Stjärnbilens revolution

År 1966 var en framstående årgång inte bara för Bordeaux, utan även för bilar och populärmusik. Den brittiska invasionen sköljde över ungdomarnas fantasi, där The Beatles och The Rolling Stones tävlade om topplaceringarna på musiklistorna. Aston Martin låg också överst i sin liga med den nyligen lanserade DB6 – en sportbil som tillsammans med italienska märken representerade det allra främsta av prestanda och stil. På sommaren samma år kostade den då 22-årige rockern Mick Jagger på sig en helt ny, midnattsblå DB6, som såldes för ungefär 140 000 kronor. Detta nu berömda foto av den då 19-årige Gered Mankowitz fångade den långhåriga, bombastiskt klädda sångaren sittande på gatstenarna på en plats strax bortom Londons Baker Street framför det senaste förvärvet. Både bil och sångare känns omedelbart igen tack vare sina unika munnar – drag som fortsätter att definiera de båda legenderna än idag. 

TIDSLINJEN

September 1963
Aston Martins DB5 har en stjärnroll i Goldfinger som den hemliga agenten 007:s val av transportmedel. Paul McCartney och George Harrison köpte varsin DB5.

Oktober 1965
Aston Martin lanserar DB6 vid London Motor Show.

Juni 1966
The Rolling Stones spelar in ”Paint It Black”. Låten skjuter iväg till förstaplatsen i USA och Storbritannien.

Sommaren 1966
En nyrik Mick Jagger köper en egen DB6, med registreringsnumret KJJ4D. Paul McCartney köper också en.

Augusti 1966
Micks Aston möter en lastbil från Kraft Foods på Great Titchfield Street i London. Lastbilen vinner.

Oktober 1966
Playboy bunnies pryder Aston Martins stånd vid London Motor Show och höjer DB6:ans attraktionskraft.

Januari 1971
Den sista DB6 rullar ut från fabriken i Newport Pagnell.

Maj 2014
Ett silvergelatintryck i original av Gered Mankowitz bild av Mick Jagger och hans Aston Martin DB6, taget strax innan krocken, säljs på auktion av Bonhams i London 48 000 kronor.

Porsche GT3