Carnegie Bank

Två nya whiskies från obskyra destillerier

Sällsynta fatstarka single malts som brukar ingå i två berömda blender

Sedan grundandet 2014 har den schweiziska oberoende buteljeraren Chapter 7 samlat på sig en imponerande samling med okända skotska och irländska whiskies. Ägaren Selim Evin har visserligen inte lyft ett finger för att själv producera en enda droppe av den ädla gyllene spriten, men han har onekligen varit framgångsrik i att spåra upp godbitar. Evin har sin skotske farfar och hans passion för whisky som främsta inspirationskälla bakom Chapter 7, och han har hedrat hans minne med en samling som innehåller flera hittills otillgängliga whiskies från obskyra eller nedlagda destillerier som Miltonduff, Tormore och Cambus. Nyligen lades ytterligare två 9-åriga ”vad sa du att den hette?”-whiskies till portföljen: Allt-a-Bhainne (ca 550 kr) och Aultmore (ca 600 kr).

Allt-a-Bhainne, i utkanten av Dufftown i Speyside, byggdes 1975 av Seagram, främst för att bidra med maltwhisky till firmans Chivas Brothers-blender. Chivas nuvarande ägare, Pernod Ricard, stängde destilleriet 2002 men återöppnade det 2005 då efterfrågan på märket ökade. Den aktuella buteljeringen kommer från ett enda fat som fylldes 2008 och gav 321 flaskor i fjol, med en fatstyrka på cirka 60 procent. På grund av den höga alkoholhalten är det inte whisky som bör drickas ren, men med några droppar vatten öppnar den upp med aromer av röda bär och vanilj, tillsammans med salta toner som ökar komplexiteten. Finishen är kort men intensiv.
Aultmore är ett annat Speyside-destilleri som mestadels bidragit till en välkänd blend – i detta fall Dewars. Det grundades 1896 och har sedan dess lagts i malpåse och återupplivats åtskilliga gånger. Den 9-åriga Chapter 7-buteljeringen har en tuff fatstyrka på 62 procent men lyckas nå en finkänslig balans mellan sötma och krydda, med föga spritighet. Den stoltserar med en krämig munkänsla och rökig finish som dröjer sig kvar och ger mersmak.