Götrich skrädderi är ett utav Europas äldsta herrskrädderier och har funnits i Stockholm sedan 1700-talet. Som skräddare för en lång rad svenska kungar, adelsmän, politiker, affärsmän och kulturprofiler har de varit ett självklart inslag i den svenska societetens vanor. Sedan mitten av 2019 har företaget dessutom slagits samman med den anrika väsktillverkaren Baron.
I sex generationer, sedan 1730, drev familjen Götrich sitt företag. Den sista generationen skräddare i familjen, Christer och Bengt, är än idag välkända profiler bland Sveriges äldre välklädda gentlemän. Christer ärvde familjens skrädderiverksamhet och drev den vidare till sin död, medan Bengt öppnade den välkända konfektionsbutiken på Mäster Samuelsgatan under samma varumärke.
I slutet av 2017 sålde familjen verksamheten för att säkerställa att traditionen skulle leva vidare. James Sleater och Ian Meiers, ägare av Englands största skrädderi Cad & the Dandy, blev då tillsammans med finansmannen Joakim Hartzell och entreprenörerna Simon Berg och Erik Mannby nya ägare.
– Vi blev inspirerade av tanken på att förvalta det fantastiska arv som finns i Götrich, och kände samtidigt att det saknades ett modernt alternativ för yngre män som vill klä sig väl i skräddade plagg. På samma gång såg vi hur ett nytt intresse för riktigt skrädderi växte sig allt starkare internationellt i sociala medier och livsstilspress. Med kombinationen av den fantastiska ateljén på Götrich och den otroliga infrastrukturen vi fick tillgång till genom Cad & the Dandy kände vi verkligen att vi hade något att tillföra Stockholm, säger Joakim Hartzell som nu är VD i företaget.
Sedan i somras har Götrich slagit ihop verksamheten med det anrika svenska väskföretaget Baron, vilket gör att bröderna Gustaf och Jan Carl Adelswärd numera också är delägare. I lokalerna på Humlegårdsgatan 19 ligger ateljén en trappa ned och på gatuplan finns utrymme för provningar och konsultationer samt en avdelning med butik för accessoarer och väskor från Baron.
En omsorgsfull transformation
Ett skräddarsytt plagg börjar alltid med att ett unikt mönster skapas för varje kund. Mönstret behålls sedan och uppdateras och utvecklas tillsammans med kunden. Det här är en process som traditionellt har skett på papper, men som nu har digitaliserats.
– Vi har moderniserat de steg i processen som inte förändrar slutprodukten, medan alla moment som påverkar hur plagget blir får förbli intakta. Samma hantverk och noggrannhet måste genomsyra det vi gör. Å andra sidan kan vi idag erbjuda ett betydligt bättre pris, vi har sänkt prisnivån på en tvådelad skräddarsydd kostym från 36 000 kr till 13 000 kr, och då krävs det förändringar i hur vi jobbar. Vi lägger lika många timmar på varje sömnadsmoment men arbetar med att ta bort tidstjuvar runt omkring.
Man drar även nytta av Cad & the Dandys infrastruktur för tyginköp, vilket ger betydligt bättre priser från leverantörerna genom större volymer. Dessutom har Götrich tillgång till två stora ateljéer med sammanlagt 130 skräddare som är en enorm skillnad mot sina tre egna skräddare. Digitala mönster kan enkelt delas och printas ut i den ateljén som har kapacitet just då.
– Med större volymer kommer möjligheten att förbättra både processen och priset, fortsätter Joakim.
Steg-för-steg
Första steget när man skräddarsyr ett plagg är alltid en konsultation. Då går kunden och skräddaren tillsammans igenom behov, estetiska preferenser, och om det finns något specifikt som plaggen ska användas till.
– Vi hjälper kunden att förstå hur behoven kan omsättas. Är konventionen viktig för bäraren och tillfället? Kommer det att vara varmt eller kallt, eller ska plagget bäras året runt? Ska det slitas på daglig basis på ett kontor, eller är det ett plagg som ska tas fram när det vankas fest? Vi vill skapa plagg som verkligen passar för sitt ändamål och som kan hålla länge.
Efter konsultationen och måttagning sys en så kallad ”toile” upp, det vill säga en första prototyp av plagget i ett billigt tyg som inte ska användas i slutversionen.
– Det finns många dimensioner av kroppen som man inte enkelt kan fånga med ett måttband, det kan handla om sluttningen på axlar eller hur armarna hänger. Första provningen syftar till att se hur mönstret som vi skapat funkar på den unika bäraren.
Efter att toilen provats så plockas den isär och mönstret ändras digitalt. Det tyg som kunden valt kan nu skäras till och plagget sys. Vidare följer provning nummer två och efter det sker mindre justeringar på plats i ateljén i Stockholm.
– För alla våra plagg sker minst 15 procent av handarbetet i Stockholm. För vissa plagg syr vi allt här på plats, men att ingå i ett större sammanhang ger oss fördelar i kapacitet. En skräddarsydd kostym tar omkring 50 till 60 timmar att sy, med vår nuvarande bemanning så skulle vi inte kunna producera så mycket som vi har efterfrågan för.
Totalt tar det vanligtvis mellan 10 och 12 veckor från den första konsultationen till att plagget är färdigställt – så det gäller att ha lite framförhållning.
– Många av våra kunder är återkommande, så de lär sig successivt att tänka några månader fram i tiden, även om det ibland kan bli lite panik inför ett bröllop eller så, säger Joakim och skrattar.
Ny satsning på konfektion
Under 2020 kommer Götrich att satsa på en egen kollektion av konfektionsplagg.
– Vi kommer att sy alla plagg i samma ateljéer som de skräddarsydda plaggen med samma hantverksnivå och kvalitet. Det blir fokus på vad vi brukar kalla för ”casual tailoring”, såsom flanell- och manchesterbyxor, uddakavajer, och rockar. Det gör att vi ska kunna nå även de kunder som inte bor i Stockholm, eller de som inte har tillräcklig framförhållning!