Carnegie Bank

Svenskt hantverk från Dalarna

Martin Key tillverkar jackor med livslång kvalitet – För Martin Key är det kompromisslösa ett kännetecken. Det är med passion, beslutsamhet, mod och fingertoppskänsla för detaljer han arbetar. Det näst bästa är inte
ett alternativ.

Martin Key lämnade som tjugoåring hemorten Varberg och ett liv som lovande basketspelare, med spel på elitnivå, för praktik på Svenska Moderådet. Han blev sedan stylistassistent, bland annat på ACNE. Det var under deras första modevisning i Sverige som längtan efter ett eget varumärke kom. Det blev tio år inom modeindustrin med flera år som designer för ett av Sveriges största herrmärken online. Det var med dessa erfarenheter i bagaget och viktiga lärdomar i hur man bygger kollektioner, skaffar tillverkning och har koll på produktion som han bestämde sig för att 2013 satsa på ett eget varumärke – Martin Key.

Erfarenheten han tillskansat sig under alla dessa år har gett Martin en total överblick över alla delar i arbetet med att få fram ett plagg, från skiss till galge. Han är något så ovanligt som självlärd och har under årens lopp förstått hur viktigt bästa kvalitet och bästa hantverk är.

Oktagonen med sina åtta kanter är formen som symboliserar det Martin står för. Ett ord för varje hörn; Passion Through Determination And Guts Is My Key. När vi ses i den nyöppnade butiken på Birger Jarlsgatan 18 i Stockholm ser jag att på vänstra handens ringfinger sitter en stor guldring(vigselringen i egen design) med en kraftig oktagon och på handleden sitter en matchande Audemars Piguet Royal Oak (klocka med boett i form av en oktagon).

Välvalda och välgjorda detaljer är ett av Martin Keys kännetecken.

Martin gör svensktillverkade skräddarsydda skinnjackor till kvalitetsmedvetna män och kvinnor. Under flera år har han levererat skinnjackor till världseliten inom musik och idrott tills det blev dags att visa stockholmarna snygga jackor, skor och accessoarer i skinn i egen butik. – Att det blev skinn var en fråga om kvalitet och hållbarhet, säger Martin.

Kunden får vara med hela vägen och välja detaljer till sin Keyjacka. Bespoke har varit nyckeln till framgången för Martins jackor.

Svart är grundfärgen i kollektionerna och står för elegans och rock’n’roll och Martin har ett skickligt öga för detaljer. På insidan av de skräddarsydda jackorna sys en röd söm runt en oktagonformad skylt i 925 silver eller 18 karats guld med kundens namn ingraverat samt plaggets produkt-ID där pricken över i:et i namnet Martin är en diamant.

Jackorna sys i Malung i Dalarna, accessoarerna tillverkas i Stockholm och skorna är handgjorda i italienska Ancona på en fabrik med tredje generationen på plats i verkstaden. Det är svenskt hantverk i sömnaden av plaggen och det är PG Elfström som står för det. Där har man i nästan 85 år som familjeföretag tillverkat och sytt skinnplagg. När ekonomin brakade samman för PG Elfström under hösten 2020 klev Martin in och köpte företaget.

– De är de enda som kan sy på det här sättet, och jag har ju köpt deras tjänster i flera år och tycker det är viktigt att de kan finnas kvar, säger Martin. Helen Matsson, som arbetat där i över 30 år och nyligen fick besked om att hon återigen får fast anställning, tycker att det är ett nöje att arbeta och sy i de exklusiva material som Martin använder.

Martin tillsammans med Helen Matsson (med 30 år på företaget) som syr jackorna och som även gör mallarna.

– Jag har en förkärlek för kvalité och vill göra produkter som kan gå i arv och att ha en egen produktionsfacilitet är en dröm som blivit verklighet, säger Martin. Varje jacka är unik och sys upp efter kundens önskemål, och den senaste nya kollektionen Back To The Roots är tillverkad av material från Skandinavien som älg-, hjort-, ren- och laxskinn. Att ta i plaggen är en ren njutning, skinnen är så lena och genom användning blir de bara bättre. Plaggen lovar att ”Ju mer du använder mig, desto vackrare blir jag.”

Exklusivare än så här kan det knappast bli. Beläggning i äkta guld dekorerat
med ”diamond dust” (små äkta diamanter).

Skinnen Martin använder kommer från noga utvalda garverier som garanterar kvalitén. Han anser att det är extremt viktigt att ha kontroll över varje detalj, därför används bara skinn som han vet var de kommer ifrån. Allt tillverkas på order från kund vilket gör att överproduktion och restlager av tyger med mera minimeras.

Vissa material från farmade djur kräver korrekta certifikat vilket
Martin är extremt noggrann med.

– Nästa steg är att ta till vara på skinnen från den svenska jakten. Då får vi veta vem jägaren är, var och när djuret är skjutet, berättar Martin. Varje möte med kunden börjar med en presentation av kollektionen för att välja modell, material och göra plagget custom-made.

Förutom att välja skinn har kunden möjlighet att välja slutfinish på övrigt material i jackan, som till exempel pytonorm innanför blixtlåset vid ärmslutet och det är inte ovanligt att beställaren vill ha den med diamanter vid fjällskikten. Det finns ingen övre gräns för vad som är möjligt att göra och för att ”pimpa” jackan. Ofta sitter dessa specialdetaljer lite gömda, som att ha minken inåt i kappan, det är bara ägaren som vet…

 – Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Martin. Butiken på Stureplan är en mötesplats till vilken man bokar tid för ett möte. Där kan man se och känna på grundkollektionen av jackor, accessoarer och skor och utbudet har precis utökats med en damkollektion. Nyligen lanserades även martinkey. com med en webshop för en kollektion med ready-to-wear. Drömmen är att Martin Key ska bli ett världsledande lyxvarumärke. Han berättar att i affärsplanen ligger också att starta Martin Key Foundation för att kunna ge tillbaka till världen så den kan bli lite bättre än vad den var när han började.

Som nybliven pappa med nyöppnad butik i Stockholm och ett starkt varumärke är livspusslet för Martin en konst. Han avslutar vårt trevliga samtal med: – Planen är att inom tre år ta familjen till Los Angeles för att öppna butik nummer två. Detta är bara början på vår kommande resa.

Text: Britta Rossander