Att dricka historia

Sällsynta Viner och Unika Vinprovningar med Gefle Vinkällare

Robert Olsson, expert på historiska viner, driver Gefle Vinkällare och arrangerar exklusiva vinprovningar med sällsynta årgångar. Med 30 års erfarenhet är han ett respekterat namn inom vinvärlden.

Att ha köpt och sålt gammalt vin under 30 år har gett Robert Olsson en expertis som är svårslagen. Han är sommelier, vinkonsult, vinhandlare samt arrangör av vinprovningar.

Fokus ligger på äldre årgångar och hans kunskap är djup beroende på ett tidigt intresse, ett enastående nätverk och att i praktiken ha druckit mängder av historiska viner bland annat från 1700-talet. Inom den snäva men internationella kretsen av entusiaster för ”gammelviner” är han ett välkänt namn. Kunskapsbanken han sitter på är imponerande. Robert Olsson driver tre företag där vinimport är ett, med stjärnkrogar som till exempel Frantzén och Grand Hôtel som kunder och i portföljen finns massor av kända viner. 

Gefle Vinkällare, som företaget heter, är specialiserat på riktigt gamla årgångar och högkvalitativa viner med intressant historia som säljs till restauranger, vilket är självkostnadspris.

– Sortimentet är uppdelat på två delar där den ena består av producenter som vi representerar och i vissa fall har representerat på den svenska marknaden i över 15 år. Den andra delen av sortimentet består av Fine Wine och är väldigt varierande. Vanligtvis är det små tillfälliga allokeringar från USA eller vin från negocianter, främst från Bordeaux och Bourgogne. Och vanligtvis av något äldre årgång, berättar Robert.

– En del av verksamheten innebär att vi öppnar och provar samtliga viner, ofta inom föreningen Svenska Akademien för moget och antikt vin. Där provar vi en mängd utvecklade, mogna och gamla viner och kan kontrollera hur de enskilda årgångarna presterat.

Ytterligare ett ben i verksamheten är ”Drinking History” med tre till fyra tillfällen per år i Sverige och ett till två utanför Sverige, alltid på två- eller trestjärniga restauranger och ofta i Paris. På dessa event är fokus att servera världens absolut mest eftertraktade viner.

– Att dricka historia gjorde man redan för 2 000 år sedan. Under romarriket grävde man ned stora amforor och det var en högtidlig sak redan då att dricka vin som var hundra år gammalt, berättar Robert.

I vinter ser programmet ut så här:

Tid: 16 och 23 november 2024
Plats: Operakällaren
Tid: 11 januari 2025
Plats: Taillevent i Paris

Robert har inga som helst problem att sälja de nio platserna som är tillgängliga på alla middagar – den tionde platsen är reserverad för honom själv – och priserna ligger runt 30 000 SEK.

– Min vinst med dessa middagar är att jag får dricka 15 viner på en middag och jag ser till att vinerna inte ”bråkar med varandra” så att alla kommer till sin rätt. Champagnen kan vara lite yngre, kanske 10 år, dessertvinerna 30 år, starkvinerna kanske 150 år eller mer.

Som exempel jag nämna att senast på Grand Hôtel serverade vi det näst äldsta portvinet som var från 1790.

Gefle Vinkällare

– Jag har ju lyckats hålla mig lite under radarn men gästerna söker upp mig och informationen sker med mun-mot-mun-metoden. Allt sker inofficiellt och det blir fullbokat på en gång. I vinter blir det två middagar efter varandra eftersom det snabbt bildades en ny grupp som tog kontakt med mig när det blev fullt.

Har du någon som förmedlar platserna?

– Bara Amex Centurion, de hittade mig och frågade. Annars sköter det sig lite av sig självt. Det händer titt som tätt att någon hör av sig och har ett kompisgäng som alla är intresserade av historiska viner och frågar om jag kan ordna en provning. Det gör jag gärna, men av lathet helst med gäster som förstår svenska, men jag är flyttbar och kommer gärna till något annat land.

Du var väldigt ung när du började – hur togs det emot?

– Jag hade svårt att hävda mig, jag hade de första vinprovningarna 1997 och jag var bara 20 år gammal och hade bara kunnat handla på Systemet i ett halvår. Men jag hade mycket på fötterna och det sporrade mig.

Hade du någon mentor?

– Den som jag lyssnade på var Carl-Jan Granqvist som 2003 sa till mig att man måste prova excellens. Du måste ut i världen och prova den allra bästa carbonaran. Har man bara ätit hamburgare tycker du inte gåslever är så bra. Jag tog fasta på detta och började jaga de bästa vinerna. Povel Ramel gick bort 2008 och lämnade efter sig en av de bästa svenska vinsamlingarna, ett 40-tal flaskor av både rött, vitt och starkvin.

I samlingen ingick bland annat mogna röda Bordeaux-viner från de klassiska åren -49 och -53 och det framgick med all tydlighet att Povel varit en kunnig vindrickare med klassisk smak.

– Det hör inte till vanligheten att man uppger namn på den som haft samlingen, men här var det klart och tydligt. Jag tycker att man skulle göra det lite oftare för proveniensen är ju oerhört viktig, säger Robert som också berättar att det var i och med försäljningen av denna samling som hans eget intresse verkligen förvandlades till en passion.

– I samlingen fanns sinnessjukt bra viner, och där och då bestämde jag för att ägna mig åt att köpa och sälja gammalt vin. Nischen är smal och jag säljer internationellt via mäklare.

Etiketter blev tidigt ett stort intresse, så även flaskor, och att slänga någon flaska finns inte på kartan, berättar Robert när jag tittar mig omkring i rummet vi träffas i.
I den restaurang han tidigare var delägare i är det extremt högt i tak och en hel vägg är fullproppade med flaskor som han varit med om att dricka ur. Jag får veta att Robert inte säljer något vin som han inte själv smakat.

Kurerar du samlingar?

– Ja, på sätt och vis. Om någon ärvt viner hjälper jag till att sälja av och jag köper från dödsbon, och att kurera som i konstsamlarvärlden vore en fantastisk drömtjänst.

robert@geflevinkallare.se


Text: Britta Rossander

Vill du läsa mer om mat & drink? Klicka här