Race. Han leder för närvarande det amerikanska olympiska seglingsprogrammet. Cayard är också väldigt tacksam för det stöd han har fått under sin resa till elitrankingen och är medveten om behovet av att ge tillbaka. ”Jag är en stor förkämpe för vår sport och vad den erbjuder. Jag har varit privilegierad under min karriär. Jag är för tillfället involverad i att hjälpa till att sätta ihop en samling av nya talanger i USA. Det kräver långsiktig vision, tid och energi.”

60 år av samarbeten

Ainslie och Cayard är idag båda två medlemmar av Rolex Testimonee- familjen, men grunden till Rolex relation med segling började redan 1958 när ett samarbete med New York Yacht Club inleddes, något som idag har blivit en global relation och innefattar en stor variation av klasser och sportaspekter. Med en sådan rik historia bakom sig är bevarandet av traditioner och uppmuntringen av utvecklingen, speciellt de som hjälper till att skydda framtiden, nyckelfaktorer för goda samarbeten.

Rolex association med segling har funnits i över sex årtionden och började med samarbetet med The New York Yacht Club 1958.

Ett delat innovationsengagemang

SailGP, det globala mästerskapet som håller på att omdefiniera seglingen, är ett av de senaste tillskotten i Rolex samling. Som officiell tidtagare är Rolex stolta över att associeras med en serie som kräver sådan precision, dedikering och prestanda från idrottarna och deras båtar. Kombinationen av den avancerade teknologin (som till exempel ”foiling” – att lyfta ett skrov ur vattnet för att minska draget och öka hastigheten) och arbetet med de mest talangfulla seglarna illustrerar ytterligare sportens och varumärkets delade önskan om att konstant fortsätta utvecklas och förnyas.Bortom de högprofilerade tävlingarna finns ytterligare en anledning till att Rolex och SailGP-samarbetet är en naturlig kombination. SailGP Inspire Programme strävar efter att skapa vägar till framgång för unga seglare. Målet är att säkerställa hållbarheten i sporten genom att leverera livsförändrande möjligheter för blivande seglare oavsett varifrån de kommer. Dessa möjligheter innefattar allt från privata lektioner, mentorskap och teambuilding till att sätta ihop de mest framgångsrika seglarna med sportens elit där de får träffa de bästa seglingsidrottarna och tävla på samma banor som sina hjältar.

©Bob Martin for SailGP

Även om de alltid har respekt för sitt historiska arv så ser Rolex alltid till framtiden.

Expertis över generationer

Utöver SailGP och dess familj av Rolex Testimonees så stödjer Rolex prestigefyllda seglingstävlingar, från havsklassiker till ledande kustregattor där expertisen delas mellan kollegor och generationer, från proffs till amatörer (Corinthians). Denna kunskapsöverföring har varit särskilt viktig för att locka fler till havskappseglingen och har visat klara resultat då både Rolex Fastnet Race och Rolex Middle Sea Race har haft rekordstora flottor under de senaste åren. Deltagandet vid dessa krävande tävlingar beror på hur yachterna uppfyller de stränga kvalifikationskraven, däribland besättningarnas erfarenhet. Veterandeltagare ser regelbundet till att unga, oerfarna seglare ingår i deras team. Att dela med sig av sin expertis, passion och kamratskap är grundläggande för att förbättra prestationen och uppmuntra en känsla av solidaritet mellan seglarna.

Kombinationen av avancerad teknologi och seglarnas expertis är bevis på Rolex sökande efter Perpetual Excellence, medan SailGP Inspire Programmes speglar Rolex engagemang i att dela expertisen mellan generationerna.
©Rolex/Kurt Arrigo

Matt Allen, vinnare av den 75:e Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2019, är bevis på att denna oskrivna process verkligen fungerar. Han avslutade sin första tävling 1980 vid 17 års ålder och vann den senare 1983 och han var besättningsman på Challenge II under ledarskap av Lou Abrahams, en ikon inom australiensisk segling. Abrahams själv deltog i 44 Rolex Sydney Hobarts, där han vann två gånger och tävlade i sju Rolex Fastnets innan han drog sig tillbaka från havskappseglingen vid 80 års ålder 2007. Abrahams var högt ansedd för sin glödande entusiasm i att uppmuntra unga att segla allt från jollar till stora havskappseglingar. Tävlingen 2019 markerade Allens 30:e resa söderut från Sydney. Vid den sista prisutdelningen i Hobart reflekterade han över sin vinst men också över sin känsla för en sport som ser vikten av att bygga broar mellan åldersgrupperna. ”Att vinna årets tävling för verkligen samman en hel del historia”, kommenterade Allen. ”Under åren har jag sett otroliga båtar delta, men det är faktiskt människorna som skapar tävlingen: seglarna, vänskaperna, tävlingen. Tillsammans är det de som gör det här och havskappseglingen till vad det faktiskt är.”

Under Rolex Middle Sea Race 2020 upprepade Elusive 2, som skeppades av de maltesiska syskonen Maya Aaron och Christoph Podesta, den enastående prestationen från 2019 när de vann tävlingen för andra gången i rad. Att vinna två gånger efter varandra är ovanligt inom havskappseglingen. Det har inte skett under Rolex Sydney Hobart Yacht Race sedan 1965 och bara en gång sedan 1957 under Rolex Fastnet Race. Den enda tidigare besättningen som gjort det under Rolex Middle Sea Race var Nello Mazzaferros italienska Nita IV 1980. Podesta-syskonens vinst byggdes på en inneboende kunskap, respekt för seglingen och känsla för tävlingen som fördes vidare av deras framlidne far Arthur, en seglingsveteran som deltagit vid 35 Middle Sea Races. ”Förr trodde vi att det bara handlade om tävlingen”, sa Christoph, ”men nu vet vi att vår fars uppgift var att föra samman familjen genom att dela äventyret och upplevelserna tillsammans.” Även om de alltid har respekt för sitt historiska arv så ser Rolex alltid till framtiden. Under den schweiziska urmakarens tidigaste dagar såg dess grundare den växande uppskattningen för en aktiv livsstil när han föreställde sig en banbrytande klocka som skulle vara lika robust, exakt och pålitlig som en marin kronometer. Filosofin bakom att bevara det som har varit för att forma det som ligger framför oss är lika stark idag som den var då.

Förmedlingen av kunskap har varit instrumental i att locka nya seglare till havskappseglingarna, däribland Rolex Sydney Hobart Yacht Race, Rolex Fastnet Race och Rolex Middle Sea Race.

2019 och 2020:s Rolex Middle Sea Race vanns av Elusive 2 och skeppades av de maltesiska seglarna Maya, Aron och Christoph Podesta vars segrar byggdes på den inneboende kunskap och respekt för seglingen och tävlingen som deras far, Arthur, förde vidare.

©Rolex/Kurt Arrigo