Rosersbergs slott – den uppländska pärlan

På Rosersberg har ingenting förändrats sedan 1860. Sommaren det året lämnade änkedrottningen slottet för sista gången. Hon skulle fylla 83 år i november och avled i december samma år. Sedan dess har ingen bott i huvudbyggnaden, vilket gör att vi än i dag kan vi njuta av den praktfulla empiren från drottning Desiderias dagar med de stora festerna. 

Rosersbergs slott började byggas 1634 och färdigställdes fyra år senare. Namnet kommer från grundaren Gabriel Bengtsson Oxenstiernas mor som härstammade från ätten Tre Rosor.

Under 1600-talets andra hälft lät sonen Bengt Oxenstierna modernisera slottet i barockstil med hjälp av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre.

År 1747 köptes slottet av friherre Erland Broman. Tio år efter dennes bortgång löste svenska staten in godset och i och med att unge hertig Karl (sedermera Karl XIII) fick förfogandet blev Rosersberg ett kungligt slott. Hertig Karl lät under ledning av Jean Eric Rehn genomföra både ombyggnad och skaffa ny inredning.

Den 5 november 1810 blev det klart att Karl XIV Johan Bernadotte blev kronprins av Sverige och han adopterades av Karl XIII och Hedvig Elisabet Charlotta. Åtta år senare dog föräldrarna och Karl XIV Johan ärvde då rätten till Rosersberg. Han använde slottet flitigt tillsammans med sin franska hustru Desideria, tidigare fästmö till Napoleon.

Det unga paret tillät år 1818, när de blev kung och drottning av Sverige, empiren att slå ut i full blom på Rosersberg. Efter Karl XIV Johans död år 1844 använde Desideria Rosersbergs slott som änkesäte.

Franskfödda Desideria ansågs av svenskarna vara originell. Hon brukade vända på dygnet; sov på dagen, åt frukost sent på eftermiddagen och var vaken nattetid då hon ofta promenerade runt i slottsparken. Det sägs att hon fortfarande visar sig ibland…

Rosersbergs slott och kungsgård ägs idag av staten och förvaltas av Statens Fastighetsverk, och det är Kungliga Hovstaterna som driver slottets huvudbyggnad som museum. Eftersom ingen har bott på slottet efter Desideria har inte heller någon boende slitit på inredningen så allt har fått åldras med patina. Det finns möjlighet att se och njuta av den fantastiska inredningen under guidade visningar. I flyglarna, slottsstallet och närliggande byggnader drivs idag hotell- och konferensverksamhet där även arrangemang av bröllop ingår med möjlighet till vigsel i slottets kapell.

Britta Rossander