Porsche på hal is

Porsche på hal is

Det isande vackra vinterlandskapet ser ut att vara taget från en saga. Att få köra en av de bästa sportbilarna i denna miljö är inte bara balsam för själen, utan också bland det roligaste man kan göra. Har man dessutom ett passionerat intresse för Porsche är detta ett näst intill givet val.

Att testa bilar på is är inte bara löjligt roligt utan det är också ytterst lärorikt. Exakt detta har vi fått erfara. Missar man en millisekund i fokuseringen ute på isen eller är man för ivrig eller till och med reagerar för sent far man ut i snön eller gör en ofrivillig snurr, detta hände minst ett par gånger under körningen. Och att bromsa vid halt underlag i högre hastighet är riktigt roligt men det visar också hur fruktansvärt lång en bromssträcka kan bli med halt underlag, eller gör man en undanmanöver bevisar det också hur mycket hastigheten betyder för utgången.

LÅNGT BORT
En härlig skyltning visar hur högt upp i norra Sverige banorna ligger.

Att då, under kontrollerade former, få fara fram på en naturlig sjöis med plogad bana i olika formationer blir ett minne för livet och framför allt en riktigt utmaning. För hur lätt det än ser ut vara kan underlaget plötsligt överraska. Det är lätt att man är lite för ivrig på gasen eller inte är tillräckligt snabb i returen på styrningen. Men när man får till det är det istället en extremt skön och härlig känsla. Man får uppleva att man kan vara ett med bilen.

”Många skratt och jubel blev det, men med tillhörande kloka och lärorika ord från instruktörerna. Att sedan norrskenet gav sig till känna gjorde det hela ännu mera magiskt.”

Porsche Ice Experience är precis som det låter. En fantastisk upplevelse där man får köra flera olika aktuella Porschemodeller i ett läckert snölandskap i Arvidsjaur som ligger högt upp i norra Sverige och som dessutom är ett Mecka för iskörning. De olika banorna gör att man får träna på olika moment, och är man en mer erfaren förare på is kan man finslipa på sin körfiness samt göra det bara för att det är en härlig körupplevelse i häftig vintermiljö – eller så kan man göra det för att vässa till sin kompetens som förare.

Här ges det chans att utvecklas eftersom det finns instruktörer som guidar genom de olika momenten och som kan både bilar och bana in i minsta detalj, och framför allt bilarna. Det är just det som gör det extra roligt också eftersom de alla är specialutbildade hos Porsche vilket gör att de kan berätta, förklara och instruera in i minsta detalj om bilarna. Det är mycket man kanske inte annars skulle tänka på. Här levereras handfast information på ett otroligt bra sätt direkt på plats och in action eftersom de också visar i praktisk körning.

Det som framför allt är riktigt spännande med att få prova på is är deras modell Taycan. En elbil på is är något alldeles speciellt. Snön dämpar och gör att det inte blir något vägljud, man svischar brutalt fram med en enorm urkraft där bilen ger ett maximalt vridmoment redan från början, man bara touchar gasen och det är fullt vrid. Det var den roligaste utmaningen! Men man ska inte försumma förbränningsmotorn som är en fröjd att köra med och där är halva nöjet faktiskt motorljudet. Dessutom är det nästan lättare att samspela med bilen när man hör ljudet på ett helt annat sätt, och kraften kommer inte lika plötsligt som med eldrift.

VACKER VY
Körningen sker på enastående banor i olika utmanande formationer.

Det enda som kommer upp när man tänker på detta event är magi. Att slutligen få ta emot ett diplom gör en förstås mycket stolt, och det kanske inte är det som är det viktigaste inför framtida bravader men det är framför allt ett fantastiskt minne att pryda väggen med när man kommer hem.

Text: Mia Litström

Foto: Armin Hadzic

Porsche GT3