Carnegie Bank

Slipning och design i skön kombination

– Ordet lagom ingår inte i min vokabulär. Varför ska vi nöja oss med att det är de briljantslipade diamanterna som glittrar mest av alla ädelstenar? För Rare Jewelry har vi utvecklat en ny slipning med visionen att lyfta andra ädelstenar till en nivå av briljans som tidigare var reserverad för diamanter. Ett koncept vi döpt till Rare-Cut, säger Dannie Larsson.

År 1919 formgavs den runda briljantslipningen av Dr. Marcel Tolkowsky (1899-1991). Han hade studerat hur ljuset studsar mellan en diamants olika ytor. En briljantslipad rund diamant har idag 57 fasetter, men ibland kan kuletten, alltså spetsen längst ner, ha en extra fasett och då räknar man till 58 fasetter. Briljans är reflektioner av ljus och dess proportioner som tillsammans definierar den briljantslipade diamanten, vilket Tolkowsky matematiskt räknade ut.

– Man kan faktiskt uppfinna hjulet igen. Jag vill inte använda ädelstenar med ”lagom” fasettering när vi kan få ut ännu mer skönhet ur en sten genom att addera fasetter i form av en ny slipning. Våra ädelstenar med Rare-Cut tar plats och kommer att tävla med diamanterna genom sin prakt.

Dannie söker ständigt efter nya sätt att formge smycken. 

– Jag har ställt följande fråga till mig själv: Vad kan man göra mer med ett smycke än att teckna en vacker design och välja de dyrbaraste ädelstenarna? 

Därför tittar Dannie Larsson istället på smycket i sin helhet och delar upp det för att gå in på detaljnivå.

– I våra smycken ska inte bara de briljantslipade diamanterna ta plats! Jag vill att alla ädelstenarna ska stråla, både med färg och fasettering som gör att ljuset bryts på flera ställen än normalt och därför glittrar ännu mer. Jag nöjer mig inte med döda ytor när jag vet att jag kan få stenarna mer levande och vackra från alla håll i alla vinklar. Men när vi letar stenar som ska slipas enligt Rare-Cut så väljer vi bara de av högsta kvalitet och utan inneslutningar. Ibland tar det månader innan vi hittar den perfekta stenen, säger Dannie.

– Vårt koncept bygger på svenskt hantverk av yppersta klass och vi har i dagsläget tagit fram fem olika Rare-Cuts. För den första ringen har vi slipat en rektangulär morganit, en sten som normalt slipas enligt smaragdslipningens regler vilket kan göra att stenen ser ut att vara lite ”död” i mitten. Nu har vi adderat fasetter så att stenen, trots sin rektangulära form, kan glittra mer och inte ha några döda ytor.

Morganiten är en sten som sägs symbolisera kärleken i våra liv, berättar Dannie.

– Vi har valt att sätta in de första Rare-Cut-stenarna i en limiterad upplaga av Sif-ringen. Designen för just denna ring är ritad för att maximera glittret och ljusinsläppet till morganiten. Vi har därför valt att fatta diamanterna i ett gallerimönster runt morganiten. 

Britta Rossander