Carnegie Bank

Unika juveler i Hilma af Klints anda

Juveler som vi kommer att få se när skådespelerskorna Lena Olin och Tora Hallström bär dem vid världspremiären av den kommande storfilmen ”Hilma” i regi av Lasse Hallström.

LENA OLIN och TORA HALLSTRÖM med juveler från Rare Jewelry. Båda bär bland annat Hilma Spiral Thin Ring Half och Lena bär det unika halsbandet Hilma Swan Necklace WG i vitt guld med briljantslipade diamanter (vita 466 stycken och 144 svarta) om totalt 6,10 ct. Pris 399 000 kronor.

Konstnären Hilma af Klint, som var en pionjär inom abstrakt konst, har inspirerat Rare Jewelrys kreativa chef Dannie Larsson till en serie smycken. De är uppdelade på tre kollektioner: Spiral series, Triangle series och Swan series och innehåller alla smycken tillverkade i gult och vitt guld med naturliga diamanter.

– Vissa delar av kollektionerna är unikat som till exempel det magiska svanhalsbandet, andra delar kommer jag att tillverka flera exemplar av så de blir tillgängliga för fler, säger Rare Jewelrys kreativa chef Dannie Larsson.

HILMA SPIRAL
Thin Ring Half i gult guld med 83 briljantslipade diamanter (0,30 ct).
En ring som passar vid alla tillfällen. Pris 18 500 kronor.

Intresset för Hilma af Klint lär explodera efter filmens premiär, och att Rare gör en olimiterad kollektion parallellt med de unikat skådespelerskorna kommer att bära tas nog tacksamt emot. Det finns helt klart ett intresse hos kundkretsen för den här typen av smycken med speciell historia.

– Samarbetet gör jag i samspel med Lena och Tora. Jag har fått välja vilka serier jag vill arbeta med och det är viktigt att Tora och Lena är nöjda med utformningen och vill bära smyckena – så självklart lyssnar jag på dem när det kommer till den slutgiltiga utformningen.

RING I gult guld med 276 briljantslipade diamanter (1,80 ct) är en designmässigt generös modell. Pris 97 000 kronor.

Upprinnelsen till samarbetet är att Dannie, som är mycket konstintresserad, fick höra att Lasse Hallström skulle göra en film om Hilma af Klint och Dannie ville veta mer.

– Jag kände till Hilmas tavlor men inte så mycket om hennes personlighet, så jag började läsa på och undersöka vem Hilma var. Jag försökte förstå och lära mig varför hon målade som hon gjorde. Vad som var hennes inspiration och hur hon kunde vara så oerhört före sin tid och som kvinna på den tiden våga arbeta som hon gjorde, berättar Dannie.

DANNIE LARSSON, kreativ chef för Rare Jewellery, fick nu i höst ta emot NK-Galans pris för Årets Hantverk med motiveringen: Årets vinnare vill förändra vårt sätt att använda juveler och diamanter från grunden – en ambition hon backar upp med gedigen kunskap och distinkt känsla för design.

– Det var en väninna som presenterade mig för Lena Olin och Tora Hallström som båda spelar Hilma på duken men i olika åldrar. Efter det mötet blev jag ännu mer inspirerad, de är perfekta för rollerna.

Det är otvivelaktigt Swan-temat som varit mest krävande. Det har tagit lång tid att arbeta fram designen

Så vitt jag vet har du tidigare aldrig använt en person som inspiration för dina juveler – stämmer det?

– När jag arbetat med mina tidigare smyckekollektioner har jag ofta inspirerats av byggnader, tapetmönster, former i naturen och djur i alla dess raser och arter. Att kunna få inspireras av en svensk banbrytande kvinnlig konstnär, hennes liv och hennes motiv med spiraler, trianglar, cirklar och svanar är en förmån. Jag kände direkt att detta skulle komma att bli en magisk resa för mig i mitt tecknande.

– Spiralen, som var en så vital del av Hilmas formspråk, gav mig genast en idé om hur jag skulle kunna förvandla den till ett smycke, jag såg det framför mig relativt omgående. Jag visste ungefär hur jag ville att örhängena skulle se ut. Men att ta det från idé till färdigt smycke är ofta en lång process. Här gällde det att göra snygga spiraler som både ska passa ett öras form och dess bärares uttryck. Sedan tar det ju alltid lång tid och mycket arbete innan det blir klart.

ILMA SPIRAL
Earrings Full i vitt guld med 862 briljantslipade diamanter (3,50 ct) placerade både på framsida och baksida av hängena. Pris 175 000 kronor.

I Spiral-temat ingår en enastående ring i gult guld med vita naturliga diamanter där man klart och tydligt även ser stråk av Rares tidigare design för ringar.

– Jag har valt att göra både örhängen och ringar i två olika versioner, ett set anpassat för Lena Olin och det andra anpassat för Tora.

Du har satt stenar även där de inte är mitt i synfältet, smyckena är dekorerade även där det inte är självklart. Varför?

– För att jag vill att det ska vara perfekt från alla håll. Det känns bättre när det är helt igenom välarbetat.

EN LÄTTBUREN variant inspirerad av Hilma af Klints välkända svanmotiv, Hilma Swan Wing Necklace i vitt guld med 212 briljantslipade svarta diamanter (0,57 ct). Pris 26 500 kronor.

Vilka juveler var svårast att göra? Du har ju hållit dig ganska strikt till Hilmas formspråk vilket kanske är begränsande i formgivningsprocessen.

– Det är otvivelaktigt Swan-temat som varit mest krävande. Det har tagit lång tid att arbeta fram designen. Halsbanden har både fasta och rörliga delar och här har jag jobbat med både vita och svarta diamanter. De har också infattade diamanter i både vitt guld och svart rhodinerat vitguld. Att dessutom få en ganska stor svan att passa till ett öra och fortfarande känna att den är graciös har varit kinkigt, berättar Dannie.

Text: Britta Rossander