Carnegie Bank

Svampfokus

Är svampar den nya grönkålen?

Den ödmjuka svampen är en ny superfood och har knipit första platsen i ett antal nya aktuella och ätbara produkter som säger sig kunna stärka immunförsvaret, tillföra fukt och till och med bekämpa inflammation. Men kan den enkla svampen leva upp till all denna uppmärksamhet? Experterna som vi talade med säger att svamparnas hälso- och skönhetseffekter är legitima men syftar då inte till mataffärsvarianterna eller den psykedeliska drogen. Istället så är dessa eftertraktade svampar en ny klass av superladdade svampar. ”De är faktiskt superfoods på steroider då de är adaptogener,” säger dermatologen Dennis Gross, grundaren av Dr. Dennis Gross Skin Care. Adaptogener är örtläkemedel som kalibrerar deras styrkor efter deras omgivning eller, om de används i tillräckligt starka doser, till våra skönhets- och hälsobehov och hjälper till att bekämpa de fysiologiska effekterna av stress. ”Svampar är experter på att leva långa liv då de har lyckats ta sig igenom miljarder år på jorden,” säger Tonya Papanikolov, en holistisk nutritionist och grundare och VD för Rainbo, som säljer ätbara svampkosttillskott. ”Ur ett hälsoperspektiv ökar de kroppens immunitet och motståndskraft till stress och har även förmågan att öka hjärnaktiviteten.” Skönhetsvarumärken använder sig av svampar för att motverka stressens inverkan på huden, tillföra fukt och förbättra cirkulationen.

Gross använder sig av inkapslad Chaga, Cordyceps, Trametes versicolor och maitake-svampar i sin B3Adaptive Superfoods serum, ögonkräm och fuktkräm. Svampar har också dykt upp i produkter från Moon Juice, Dr. Andrew Weil for Origins, Natura Bissé, Blithe, BeautyStat och Macrene Actives. Precis som kosmetikkemis[1]ten och grundaren av BeautyStat, Ron Robinson, säger så finns det tusentals svampvarianter men väldigt lite data över vad varje svamp faktiskt har för effekt på huden. Men han säger att de som han har provat har hållit vad de lovar. ”När jag skapar formler så letar jag efter föreningar som är anti-inflammatoriska, som tillför fukt och som exfolierar och så vill jag veta om de kommer att ge ett bra skydd mot antioxidanter,”

förklarar han. ”Och svamparna kan kanske göra allt det.” Det börjar också bli allt vanligare att se ätbara varianter i oväntade former som till exempel svamp-lattes på menyerna hos diverse hälsokaféer och kaffebarer. På Two Hands i Tribeca i New York finns en drink med reishi-svamppulver av Wylde One tillsammans med lattes på gurkmeja och matcha-téer. Som Wylde One-grundaren Stephanie Park påpekar så är svampar mer besläktade med människor än med växter vilket gör deras aktiva föreningar mottagliga för den mänskliga kroppen. ”Vi delar ungefär 50 procent av vårt DNA med svamparna,” säger hon. ”I tusentals år har människan haft ett djup anknytning till svampar då vi har sett till dem för deras näring, medicinala och även spirituella förmågor. Och nu även deras skönhetsförmågor.”

Av: Jamie Rosen