Carnegie Bank

Legendariske sushimästaren Masa Takayamas restauranger i Las Vegas har stängt

BarMasa och Tetsu ger plats för heta kändisstället Catch.

Inte ens en av världens skickligaste och mest berömda sushikockar är immun mot restaurangbranschens svängningar och nedgångar.

Masa Takayama, mannen bakom den trestjärniga Michelin-krogen med samma namn i New York, har stängt sin högprofilerade sushirestaurang BarMasa och teppanyaki-krogen Tetsu i Las Vegas. Det kom knappast som någon överraskning. Ledningen för kasinot Aria, där restaurangerna var inhysta, har i nästan två år, sedan kontraktet löpte ut, signalerat att de tänkt ersätta dem.
BarMasa öppnade 2009, tillsammans med den exklusiva och mycket dyra omakase-restaurangen Shaboo, som låg inbyggd i BarMasa. 2012 ersattes Shaboo av Tetsu, med teppanyaki-grill. En ny version av Tetsu har nyligen öppnat i New Yorks Tribeca-distrikt, efter flera års förseningar på grund av svårigheterna att bygga inuti ett 150 år gammalt hus.

Den japanske kockens första försök i Las Vegas blev lika lyckat som i alla andra städer där han öppnat restaurang. När han kom till Los Angeles på 1970-talet bidrog han till att utveckla stadens kärlek till sushi. Flytten till New York 2004 och öppnandet av Masa blev en dundersuccé, och Masa belönades som första japanska restaurang i USA med tre stjärnor i Guide Michelin. Ett tag ansågs BarMasa vara ett av Las Vegas allra bästa sushiställen. Glansen har dock avtagit på senare tid, i synnerhet med tanke på att alla visste att dess dagar var räknade.
I februari meddelade Aria att kändiskrogen Catch i höst tar över utrymmet efter BarMasa. Catch, som redan är etablerad i New York och Los Angeles, tar med sig sin lysande fisk- och skaldjursmeny till The Strip i Las Vegas och sin klubbliknande restaurang. Helt perfekt för Vegas, faktiskt.