Den skräckblandade förtjusningen av en semester utan bagage

Vissa destinationer ser till att du har precis allt du behöver när du kommer fram. Men kan verkligen en enkel styling på plats funka? 

Av allt på listan över det människor älskar med att resa – flykten, äventyret, romantiken – så ligger packningen aldrig speciellt högt. Oavsett hur dyr din garderob än må vara, att trycka ner det i en resväska, få in det i bilen och dra omkring det på flygplatser och hotell, så finns det nog ingen som ser det som särskilt roligt. Att skicka bagaget i förväg minskar bara en del av huvudvärken. Men Ocean Club, Four Seasons makalösa lyxresort på Bahamas, har en ny lösning: packa helt enkelt inte alls. Kom bara som du är, som par eller som ensamresenär, och låt deras egna stylister styla dig från topp till tå, ända ner till nya Versace-underkläder.

Faktum är att deras ”No Luggage Required”-paket börjar faktiskt redan ett par veckor innan du anländer med ett enkelt frågeformulär som täcker det du gillar och inte gillar, din personliga stil, storlekar och färgpreferenser. För att kanske hålla en nivå av diskretion efterfrågas inte din längd och vikt, men däremot ditt yrke och vad syftet med resan är för att kunna förfina deras slutgiltiga val åt dig.

Programmet förlitar sig på expertisen och inventeringen skapad av Carlo Milano, Ocean Clubs lyxvarumärkesåterförsäljare som drivs av bröderna Rodney och Carlo Chee-A-Tow som har suttit längst fram på modeshowerna i Paris och Milano sedan de var barn. Deras familj har varit i lyxmodeindustrin sedan 1967 och har även skapat ett eget smyckesvarumärke.

Alla alternativen på ”No Luggage Required”-menyn kommer från fyra av de stora modehusen, Etro, Roberto Cavalli, Versace och YSL, med detaljer från La Perla och nu senast Frescobol Carioca, Brasilien-inspirerade sportkläder som inspireras av det bästa av landets soldränkta strandkänsla med eleganta badkläder och färgglada shorts. Även Bottega Veneta och Christian Louboutin är tänkta att adderas under kommande säsong. (Accessoarer från andra varumärken finns också, som till exempel glasögon från Tom Ford, smycken från Chopard och klockor från Hublot, men om du är dedikerad Gucci- eller Brunello-fan är kanske detta inte paketet för dig.)

Programmet finns i tre nivåer. ”The Beachgoer” ligger på ca 70 000 kr och fokuserar på att skapa en avslappnad look med till exempel gråa shorts från Etro tillsammans med en vit linneskjorta från Frescobal och flip-flops från Versace. ”The Weekender” kostar ca 140 000 kr och kan innefatta allt från en luvtröja från Compilation Print för 120 000 kr och en kritstrecksrandig blazer från Versace Cruise till Alpha Sigma sneakers från Saint Laurent och solglasögon från Persol. För den som vill spendera ca 470 000 kr så är ”The Jetsetter” den ultimata lyxen och inkluderar alternativ för både dagen och kvällen. Tänk dig en livfull skjorta från Etro tillsammans med ett par vita jeans, en svart smokingkavaj med snörade lackskor, allt från YSL, tillsammans med något för handleden i form av till exempel Hublots Classic Fusion Aerofusion Moonphase Black Magic för 170 000 kr.

Stylingen kan ske i din privata strandvilla eller i chica Carlo Milano boutique samtidigt som du sippar champagne och serveras godbitar från Dune, resortets restaurang signerad Jean-Georges Vongerichten. Detta är höjden av personal shopping med erfarna, noggranna stylister som hjälper dig koordinera dina looks, säkerställer att dina badshorts har exakt rätt längd och hjälper dig hitta din nya favoritväska, som till exempel en skapelse i läder från YSL för ca 32 000 kr.

Du behöver inte oroa dig för att du ska få med dig kläder som bara lämpar sig för en tropisk semester (även om du så klart även kan det om du så vill). Från Chelsea-boots från YSL till svarta jeans från Versace och mönstrade Etro t-shirts kan urvalet anpassas till att funka för allt och lätt assimileras i din garderob hemma. (Om du valde ”The Jetsetter” kan de till och med skicka hem det till dig utan extra kostnad.)

För inte så länge sedan sågs en ankomst av fulla bagagevagnar som statussymbol inom världen av jet-setters. Idag ses istället staplar av resväskor som en onödig och oelegant komplikation. Att komma fram tomhänt är nu den sanna maktsymbolen.

Text Hannah Seligson