Plånbok eller korthållare i elegant design

The Ultimate Gift Guide – Nr.7

Modellen Béarn från Hermès gör det lätt att hålla ordning på viktiga saker som måste få plats i en plånbok. Den innehåller flera fack för kreditkort, mynt och sedlar. När den är stängd glider en läderflik in i ett H-format lås, en riktig klassiker i strutsskinn.

Modellnamnet kommer från sydvästra regionen i Frankrike, en provins vid Pyrenéerna. Kuriosa är att i Alexandre Dumas serie om de tre musketörerna kom huvudpersonen d’Artagnan från Béarn, och att såsen bearnaise skapades 1836 till invigningsmenyn för restaurangen Le Pavillon Henri IV i Paris. Restaurangen hade fått namn efter den franske kungen Henrik IV, bördig från det sydfranska Béarn, och kocken döpte därför såsen till Sauce Béarnaise.

Plånboken Béarn från Hermès är tillverkad i strutsskinn vilket känns igen på fjädersäckarna som ger det unika prickiga mönstret. De första farmerna för struts där allt på fågeln togs till vara startade i Sydafrika 1850. Idag är materialet en lyxartikel med stor efterfrågan och den invecklade och specialiserade produktionsprocessen gör lädret dyrbart. Det är ett organiskt material som bara blir vackrare med tiden. Bra att tänka på är att bläck, läppstift och parfym kan göra märken, men med rätt vård behåller plånboken både sin skönhet och mjukhet över tid.

AV: Britta Rossander